Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

PDV manji, ali zasad ne i cijene u kafićima

Zasad samo čelnici Udruge obiteljskih hotela obećavaju 5 do 9 posto niže cijene domaćih vina i vode. Ugostitelji bi mogli pojeftiniti 5 posto, ali se ne žure
24. prosinca 2012. u 09:45 13 komentara 23 prikaza
'20.07.2012., Zadar - Konobarica Melita Bastijancic radi u jednom od kafica gdje je tarasa za goste s druge strane ceste. Konobari prelaze prometnu cestu do gostiju na terasi. Photo: Zeljko Mrsic/PIX
Foto: 'Zeljko Mrsic/PIXSELL'

Francuske su vlasti svoje ugostitelje pritjerale uza zid kad su im 2009. PDV snizile sa 19,6 na 5,5 posto. Morali su se pisanim sporazum obvezati da će spustiti cijene te investirati u zaposlene i kvalitetu. Tijekom dvije godine cijene su uistinu pale, u prosjeku 2,5 posto, posjet restoranima porastao je, zaposleni su deseci tisuća novih konobara, kuhara..., a nakon početnog minusa, profitirao je i francuski državni proračun.

U čiji džep razlika?


Za nekoliko dana u sličnoj će povlastici uživati i hrvatski ugostitelji, koji će od 1. siječnja na hranu i sva pića osim žestokih alkoholnih plaćati PDV koliko već plaćaju na smještaj – samo deset posto. Oni se nisu morali obvezati potpisima da razliku neće jednostavno spremati u svoj džep, a i predstavnici strukovnih udruga uvjeravaju da se to neće dogoditi.

– Nas desetak, koji smo članovi upravnog vijeća Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, odlučili smo od 1. siječnja sniziti cijene domaćih vina i vode za pet do deset posto, a vjerujemo da će tako postupiti većina naših članova. Osim toga, voda i vino su samo prvi korak, radit ćemo na tome da se snize i cijene hrane – kaže Šime Klarić, predsjednik udruge koja okuplja vlasnike 150 malih hotela i pedesetak agroturističkih gospodarstava i pansiona.

Za početak bi gost u obiteljskim hotelima na litri mineralne vode profitirao za kunu, dvije, a na butelji domaćeg vina pet do 15 ili i koju kunu više. U velikim hotelima nisu stigli tako daleko, ali kažu da će se kod njih ta tema u nadolazećim mjesecima naći na dnevnom redu.

– Hrvatska udruga hotelijera još nije službeno razmatrala tu temu, ali to ćemo svakako odraditi do početka iduće turističke sezone. Sniženje PDV-a nije kratkoročna mjera, ali mora se odraziti i kroz korekcije cijena u hotelskim a la cart restoranima kako bismo bili konkurentniji i ako želimo povećati potrošnju gostiju – poručuje Kristian Šustar, šef Udruge hotelijera.

U ugostiteljskoj udruzi, pak, kažu kako svojim članovima preporučuju da sniženje PDV-a svakako pretoče u niže cijene pića i hrane, a svakom prepuštaju da sam izračuna koliko će to biti.

U Ministarstvu razočarani

– Mnogi su kolege već snizili cijene zbog krize, ali realno bi bilo da izlazak u restoran zahvaljujući sniženju PDV-a u prosjeku pojeftini oko pet posto – kaže Ante Mihić, prvi čovjek Udruge ugostitelja pri HOK-u, koji je u svojem šibenskom kafiću cijenu kave, primjerice, snizio s osam na sedam kuna.

Jamstava, dakako, nema da će članstvo uistinu poslušati šefove svojih cehovskih udruga. Štoviše, neki su sigurni da će se na apele za sniženje cijena – oglušiti.

– S fiskalizacijom i sniženim PDV-om zapravo ću biti na istom. Fiskalna blagajna će učiniti vidljivom svaku prodanu kavu, sok..., a niži PDV će mi pokriti onaj dio koji sam dosad mogao ‘zamračiti’ – iskren je vlasnik kafića u zagrebačkom centru.

– Možda se za dva-tri mjeseca pokaže da ima prostora za sniženja cijena, ali trenutačno ni ja, niti itko od kolega s kojima kontaktiram o tome razmišljamo – kaže taj vlasnik kafića.

U Ministarstvu turizma, gdje su pomalo razočarani što branša malo zdušnije ne pozdravlja sniženje PDV-a koje priziva desetljeće i pol, kažu da nova stopa od deset posto ne mora vrijediti zauvijek, pa ni u 2014. “Vlada će pozorno pratiti učinke snižene stope PDV-a i sukladno tome donositi buduće odluke vezane uz visinu stope poreza za dodanu vrijednost”, poruka je iz turističkog ministarstva.

>> PDV - država će dobiti 1,3 milijarde, građani nova poskupljenja

400-600 mil. kunaZbog sniženja PDV-a u t

400-600 mil. kuna

Zbog sniženja PDV-a u turizmu na ugostiteljske usluge državni će proračun RH u 2013. ostati zakinut za oko pola milijarde kuna. Procjene se kreću od četiristotinjak milijuna, kako računaju u Ministarstvu turizma, do najviše 600 milijuna kuna, kako je izjavio ministar financija Slavko Linić

10-13 mil. kuna

U ponajvećim hotelskim kućama na Jadranu nerado otkrivaju koliko će 2013. u blagajni ostati više zahvaljujući sniženju PDV-a na hranu, sokove, pivo i vino. Sve ovisi o tome koliko imaju ugostiteljskih objekata, no neslužbeno doznajemo da će najveće kompanije ‘uštedjeti’ od deset do 12, 13 milijuna kuna

4,7 mlrd. eura

Sniženje PDV-a restoranima usred krize, 2009. godine, sa 19,6 na 5,5 posto, francuski je proračun stajalo 2,5 milijardi eura. No, na kraju je francuski državni proračun ipak profitirao za 4,7 milijardi eura. Kako? U ugostiteljstvu je otvoreno 52.000 novih radnih mjesta, cijene su u restoranima snižene pa je povećana potrošnja, a stečajevi su zaustavljeni

0,5 mlrd. 
eura

U Njemačkoj je sniženje PDV-a u kratkom roku rezultiralo povećanjem investicija u turističkom sektoru. I to, kako doznajemo u našem Ministarstvu turizma, za oko pola milijarde eura

Zbog 39 litara ulja
Bugarin proživljava dramu u Hrvatskoj: Dobio visoku kaznu, boravi u vozilu na granici
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
 • Antidominium:

  Previše je birtija, konkurencija je velika i idemo kod onoga tko je zabavniji i jeftiniji!

 • Takaros:

  zbunjujući tekst...PDV se snizuje od 01.01. zašto bi netko snizio prije? vidjeti ćemo što će se dogoditi iza 01.01. a onda drvlje i kamenje na ugostitelje, ako će to uopće biti potrebno. i ne zaboravite, da oni i dalje nabavljaju ... prikaži još! robu po 25% i radnike plaćaju pod istim uvjetima.

 • Avatar Vrijeme
  Vrijeme:

  Dajte nam cijelu sliku ove preljijepe dame.