Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedni ugovori

100 znanstvenika dobiva posao. Karijeru neće morati tražiti vani

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
06.10.2017.
u 17:46

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić o 50 milijuna eura vrijednim ugovorima za Znanstvene centre izvrsnosti: Sa Znanstvenim centrima izvrsnosti odugovlačilo se godinama, radi čega su naša znanost i gospodarstvo pretrpjele velike štete

U Banskim dvorima potpisano je jučer deset ugovora vrijednih 50 milijuna eura za projekte namijenjene razvoju Znanstvenih centara izvrsnosti, koji se financiraju iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

O vrijednosti ugovora i njihovu značenju razgovarali smo s Tomom Antičićem, državnim tajnikom u Ministarstvu znanosti zaduže upravo za resor znanosti i strukturne fondove.

Konačno su potpisani ugovori za Znanstvene centre izvrsnosti što je svojedobno bilo vrlo upitno, što ste to sada odradili drukčije?

– Da, istina je da se sa Znanstvenim centrima izvrsnosti odugovlačilo godinama, radi čega su naša znanost i gospodarstvo pretrpjele ogromne štete – izgubljeni oportunitetni troškovi za cijelu Hrvatsku su nemjerljivi. U stopiranju procesa ulogu je godinama imala i politika, no u sadašnjoj konstelaciji snaga, HNS je dao snažnu političku potporu da isključivo struka vodi te procese i da se partikularni interesi stave na stranu, pa im se ovim putem i zahvaljujem na podršci. A ono što tim ministrice Divjak sada radi je ubrzano i sustavno rješavanje brojnih administrativnih zapreka na više razina, na puno boljoj komunikaciji i koordinaciji između svih involviranih tijela, te na jako bliskoj suradnji između tih tijela i samih znanstvenika. Ovo je iznimno kompleksan proces, no ujedno je postao i apsolutni prioritet unutar MZO-a.

Dakle, fokus je na fondovima EU...

Tako je. I upravo radi ovog jasnog fokusa na fondove, tim vjeruje da će do kraja 2018. uspjeti za sustav znanosti i obrazovanja ugovoriti projekte ukupne vrijednosti od oko čak pola milijarde eura. Takva investicija će preporoditi našu znanost, naše osnovne i srednje škole, a sve to je osnova za preporod i našeg posrnulog gospodarstva. Želimo probuditi Hrvatsku.

O kakvim je zapravo ugovorima riječ?

Radi se o petogodišnjim projektima financiranim iz strukturnih fondova, konkretno preko Europskog fonda za regionalni razvoj, čija je svrha poboljšanje konkurentnosti u RH. S obzirom na to da ZCI okupljaju i umrežuju najbolje znanstvenike u određenom području na nacionalnoj razini, fokusirane na suvremenu istraživačku temu, koji predstavljaju međunarodno kompetitivnu i prepoznatljivu skupinu po kvaliteti i obimu znanstvene produkcije, sposobnu za efikasnu međunarodnu suradnju, očekuje se značajan doprinos razvoju znanosti, visokog obrazovanja i gospodarstva na nacionalnoj razini ali i utjecaj na europske i svjetske trendove u znanstvenim područjima u okviru kojih ZCI djeluju.

Koliko su to vrijedni ugovori s obzirom na to da govorimo od 10 Znanstvenih centara u Hrvatskoj?

Da, radi se o 10 Znanstvenih centara i svaki od njih će dobiti oko 5 milijuna eura. Oni moraju biti i u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije, koja je napravljena da se podupiru najperspektivnije i najrelevantnije grane gospodarstva, što znači da se od svih ZCI-a očekuje i jasna gospodarstvena korist. Našim najboljim znanstvenicima će se omogućiti vrhunska istraživanja u IT-u, u novim materijalima i senzorima, u genetici i medicini, u obnovljivim izvorima energije.

Što to znači za znanstvenike uključene u njih? Koliko je zapravo znanstvenika uključeno u Centre?

Naši najbolji znanstvenici će napokon imati sredstva za veliki iskorak prema izvrsnosti. Važno je naglasiti da sva sredstva idu u vrhunsku opremu i nove laboratorije, i u zapošljavanje preko 100 vrhunskih mladih znanstvenika koji bi inače svoju karijeru išli ostvariti van RH. Oni i njihove obitelji će ostati u Hrvatskoj i izvrsnost je imperativ. Samo izvrsnost nas može probuditi iz letargije i zato je čitav tim u Ministarstvu budućnosti snažno potiče.

Koliko će ovaj korak pomoći znanosti te kakvi su daljnji planovi kada se radi o Centrima izvrsnosti, ali i o povlačenju novca iz EU?

Znanstvenici koji su uključeni u ZCI su do sada povlačili većinu naših EU projekata. U prijavi svih ZCI-a je ključna komponenta i mogućnost dobivanja dodatnih sredstava iz međunarodnih izvora. Oni će omogućiti puno veću kompetitivnost na svjetskoj razini, tako da sam uvjeren da će RH povući puno veći iznos sredstva nego do sada, i to više od ugovorenih 50 milijuna eura, te zaposliti dodatnih stotinjak mladih stručnjaka. Uvjeren sam da Hrvatska preko strukturnih fondova, koji imaju na raspolaganju preko 10 milijardi eura itekako možemo preporoditi svoju znanost i gospodarstvo, i time osigurati prosperitetnu budućnost te zaustaviti naš ubrzani odljev mozgova. A upravo ugovoreni Znanstveni centri izvrsnosti osnova su za takvu poželjnu budućnost. 

Komentara 3

Avatar ivo587
ivo587
18:05 06.10.2017.

hrpa zapakiranih birokratskih fraza. Moraju izmisliti kako povući novac iz eu fondova kad već plaćamo veću članarinu eu nego šta izvlačimo love. Do maloprije im je bila shema da sebi dodjeljuju pojoprivredne poticaje za zakorovljeno zemljište. Ti "znanstvenici" će pretpostavljamm biti podobni koji su učlanjeni u hdz-sdp i rodbina i prijatelji onih na vlasti. Glavni dasa iza te farse će mažnjavati lovu, a usput davati političarima proviziju.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
18:01 06.10.2017.

Jako lijepa vijest,bravo.👍🇭🇷💪🏾

Avatar davcro
davcro
18:48 06.10.2017.

Što i za koga će ti znanstvenici biti uhljebljeni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije