Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

OTP Grupi rasla dobit, Rumunjska najkvalitetnija

Grupa je u prvom kvartalu ostvarila 2,4 milijarde forinti neto dobiti, čime je udvostručila profit posljednjeg tromjesečja 2009. godine. OTP banka Hrvatska ima dobit od pola milijarde forinti.
20. svibnja 2010. u 12:36 0 komentara 3 prikaza
otp

Mađarska OTP Grupa ostvarila je u prvom kvartalu 42,4 milijarde forinti neto dobiti, čime je udvostručila profit posljednjeg tromjesečja 2009. godine. Rezultat je bolji i u usporedbi s istim razdobljem lani. Dobit prije oporezivanja iznosila je 54,2 milijarde forinti, što je kvartalno povećanje od 120 posto. Menadžment je upozorio na visok udio loših kredita, koji je ipak smanjen u odnosu na drugi kvartal 2009. Operativni troškovi pali su na 83,3 milijarde forinti, odnosno 12 posto na godišnjoj razini, dok je adekvatnosti kapitala poboljšana za 2,3 postotna boda i iznosi 17,5 posto.

Mađarska je OTP banka u prvom tromjesečju imala neto dobit 40,3 milijarde forinti, jednaku lanjskoj, no bolju nego u posljednjem kvartalu. Najbolji rezultat među ostalim članicama grupe ima bugarska DSK banka - 4,6 milijardi forinti. Ukrajinski OTP, koji je u posljednjem kvartalu 2009. imao gubitak od 14,4 milijarde forinti, ušao je u zonu pozitivnog rezultata sa skromnih 169 milijuna forinti dobiti. Rumunjska je članica ostala na nuli, no unatoč slabljenju, rumunjski je portfelj još uvijek najkvalitetniji u Grupi, s najmanjim udjelom loših kredita. Poslovanje u Crnoj Gori u minusu je 6,6 milijardi forinti. 

OTP banka Hrvatska ima dobit od pola milijarde forinti, neto prihod od kamata porastao je pet posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je neto kamatna marža rasla za 22 posto. Troškovi su ostali nepromijenjeni, dok je kvaliteta kreditnog portfelja blago oslabila.

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.