Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Rezervacije PBZ-u stanjile dobit 25%, HPB povukle u minus

Dok je Zaba izdvojila 880 milijuna kuna rezervacija, u PBZ-u su ti troškovi bili 330 mil. i na polugodištu iskazao je gotovo duplo veću dobit
01. kolovoza 2017. u 15:15 0 komentara 606 prikaza
Agrokor
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Postepeno kompletiranje slike poslovanja banaka u prvom polugodištu potvrđuje da su njihovi rezultati u znaku povećanih ispravaka vrijednosti i izdvajanja rezervacija za gubitke, u prvom redu po plasmanima komitentima povezanim s krizom Agrokora.

Ivica Todorić Mislav Šimatović Sada traže krivca, a na sve pristajali

Nakon što je Zagrebačka banka još u petak objavila izvješće koje je pokazalo snažan pad dobiti upravo na račun golemih rezervacija, u ponedjeljak je svoje izvješće Zagrebačkoj burzi podastrla i Privredna banka Zagreb, čiji je pad dobiti bio osjetno manji. Hrvatska poštanska banka, pak, zbog značajnih je rezervacija i ispravaka vrijednosti rezultatski otklizala u gubitak.

Posve je izvjesno da će bankarski sektor u cjelini i na polugodištu i na razini cijele 2017. zabilježiti znatno lošiji rezultat nego lani, kad je imao ‘pozitivan odbijanac’ u odnosu na prethodnu godinu obilježenu velikim rezervacijama zbog slučaja franak. Oprezan pristup glede rezervacija bankama je već ranije sugerirala i središnja banka, a čini se da su barem vodeće i primijenile preporuku o 50 posto rezervacija za zajmove Agrokoru i s njim ekonomski povezanim tvrtkama.

PBZ je nakon lanjskih 675 milijuna kuna polugodišnje neto dobiti, ove godine iskazao za nešto više od četvrtine manju dobit (492,3 milijuna), a slično je i na razini Grupe, kojoj je s lanjskih 829 milijuna dobit smanjena na 607 milijuna. Praktično u cijelosti pad dobiti posljedica je povećanih troškova ispravaka vrijednosti i rezerviranja za gubitke; lani su bili manji od 120 milijuna, a ove godine 329 milijuna.

Dakle, mimo tih troškova PBZ je ostvario bolji operativni rezultat. Blagi porast ostvario je kod neto kamatnih, ali i neto prihoda od provizija i naknada, a pozitivan skor bilježi i u segmentu trgovanja vrijednosnim papirima (uključujući i obračun tečajnih razlika). Usporedno s blagim padom ukupne imovina banke, sa 72,1 na 71,5 milijardi (na razini Grupe sa 82,2 na 81,4 mlrd.), krediti komitentima su povećani za oko 900 milijuna, na 46,5 milijardi. Zaba je, pak, blago smanjila i portfelj (neto) kredita, na 65 milijardi, i stanje depozita (na 73 mlrd), a bilanca joj je, u dobroj mjeri kao rezultat prodaja dijela loših kredita, okopnila za 5,2 milijarde kuna, čime joj se ukupna imovina spustila ispod 100 milijardi kuna.

S obzirom na veći iznos plasmana povezanih s krizom u Agrokoru, Zaba je imala i osjetno veći porast rezervacija nego PBZ, što je na kraju rezultiralo i osjetno manjom dobiti imovinom najveće banke u Hrvatskoj. Glavninu od 882 milijuna kuna rezervacija, koliko ih bilježi sredinom godine, Zaba je izdvojila već s krajem prvog kvartala, a u odnosu na prošlu godinu one su veće za čak 580 milijuna. Posljedično, pak, i dobit poslije oporezivanja okopnila joj je čak 70 posto, na 246 milijuna kuna, dok je operativna dobit oslabila osam posto, na 1,15 milijardi.

Istodobno, čelnik HPB-a Tomislav Vuić uz objavu rezultata istaknuo je kako su zadovoljni rastom osnovnog poslovanja banke. Rasli su im neto kamatni i neto prihodi od naknada, a osvojili su, kažu, i 14 tisuća novih klijenata u građanstvu i 700 novih u gospodarstvu.No, iskazivanjem rezervacija za Agrokor u visini 187 mil. kuna na polugodištu smo imali gubitak od 64,5 milijuna kuna, a dobit ove godine bit će značajno smanjena, kaže Vuić. U banci podsjećaju i kako bi im bez izdvajanja rezervacija po toj izloženosti neto dobit bila oko 100 mil. kuna.

Zagrebačka banka Poziv Zagrebačka banka objavljuje poziv na iskazivanje interesa za kupnju potraživanja 
Vladin povjerenik za Agrokor preuzeo je koncern i najavio da će mu prioritet biti osiguranje plaćanja radnicima i malim dobavljačima KRENULE ISPLATE Na račune oko 50 OPG-ova isplaćen je stari dug Agrokora 05.02.2014., Vrbovec - Pogon mesne industrije PIK Vrbovec,  vodece  mesne kompanije u Hrvatskoj i regiji. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL PROBILI ROK Revizori ovih Agrokorovih tvrtki odgodili objavu financijskih izvješća
LJUBAV JE U ZRAKU
Nema više skrivanja! Bruno Petković ljubi bivšu ženu našeg poznatog nogometaša
KORONAVIRUS
Najdetaljnija analiza vodećeg hrvatskog znanstvenika: Kako živjeti s Covidom-19?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.