Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Poslodavci nerado zapošljavaju mlade i nude im do 40% nižu plaću

Od mladih se traže pouzdanost, odgovornost i motivacija za rad, koji u očima poslodavaca imaju veću cijenu od vještina.
19. rujna 2010. u 13:44 38 komentara 14 prikaza
posao
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Poslodavci nerado zapošljavaju mlade ljude, a  kada to čine nude im plaću koja je 5 do 40 posto niža od plaća koje se isplaćuju na tržištu za sve razine zanimanja. Od novih, mladih zaposlenika  traže pouzdanost, odgovornost i i motivaciju za rad, koji  u očima poslodavaca,  imaju veću cijenu od vještina. Mladi teško pronalaze posao, a kada ga i nađu koriste privatne kontakte i poznanstva, kratko se na njemu zadržavaju i u pravilu su plaćeni bitno manje od starijih kolega. Pokazalo je to veliko istražIvanje Hrvatskog zavoda za zapošljvanje provedeno u osam županija.  Među  mladima do 25 godina života, koji se nalaze u evidenciji nezaposlenih, vrlo je malo onih sa završenim fakultetom, većina nezaposlenih te dobi  ima samo srednju stručnu spremu. Oni koji su i pokušali studirati, odustali su zbog skupoće školovanja ili pak gubitka interesa za obrazovni program.

Istraživanje je pokazalo da mladi koji nemaju srednje školej nadaju se plaći od 2500 kuna, dok bi  oni sa srednjoškolskom diplomom radili za 3 tisuće kune, s  izuzetkom  mladih u Jadranskoj regiji koji očekuju par stotina kuna više. Tvrtke i poslodavci nisu prema njima darežljive ruke čak i kada ih zaposle.  Razlika između očekivane i ponuđene plaće manja je na nižoj razini kvalifikacija (5 do 20 posto), dok je kod ljudi sa fakultetskim i višim obrazovanjem raskorak od 17 do 42 posto.     _ Mlade nezaposlene osobe doživljavaju svoju situaciju kao frustrirajuću jer se nalaze u začaranom krugu, poslodavci ih neće zaposliti jer nemaju dovoljno iskustva,  a oni pak nemaju prilika da ih steknu, navode autori studije koja će biti podloga za sutrašnji okrugli stol o nezaposlenosti mladih. Poslodavci uočavaju da mladi imaju određene prednosti u zapošljavanju u odnosu na druge, prilagodljiviji su, znaju strane jezike i informatičke vještine, ali usprkos tome vide ih samo kao zamjenu ili dodatak postojećoj radnoj snazi.  

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
 • sweetgirl:

  imam tek 16 god i freak sam za kemiju...jos desetak godina ucenja i odoh van...:):)sam se nadam da ce se moj trud i ucenje tam isplatit ;)

 • Avatar Nazareth
  Nazareth:

  iskoristavaju mlade!grozno!

 • marko53:

  Portugal-EU -Plaće tekstilnih radnika 500 Eura.I to onih kvalitetnih.