Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Oporavak cijena nekretnina u EU i eurozoni: Hrvatska iznad europskog prosjeka

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju porasle 2,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su se smanjile 0,6 posto
08. travnja 2021. u 13:48 1 komentara 410 prikaza
Pogled na zapadni dio grada Zagreba
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Rast cijena stambenih nekretnina u EU ubrzao je u četvrtom tromjesečju 2020. godine, dosegnuvši razinu uoči rasplamsavanja pandemije, dok je u Hrvatskoj blago usporio, zadržavši se ipak iznad europskog prosjeka.

Split: Sunčanu subotu turisti i građani iskoristili za šetnju rivom GORUĆI PROBLEM Evo kako bi kandidati za Split riješili problem skupih nekretnina. Kerum: Izgradit ću novi kvart

Cijene stambenih nekretnina u EU, mjerene indeksom cijena kuća, porasle su u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, istim tempom kao i u prvom tromjesečju, kada su zabilježile najsnažniji rast u nešto više od 12 godina.

U razdoblju od srpnja do rujna 2020. porasle su 5,3 posto.

U eurozoni cijene su porasle 5,4 posto, najsnažnije u 14 godina. U trećem tromjesečju porasle su 4,9 posto.

Sve su zemlje EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao bilježile rast cijena stambenih nekretnina u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje godine ranije, a najviše su porasle u Luksemburgu, za 16,7 posto.

Slijede Danska i Litva s rastom cijena za 9,8 odnosno 9,4 posto.

PROTIV SU ODLUKE VLASTI Slovenci s nekretnina u Hrvatskoj zbog restrikcija na granici na slovenskom Ustavnom sudu

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u četvrtom kvartalu 2020. porasle za 6,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. U trećem su tromjesečju porasle 6,9 posto, a u drugom 8,3 posto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Grčku.

Skok na Cipru i u Luksemburgu

U odnosu na prethodna tri mjeseca cijene stambenih nekretnina u EU porasle su u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju 1,3 posto, gotovo istim tempom kao i u razdoblju od srpnja do rujna.

Većih promjena u tempu rasta cijena na tromjesečnoj razini nije bilo ni u eurozoni, gdje su porasle 1,4 posto.

Supermjesec prve procjene Kuća na mjesecu? Nema problema, od 40 do 50 milijuna eura!

Među zemljama EU-a najviše su u razdoblju od rujna do prosinca 2020. prema raspoloživim podacim Eurostata porasle cijene stambenih nekretnina na Cipru i u Luksemburgu, za 4,7 posto.

Slijede Litva i Estonija s rastom cijena za 3,9 odnosno 3,8 posto.

U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju porasle 2,5 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su se smanjile 0,6 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Pad cijena na tromjesečnoj razini bilježile su na kraju prošle godine samo Španjolska i Mađarska, za 0,8 odnosno 0,7 posto.

sprovod za 30 ljudi
Svijet se danas oprašta od princa Philipa: Kraljica naredila da se braća Harry i William razdvoje
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!