Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRODOGRADNJA

Palumbo već ima 14 posto Lenca

18.05.2018.
u 13:58

Ulazak dioničara iz branše donosi mogućnost spajanja dviju respektabilnih baza klijenata, smatra predsjednik Uprave Lenca Aljoša Pavelin

Dionica Viktora Lenca u srijedu je postala zvijezda dana na Zagrebačkoj burzi uzletjevši nakon objave da talijanski Palumbo ulazi u vlasničku strukturu čime je izgledno značajno preslagivanje dioničara riječkog remontnog brodogradilišta. Cijena je završetkom trgovanja skočila 16,5 posto na 11,30 kuna, a prijepodne dosegla je čak 12 kuna što je 24 posto više nego u utorak.

Razriješena tajna

Navalu investitora izazvala je objava kojom je brodograđevna kompanija Palumbo Group iz Napulja otkrila da je 9. svibnja prešla prag od pet posto kupnjom 839.490 dionica Lenca. Kupnjom dodatnih 759.064 dionica Palumbo je 11. svibnja prešao prag i od 10 posto.

Time je razriješena tajna tko već danima preuzima dionice od dva najveća dioničara, zadarske Tankerske plovidbe i pulskog Uljanika i “krca” ih na skrbničkom računu u investicijskoj kući Interkapital vrijednosni papiri. Prema podacima portala Moje dionice, taj je skrbnički račun prvi puta osvanuo 27. travnja među 10 najvećih dioničara. Trenutno talijanski škver na skrbničkom računu drži 14,14 posto dionica. Od 17. travnja naovamo Tankerska plovidba pala je s 36,55 posto udjela na 27,04 posto dok je Uljanik smanjio udjel s 34,65 posto na 25,15 posto. Mario Pavić, predsjednik Uprave zadarskog brodara ističe kako su prodajom “popravili likvidnost, a pritom s Uljanikom zadržali kontrolni udio”. – Za pravu cijenu voljni smo prodati i ostatak dionica – kaže Pavić.

Prilika za sinergiju

Iz Uljanika tvrde da je prodaja motivirana stjecanjem likvidnosti. “Budući da sadašnji većinski vlasnici i dalje kontroliraju više od polovice ukupnog broja dionica, strateško opredjeljenje Uljanika, a vjerujemo i ostalih ključnih dioničara, jest trajna briga o očuvanju samostalnog i tržištu prepoznatljivog Brodogradilišta Viktor Lenac i njegove osnovne djelatnosti”, poručuju iz Pule.

– Ulazak Palumba u vlasničku strukturu Lenca mogao bi značiti priliku da se stvori i aktivira sinergija u smislu združivanja kompetencija, boljeg iskorištavanja proizvodnih kapaciteta, učinkovitije logistike. No, ono najvažnije je mogućnost spajanja dviju respektabilnih baza klijenata, čime bi puno dobili i klijenti i obje kompanije – smatra predsjednik Uprave Lenca Aljoša Pavelin.

Komentara 2

MA
Marko1337
13:01 19.05.2018.

Lenac je jedan od primjera pljačke države od komunjara. Kriminalac Račan dao je milijune povoljnih kredita prijatelju i partijskom mafijašu Vrhovniku da bi se za siću dokopao Lenca .

RI
rightside
16:30 18.05.2018.

kad vec pisete o toj firmi,bilo bi dobro da ste napisali i ko stoji iza tog imena, da poslije nebi bilo, nismo znali cija je firma, nismo znali ovo ili ono,,jer se nebi cudio da je i tu jedan poznati "poduzetnik" zastupljen i ima svoje interese,,)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije