Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAN RESTRUKTURIRANJA

Petrokemija: Do kraja godine odlazi 350 radnika

Petrokemija
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
03.05.2019.
u 13:18

Prosječna dob 1567 zaposlenika je 47 godina, a čak 260 radnika već ima uvjete za mirovinu. Iskazan je visok interes za otpremnine

Petrokemiju će do kraja godine napustiti 350 zaposlenika, priopćili su iz kutinske industrije. Nadzorni odbor kompanije potvrdio je, posljednjeg dana travnja, program otpremnina za 2019. godinu.

Pomlađivanje tvrtke

Sve je dogovoreno sa sindikatima, ali je i službeno potvrđeno u kompaniji koja ima nove vlasnike i novi menadžment. Jedna od prvih zadaća novog čelništva tvrtke je optimizacija poslovnih procesa, a u tom kontekstu se provodi i najavljeno restrukturiranje.

Novi vlasnici, a to su prvenstveno Prvo plinarsko društvo i Ina, žele pomladiti kompaniju. Prema prvim analizama u ovom trenutku prosječna dob među 1567 radnika je 47 godina. Anketa među radnicima pokazala je visok interes za otpremnine međutim vlasnici kompanije neće sve one koji žele otići i pustiti. Dakle dogovoreno je da do kraja godine odlazi 350 radnika, a među njima su vjerojatno i oni koji imaju uvjete za mirovinu.

Takvih je zaposlenika Petrokemije čak 260. U Petrokemiji se može čuti da je restrukturiranje započelo kadrovskim osvježenjima, a menadžment radi na tome da u kompaniju privuče nove stručnjake. Ključno će u idućim mjesecima biti modernizirati proizvodnju, proces nabave i prodaje te informatizirati poslovanje cijelog sustava. Upućeni u poslovanje tvrtke kažu da su procesi odlučivanja o proizvodnim količinama zastarjeli te da nisu bili u potpunosti usklađeni s tržištem. Veliki dug i borba s likvidnošću koje je Petrokemija trpjela posljednjih nekoliko godina uzrokovali su prodaju po principu avansnog plaćanja što je rušilo prihode iz prodaje, a to je praksa koju vlasnici žele dokinuti.

Također informatizacija sustava nužna je u punom obimu jer Petrokemija nije uvezana informatičkim sustavom što je nezamislivo za kompaniju takve veličine pa je za početak prioritet objediniti informatički sustav. Podsjetimo, lani je kroz dokapitalizaciju od 450 milijuna kuna i otpis dugova istog volumena spašena Petrokemija. Vlada je preuzela dug nastao po kreditima i tako rasteretila poslovanje, a Ina i PPD dali su svaki po 300 milijuna kuna. Dodatni novac uložili su i Fond NEK i to 70 milijuna kuna, Janaf oko 50 milijuna kuna te oko 30 milijuna kuna Plinacro. Da bi se investicija pokazala profitabilnom bit će nužno provesti restrukturiranje na svim osnovama što brže kako se ne bi nastavili nizati gubitci iz poslovanja.

Poslovanje u plusu

Promjena poslovne logike odrazila se na poslovne rezultate odmah. Tako je kutinska industrija zaslužna za iznenađenje na tržištu jer je u prva tri mjeseca godine ostvarila neto dobit od 22 milijuna kuna, u odnosu na gubitak od 79 milijuna kuna u istom razdoblju prošle godine.

– Pozitivan utjecaj na fiksne troškove poslovanja očekujemo u drugoj polovici 2019., kada će se provesti program restrukturiranja – naglasio je Davor Žmegač, predsjednik Uprave Petrokemije. Ukupni volumen prodaje porastao je 31 posto, a prihodi za 44 posto, zahvaljujući dobrim rezultatima u Hrvatskoj i na regionalnim tržištima. Prošlu je godinu kompanija imala gubitak 473 milijuna kuna, što je bio i najveći gubitak zabilježen u posljednjih nekoliko godina.

Ministar Pavić o mirovinama i mjerama zapošljavanja

Ključne riječi

Komentara 2

OK
Omladinac koji to nije
12:39 04.05.2019.

Kako nema? Pokriju porezni obaveznici.

KA
kažemja
16:16 03.05.2019.

Tu vreću bez dna treba ili ugasiti ili prodati privatnicima koji bi tog vječitog gubitaša doveli u red ili bi propali.Milijarde našeg novca je ulupano u to bezuspješno poduzeće samo da bi se tobože sačuvao socijalni mir . No kadd tad će to sve doći na naplatu. Ako neko poduzeće 20 godine ovisi o potpori države i bez nje bi propalo onda ili je nesposoban menadžment ili ima previše zaposlenih. A koliko znam u Petrokemiji su plaće jako solidne a za to nema nikakvog pokrića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije