Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEPRESIJA

Pad BDP-a od 2 posto lani nam je uzeo 30 tisuća radnih mjesta

slavko linić,portal
Marko Lukunić/PIXSELL
01.03.2013.
u 12:00

Zlo po Slavku Liniću: živjeti na kredit i uništavati budućnost ogromnim trošenjem

Četvrta godina uzastopnog pada donijela je smanjenje BDP-a od 2 posto na godišnjoj razini (2,3% u zadnjem kvartalu 2012.). Preneseno na svakodnevni život, toliki je pad odnio 30.000 radnih mjesta tijekom 2012. godine! U isto vrijeme broj nezaposlenih povećao se za 43.000, pale su plaće i kupovna moć, a godinu je obilježila i iznimno visoka inflacija, koja se pojedinih mjeseci kretala oko 5 posto.

>> BDP pao 2%! Linić: Mijenjamo zlo koje se zove život na račun kredita

>> Je li ovo konačan pad? Grčić: I EU je u krizi, Hrvatska nije otok!

Bez posla jedan Split

U razdoblju od 2009. do početka 2013. Hrvatska je izgubila desetinu nacionalnog bogatstva, a najveću cijenu tog gubitka podnijelo je 164.000 radnika koji su ostali bez posla. Toliki broj izgubljenih radnih mjesta odgovara broju stanovnika Splita, drugog po veličini grada u zemlji! Minimalni su izgledi da se oštar pad zaustavi u 2013. godini pa rezultat može biti samo daljnje urušavanje, sa još težim posljedicama na zaposlenost, standard i perspektivu mladih ljudi! Hrvatska se po dubini krize među tranzicijskim državama može usporediti jedino s Mađarskom, posljednje tri godine teške su i za Sloveniju, ali ona je u krizu ušla s boljom startnom pozicijom.

– Vjerujem da ćemo ove godine uspjeti zaustaviti pad, a u drugoj polovici i okrenuti trendove na pozitivno – kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić i dodao da Hrvatska nije otok i nije mogla ostati izvan krize. I EU je lani pao 0,3 posto – pravdao se Grčić. Ministar financija Slavko Linić istaknuo je da je posao Vlade da čuva financijsku stabilnost i polako mijenja najveće zlo, a to se zlo zove živjeti na račun kredita i uništavati hrvatsku budućnost nenormalnom potrošnjom.

– Mijenjamo to onako kako mislimo da je moguće i izdržljivo za privredu i ostale porezne obveznike. I u tom dijelu uspijevamo kontrolirati, i to nam se priznalo, barem je to učinio MMF – rekao je Linić.

Ni dan nakon što je MMF otkrio da je Vlada obećala važne promjene i uštede ministri nisu bili raspoloženi za razgovor o detaljima. Grčić je samo kazao da nakon smanjenja koeficijenata neće biti daljnjeg smanjenja plaća, dok se Linić složio s ocjenom MMF-a da ne valja približavanje javnog duga udjelu od 60 posto BDP-a. U najboljem slučaju čeka nas stagnacija, procjena je analitičara RBA, s nastavkom pada u prvoj polovici godine i blagim oporavkom u drugom dijelu.

Pomak s mrtve točke

Ivana Jović, analitičarka PBZ-a, smatra da nas najavljeni investicijski projekti mogu pomaknuti s mrtve točke, no oprezna je u ocjeni jačine njihova pozitivna utjecaja jer priprema javnih investicija i posljedično njihova provedba kasne zbog spore i komplicirane državne administracije.

– Trenutačna je situacija posljedica godina odgađanja reformi i populističkih mjera kojima se povećavala državna potrošnja, uništavalo tržište rada, subvencionirali “živi mrtvaci” i smanjivala konkurentnost – ocijenila je Ivana Jović.

Komentara 1

AP
apolon
14:02 01.03.2013.

samo neznalice koji nisu u stanju preokrenuti gospodarstvo to mogu pričati...E, BIT ĆE... nastavak smanjenja plaća u javnom sektoru!!!a u javnom sektoru!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije