Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Biramo najbolje OPG-ove u Hrvatskoj

'Posla ima, ali ništa ne pada s neba. U Njemačku i Irsku mogu otići samo kao turist'

Posla ima, dovoljno za pristojan život, ali ništa ne pada s neba, mora se raditi.
30. srpnja 2019. u 17:49 11 komentara 3406 prikaza
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

U istom su dvorištu četiri generacije, najmlađi ima tek mjesec i pol, a najstarijem članu obitelji 79 je ljeta. Ne treba ni napominjati da žive u slozi te zajedničkim snagama podižu obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo registrirano na 26-godišnjega Karla Šajkovića iz Hrastelnice, sela nadomak Sisku, u kojemu je oko 950 žitelja.

prognoze Europske komisije Hrvatsko će gospodarstvo rasti 2,6%, ali sve više zaostajemo za drugima

U zajedničkom dvorištu pod dvama krovovima živi njih desetero. Karlovi baka i djed su Marija i Ivan, roditelji se zovu Sandra i Goran, petnaestogodišnja sestra je Nika, brat Domagoj, snaha Antonija, nećak Fran, a Karlova supruga Emanuela.

 | Autor : Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL

Obiteljska tradicija

– Poljoprivreda je obiteljska tradicija, uvijek se netko bavio njome – govori Karlo, po struci veterinarski tehničar, koji je svoj životni poziv pronašao u ratarstvu i stočarstvu.


Trenutačno ima 22 junice i sedam krava, a obitelj obrađuje oko 240 hektara zemlje – od čega je 30 hektara državna, a ostalo je vlasništvo obitelji – na kojoj su soja, uljana repica, kukuruz, pšenica te lucerna.


– Repica i kukuruz idu u otkup, uglavnom za Italiju, sojom hranimo goveda, pšenica ide u otkup i prodaju. Posla ima, ali smatram da se može uspjeti i imati dovoljno za pristojan život. No mora se raditi jer ništa ne pada s neba. U Irsku i Njemačku mogu, ali samo turistički – kaže Šajković.


Ipak, da bi Karlo krenuo preko granice, pa i turistički, malo je teži slučaj. Ponajbolje to zna njegova Emanuela koja je željela da na bračno putovanje odu u inozemstvo, ali od toga ništa neće biti. Naime, nakon vjenčanja kod matičara za koji će dan njih dvoje imati “drugi dio” obreda i slavlje nakon kojega će krenuti na put, no ne dalje od Visa ili Korčule, o čemu se još dogovaraju. 
Pitamo Karla hoće li svaki dan provjeravati što se događa na gospodarstvu dok se on malo odmara. Odgovara da hoće.


– Najradije bi on kameru postavio, da može i gledati – dobacuje Emanuela, Petrinjka s dvjema diplomama – agronomije i prehrambene tehnologije.

 | Autor : Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL

Na oko pet minuta vožnje od kuće Šajkovićevih nalaze se junice, nedaleko od Save. Kada se rijeka podigne, životinje prije poplave moraju spašavati i voditi ih doma. Karlo goveda drži u sustavu krava-tele, što podrazumijeva da je osnovni proizvod ovog oblika stočarstva tele koje je spremno za daljnji uzgoj i tov. Šajkovići teliće prodaju, muški primjerci idu bolje, žensku telad je teže prodati, no naposljetku i one pronađu kupca.


Na dva i pol hektara ograđenoga travnjaka u kojem je stoka nalazi se i bunar iz kojega Karlo svakoga dana na ruke izvuče 500 litara vode, da je napoji. Postavio je svome blagu ovaj poljoprivrednik i mobilnu kućicu s hranom, svoj vlastiti izum. Hranidba je također njegova briga. 


– Nije svejedno kako joj prići i kako je hraniti. Ali sve se to s vremenom nauči. Mi smo kod kuće uvijek gledali kako se to radi – objašnjava Karlo, a to potvrđuje stariji brat Domagoj koji je u Križevcima završio višu poljoprivrednu školu.


– Puno rade i on i Domagoj – govori majka Sandra ne krijući ponos što ima tako marljive sinove, svjesna da im nije lako.
Žene u ovoj obitelji imaju stalne poslove, no kada dođu kući prihvaćaju se posla koji ih tu čeka.
– Snahe i ja smo logističarke. A biti logističar poljoprivredniku baš i nije lako – smije se Sandra.
– Nemamo neku klasičnu podjelu poslova. Svi radimo sve – domeće Goran dok se vozimo prema zemlji koju Šajkovići obrađuju.

 | Autor : Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL

Budućnost u Hrastelnici

Nakon desetak minuta drndanja po lošoj cesti – koja nikako da dođe na red za sanaciju jer je pola ove prometnice u nadležnosti Grada Siska, a ostatak spada pod općinu Martinska Ves pa se lokalni čelnici ne mogu ili ne stignu dogovoriti – stižemo do kukuruza Šajkovićevih i bala sa sijenom.


Po bale dolaze dečki iz Slovenije, iz Novoga Mesta, i to traktorom. Njima nije teško. Ove što su ostale prodali smo momcima iz Korenice – kaže Karlo.


Možda bi bale prodao i nekome iz okolice, ali ovim je kupcima zadovoljan jer nema problema s plaćanjem, a bale ne leže danima na njivi, što mu je jako važno jer zemlju treba što brže očistiti da bi je mogao dalje pripremati za sijanje. 
Kada govori o planovima i o tome kako kani razvijati svoje gospodarstvo, Karlo kaže da se namjerava posvetiti tovu bikova. Planira izgraditi silos da ne bi više morali plaćati skladištenje svojih žitarica, a automatski bi imali priliku i postići bolju cijenu jer mogli bi čekati da ona poraste, a ne prodavati odmah pa koliko dobiju.

 | Autor : Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Ilustracija/Nikola Cutuk/PIXSELL

Mehanizaciju kani sljedeće godine “podebljati” balirkom. Ona koja mu je zapela za oko stoji 19.500 eura, bez PDV-a. Nedavno je na sajmu u Gudovcu za 6300 eura kupio roto-kosu. Osim toga, na svome gospodarstvu ima i traktor, sakupljač, prikolicu za rolobale...

Za razvoj gospodarstva dosad se potpomogao sredstvima iz fondova EU – kupio je 15 junica simentalske pasmine. Po njih nije išao u inozemstvo, već ih je nabavio na području županije. Možda i u budućnosti na natječajima za poljoprivrednike prođe neki od projekata obiteljskoga poljoprivrednog gospodarstva Karla Šajkovića, tko zna?

Mlad je, no budućnost je odabrao. Bit će ona u Hrastelnici, njegovu selu odakle do grada nije daleko, a ono mu je nekako draže od bilo kojega grada. Kako godine budu prolazile, možda ga Emanuela i nagovori da skoknu preko granice, makar da vidi da od Hrastelnice za njega ljepšega mjesta za život uistinu nema. 

NEIZOSTAVNA NAMIRNICA
Svi smo je jeli kao djeca, ali žalit ćete ako ovo niste prije znali
Hrvatski Telekom
NAVIKE MLADIH U GAMINGU
HT-ovo istraživanje upozorava na riskantna ponašanja mladih na internetu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Bravo, Ovakvi Hrvati su buducnost Hrvatske a ne mrzitelji Drzave koji se kod svakog pozitivnog clanka dignu na zadnje noge, jer boli boli boli jetrica.

 • than:

  Ovo je zapravo jako loš primjer raspolaganja novcem poreznih obveznika. Ispada da država subveoncinira sirovinu koja se izvozi u Italiju, a onda nam se nazad vraća kroz meso koje je konkurencija domaćem.

 • Niki11:

  A bogati cijelo moje selo nema 240 ha zemlje a oni nasli njih kao pozitivan primjer?!? Ili ovak bar priznaju da smo fakat u ku..