Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

PIK Vrbovec zatražio osiguranje iznosa za jamstva prema Ledu

Ledo ujedno potvrđuje da će nadalje obavještavati o daljnjim radnjama ili odlukama donesenim u postupku restrukturiranja, koje se smatraju povlaštenom informacijom.
04. srpnja 2017. u 18:49 0 komentara 387 prikaza
Ledo
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Ledo je u utorak izvijestio da je u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom, PIK Vrbovec zatražio osiguranje iznosa za izdana jamstva prema Ledu.

Agrokor ODBACUJU OPTUŽBE Iz Agrokora tvrde da ne kasne s isplatama dugovanja, osvrnuli se i na uvoz

S obzirom da su sva društva koja su obuhvaćena rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu o otvaranju postupka izvanredne uprave bila obvezna prijaviti sva potraživanja, PIK Vrbovec zatražio je osiguranje iznosa (uvjetna tražbina) za izdana jamstva prema Ledu u zakonskom roku, kaže se u obavijesti Leda.

Riječ je o osiguranju iznosa za dvije obveznice s pravom prvenstva koje je izdao Agrokor, izdanih uz jamstvo određenih povezanih društava, koje dospijevaju na naplatu 2019. godine u iznosu od 300 milijuna eura odnosno 2020. godine u iznosu od 325 milijuna eura i 300 milijuna dolara te za ugovor o kreditu od 14. ožujka 2014. godine, u ukupnom iznosu glavnice od 600 milijuna eura koji je Agrokor sklopio sa Sberbankom.

Iz Leda navode da je uprava Leda zajedno s Agrokorom i PIK-om Vrbovec u prosincu 2012. godine dogovorila davanje jamstva odnosno jamstvenu izjavu kojom se PIK Vrbovec obvezuje da će, ukoliko Ledo izvrši plaćanje u korist vjerovnika financijskih instrumenata u kojima je u tom trenutku bio jedan od solidarnih jamaca za obveze Agrokora kao glavnog dužnika te ukoliko Agrokor u roku od 7 dana od dana zahtjeva Leda ne izvrši uplatu traženog iznosa, PIK Vrbovec neopozivo i bezuvjetno na prvi poziv, odričući se prava na prigovor, platiti te iznose Ledu (uključujući i kamate, naknade i sve druge razumne troškove).

Ante Ramljak poslovni plan Ramljak: Neće biti odljeva Agrokorova novca iz BiH, ali ni iz Hrvatske
 
Zbog reprogramiranja pojedinih financijskih obveza Agrokora, Uprava Leda je, kako se navodi, 20. ožujka 2014. dogovorila novu jamstvenu izjavu na temelju koje PIK Vrbovec pod neizmijenjenim uvjetima kao i u prethodnoj izjavi jamči za obveze Leda kao jednog od solidarnih jamaca prema Agrokoru kao glavnom dužniku.

Dodaje se kako je uprava Leda od dana izdanja prve jamstvene izjave pa sve do danas, sve činjenice i okolnosti koje se odnose na nju držala u statusu odgode objave povlaštene informacije, s obzirom da je smatrala kako ne postoje potencijalne okolnosti koje bi mogle dovesti do aktivacije preuzetih obveza Agrokora, kako za Ledo, tako i za PIK Vrbovec.

Ledo ujedno potvrđuje da će nadalje obavještavati o daljnjim radnjama ili odlukama donesenim u postupku restrukturiranja, koje se smatraju povlaštenom informacijom.

Agrokor NOVI SLUČAJ Zbog Agrokora: Unex Grupa i Unex Media završile u predstečajnom postupku Agrokor Agrokor Ramljak pozvao dobavljače iz BiH na nastavak suradnje, većina odgovorila pozitivno Agrokor Završene prijave Dug Agrokora znat će se u kolovozu, stiglo 11.659 tražbina
SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.