Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pdv pada na 10%

PDV manji, ali zasad ne i cijene u kafićima

'20.07.2012., Zadar - Konobarica Melita Bastijancic radi u jednom od kafica gdje je tarasa za goste s druge strane ceste. Konobari prelaze prometnu cestu do gostiju na terasi.  Photo: Zeljko Mrsic/PIX
'Zeljko Mrsic/PIXSELL'
24.12.2012.
u 09:45

Zasad samo čelnici Udruge obiteljskih hotela obećavaju 5 do 9 posto niže cijene domaćih vina i vode. Ugostitelji bi mogli pojeftiniti 5 posto, ali se ne žure

Francuske su vlasti svoje ugostitelje pritjerale uza zid kad su im 2009. PDV snizile sa 19,6 na 5,5 posto. Morali su se pisanim sporazum obvezati da će spustiti cijene te investirati u zaposlene i kvalitetu. Tijekom dvije godine cijene su uistinu pale, u prosjeku 2,5 posto, posjet restoranima porastao je, zaposleni su deseci tisuća novih konobara, kuhara..., a nakon početnog minusa, profitirao je i francuski državni proračun.

U čiji džep razlika?


Za nekoliko dana u sličnoj će povlastici uživati i hrvatski ugostitelji, koji će od 1. siječnja na hranu i sva pića osim žestokih alkoholnih plaćati PDV koliko već plaćaju na smještaj – samo deset posto. Oni se nisu morali obvezati potpisima da razliku neće jednostavno spremati u svoj džep, a i predstavnici strukovnih udruga uvjeravaju da se to neće dogoditi.

– Nas desetak, koji smo članovi upravnog vijeća Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, odlučili smo od 1. siječnja sniziti cijene domaćih vina i vode za pet do deset posto, a vjerujemo da će tako postupiti većina naših članova. Osim toga, voda i vino su samo prvi korak, radit ćemo na tome da se snize i cijene hrane – kaže Šime Klarić, predsjednik udruge koja okuplja vlasnike 150 malih hotela i pedesetak agroturističkih gospodarstava i pansiona.

Za početak bi gost u obiteljskim hotelima na litri mineralne vode profitirao za kunu, dvije, a na butelji domaćeg vina pet do 15 ili i koju kunu više. U velikim hotelima nisu stigli tako daleko, ali kažu da će se kod njih ta tema u nadolazećim mjesecima naći na dnevnom redu.

– Hrvatska udruga hotelijera još nije službeno razmatrala tu temu, ali to ćemo svakako odraditi do početka iduće turističke sezone. Sniženje PDV-a nije kratkoročna mjera, ali mora se odraziti i kroz korekcije cijena u hotelskim a la cart restoranima kako bismo bili konkurentniji i ako želimo povećati potrošnju gostiju – poručuje Kristian Šustar, šef Udruge hotelijera.

U ugostiteljskoj udruzi, pak, kažu kako svojim članovima preporučuju da sniženje PDV-a svakako pretoče u niže cijene pića i hrane, a svakom prepuštaju da sam izračuna koliko će to biti.

U Ministarstvu razočarani

– Mnogi su kolege već snizili cijene zbog krize, ali realno bi bilo da izlazak u restoran zahvaljujući sniženju PDV-a u prosjeku pojeftini oko pet posto – kaže Ante Mihić, prvi čovjek Udruge ugostitelja pri HOK-u, koji je u svojem šibenskom kafiću cijenu kave, primjerice, snizio s osam na sedam kuna.

Jamstava, dakako, nema da će članstvo uistinu poslušati šefove svojih cehovskih udruga. Štoviše, neki su sigurni da će se na apele za sniženje cijena – oglušiti.

– S fiskalizacijom i sniženim PDV-om zapravo ću biti na istom. Fiskalna blagajna će učiniti vidljivom svaku prodanu kavu, sok..., a niži PDV će mi pokriti onaj dio koji sam dosad mogao ‘zamračiti’ – iskren je vlasnik kafića u zagrebačkom centru.

– Možda se za dva-tri mjeseca pokaže da ima prostora za sniženja cijena, ali trenutačno ni ja, niti itko od kolega s kojima kontaktiram o tome razmišljamo – kaže taj vlasnik kafića.

U Ministarstvu turizma, gdje su pomalo razočarani što branša malo zdušnije ne pozdravlja sniženje PDV-a koje priziva desetljeće i pol, kažu da nova stopa od deset posto ne mora vrijediti zauvijek, pa ni u 2014. “Vlada će pozorno pratiti učinke snižene stope PDV-a i sukladno tome donositi buduće odluke vezane uz visinu stope poreza za dodanu vrijednost”, poruka je iz turističkog ministarstva.

>> PDV - država će dobiti 1,3 milijarde, građani nova poskupljenja

Ključne riječi

Komentara 13

AN
Antidominium
10:19 24.12.2012.

Previše je birtija, konkurencija je velika i idemo kod onoga tko je zabavniji i jeftiniji!

TA
Takaros
11:02 24.12.2012.

zbunjujući tekst...PDV se snizuje od 01.01. zašto bi netko snizio prije? vidjeti ćemo što će se dogoditi iza 01.01. a onda drvlje i kamenje na ugostitelje, ako će to uopće biti potrebno. i ne zaboravite, da oni i dalje nabavljaju robu po 25% i radnike plaćaju pod istim uvjetima.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
09:54 24.12.2012.

Dajte nam cijelu sliku ove preljijepe dame.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije