Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a gdje je hrvatska

Ove su zemlje najpogodnije za pokretanje tvrtke!

makedonska zastava,makedonija
Anto Magzan/PIXSELL
01.10.2013.
u 17:21

Od bivših jugoslavenskih republika jedino su BiH i Kosovo niže na ljestvici od Hrvatske

Izvještaj Međunarodne financijske korporacije i Svjetske banke svrstao je bivšu jugoslavensku republiku Makedoniju među 10 zemalja najpogodnijih za pokretanje tvrtke. Prvi na ljestvici Doing Business je Novi Zeland, slijede Australija, Kanada i Singapur, šesti je Hong Kong, a u prvih deset su i Gruzija, Ruanda, Bjelorusija i Irska. Hrvatska je tek na 80. mjestu, a Džibuti je na posljednjem, 185. mjestu.

Makedonija svoj visoki položaj na ljestvici može zahvaliti činjenici da je tijekom prošlih pet godina pojednostavnila proces pokretanja tvrtke smanjenjem minimalnog temeljnog kapitala, ubrzavanjem procedure te poboljšanjem svog internetskog servisa.

U Novom Zelandu, koji je najbolji drugu godinu za redom, za pokretanje tvrtke potreban je samo jedan korak i jedan dan za osnivanje trgovačkog društva - dovoljno je samo registrirati se putem interneta. Postupak stoji samo 163,55 novozelandskih dolara (oko 760 kuna), a minimalni temeljni kapital nije propisan.

Zanimljivo je da je Hrvatska u odnosu na prošlu godinu pala za osam mjesta, unatoč mjerama Vlade koje su trebale poboljšati konkurentnost te ubrzati i olakšati pokretanje tvrtki. Od ostalih bivših jugoslavenskih republika najslabija je BiH (162. mjesto), Kosovo je na 126. mjestu, a sve ostale stoje bolje od Hrvatske: Slovenija je 30., Srbija 42., Crna Gora 58.

>> Konkurentnost: Iza Hrvatske su samo Argentina i Venezuela

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije