Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadnja evaluacija

Konačna procjena: Agrokor vrijedi 2,5 milijardi eura, triput više duguje

Agrokor
Foto: Antonio Bronić/REUTERS/PIXSELL, Goran Stanzl/PIXSELL, Tisak
1/3
08.06.2018.
u 18:28

Nitko još nije napustio pregovarački stol, što znači da nagodba nije ugrožena, već u zadnji trenutak vjerovnici hvataju najbolje pozicije

Zadnja evaluacija vrijednosti imovine Agrokora na temelju koje će se računati model namirenja i otpisi vjerovnika pokazuje da Agrokor vrijedi oko 2,5 milijarde eura. Tu imovinu čini 140 kompanija i Mercator grupa koja ima 15 tvrtki.

Prijavljene tražbine iznose 7,6 milijardi eura pa koncern zapravo duguje tri puta više nego što vrijedi, što sugerira da će otpisi potraživanja biti visoki. Agrokorove tvrtke konzultanti su procijenili na ukupno 3,47 milijardi eura, ali kompanije koje nisu pod izvanrednom upravom imaju i oko milijardu eura duga za koliko se umanjuje vrijednost imovine. Pojedinačno najvrednija kompanija je Mercator procijenjen na 878 milijuna eura, ali ima i 800 milijuna eura duga.

Agrokor
1/9

Zarada 400 milijuna eura

Jamnica, Ledo i Belje vrijede zajedno 1,06 milijardi eura, a zanimljivo – točno je toliko i zaduženje po roll-up modelu koje sada treba prolongirati ili refinancirati. Trošak prolongata izazvao je diplomatski rat, pa čak i prijetnje povlačenjem Rusa iz nagodbe jer su američki fondovi tražili gotovo 15 posto zarade. O cijeni odgađanja naplate i dalje se pregovara, a navodno je spuštena do 10 posto. U Agrokoru zahtjev za visoke prinose na prolongatu vežu uz činjenicu da su ostala potraživanja vlasnika obveznica osporena.

Vlasnici obveznica, dakle, pokušavaju kroz roll-up, odnosno naknadu na njemu, naplatiti unaprijed troškove parničenja u kojem sudu moraju dokazivati svoje tražbine kako bi ih imali pravo naplatiti kroz imovinu. Vjerovnici koji nisu ni iz američkog ni ruskog rova uvjeravaju da unatoč oštrim stavovima iznesenima u javnosti obje strane pregovaraju. Nitko još nije napustio pregovarački stol, kažu nam izvori upoznati s tijekom pregovora, što znači da nagodba nije ugrožena, već se u posljednjem trenutku hvataju najbolje pozicije. A tko će ih imati, ovisit će i o prezentiranoj evaluaciji jer će ona biti osnova za izračun vrijednosti udjela u novom koncernu.

Zanimljiva je procjena Konzuma. Njegova je vrijednost tek 209 milijuna eura, dok je Konzum BiH procijenjen na 20 milijuna eura. Niska vrijednost posljedica je visoke opterećenosti obvezama i lošom profitabilnošću tih kompanija u čiju skupinu pripada i Tisak koji bi po ovoj procjeni vrijedio svega 47 milijuna eura. Pojedinačno najvrednija tvrtka sektora proizvodnje je, naravno, Jamnica koja je procijenjena na 495 milijuna eura. Zapravo za sve su tvrtke, pa i za cijelu imovinu koncerna napravljene procjene na temelju raspona, ali i vrijednost koja će se u obzir uzeti za izračun, a koju citiramo.

Konzultanti su predvidjeli i potencijalnu zaradu sustava pa tako za iduću godinu očekuju EBITDA od 396,5 milijuna eura, a godinu kasnije od 434 milijuna eura potencijalne zarade. Pritom bi najveću ulogu imali Jamnica, Konzum i Belje od hrvatskih tvrtki, a svakako Mercator u cijeloj grupi, za koji se očekuje da će imati čak 116 milijuna eura zarade u 2020. godini. Procjene zarade, iako su izuzetno konzervativne, pokazuju da bi nepovoljno zaduženje Agrokor vodilo prema sporijoj, ali sigurnoj smrti.

Jeftin i dugoročan kredit

Potencijal je koncerna nakon restrukturiranja imati, dakle, oko 400 milijuna eura godišnje profitne marže, a kompanija će u novi život ući s obvezama od 1,6 milijardi eura koje treba isplatiti pa je iz toga vidljivo da joj treba dugoročnije zaduženje s niskom kamatom kako bi uopće mogla isplatiti kredite. Isto tako, vjerovnici koji postaju suvlasnici godinama neće naplatiti svoja potraživanja ako se ne odluče prodavati dijelove koncerna, odnosno vrijedne kompanije ili pak svoje udjele.

Suvlasnika će biti malo jer se nije odustalo od ideje da se u nagodbu ugradi model isplate malih udjela u gotovini, a sukladno modelu namirenja. Drugim riječima, vjerovnici koji su trebali naplatiti dug minornim udjelom u kapitalu zbog malih tražbina bili bi isplaćeni kako bi se pojednostavio pravni postupak, ali i osigurao kvalitetniji rad koncerna. Privremeno vjerovničko vijeće trebalo bi plan nagodbe poslati na Trgovački sud idućeg petka, a potom slijedi objava plana nagodbe na oglasnoj ploči suda, organizacija ročišta za glasovanje o nagodbi i potvrđivanje nagodbe.

Ključne riječi

Komentara 26

TO
tolitol
15:55 08.06.2018.

Kad čitam ovakve komentare o "davanju", "pljački" te naricanje o budućnosti čitave zemlje zbog lanca dućana, odmah mi je jasno zbog čega se išlo u suludo upetljavanje države u sve ovo. Agrokor se trebao prepustiti svojim vjerovnicima koji su trebali odlučiti hoće li preuzeti vlasničke uloge u njemu i nastaviti ga kreditirati, ili će ga poslati u stečaj i namiriti se iz stečajne mase. Niti prvi, niti zadnji takav slučaj. Umjesto toga, u sve se država uplitala jer ovdje dio stanovništva još nije izašao iz jugoslavenskog propalog socrealizma pa se stečaj doživljava kao nacionalna katastrofa. Ne zna se zato tko je luđi, ekonomski nepismani dio birača, ili ekonomski nepismeni političari.

Avatar siva_sova
siva_sova
14:56 08.06.2018.

agrokor je bio prezadužen, došao je ramljak koji ga još više zadužio, odnio pola miljarde i sad problem prebacio dalje

TR
tramontana
15:03 08.06.2018.

Prokleti bili, uništili su nam zemlju i budućnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije