Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turizam i granice

Odustane li zbog vize svaki deseti Rus, gubimo 20 milijuna eura

turizam
Duško Marušić/PIXSELL
29.10.2012.
u 21:00

Ako bude potrebno, ekipirat ćemo i konzulat u Moskvi da bi se vize izdavale brzo, kaže ministar V. Ostojić

Rusi pripadaju među deset najbrojnijih jadranskih turista, treća su najbrže rastuća nacija i gosti zbog čijeg se dolaska dogodine najviše strepi. Za Ruse se, naime, zbog ulaska Hrvatske u EU 2013., vraćaju vize, a ako se zbog toga pokoleba samo svaki deseti Rus, u startu će biti 20.000 gostiju, 150.000 noćenja i oko 20 milijuna eura manje.

– Sve dobro što očekujemo od ulaska u EU zbog toga je pomalo u sjeni. Kod nas su Rusi treći po brojnosti – kaže Tomislav Popović, predsjednik uprave Maistre.

Pogodilo i druge

Broj gostiju iz te je zemlje, inače, stalno rastao otkako je 2009. uvedena privremena suspenzija viznog režima, odnosno od kada su između 1. travnja i 31. listopada u našu zemlju mogli bez vize. Sada, pak, Hrvatska mora i prije ulaska u EU, najkasnije do 1. travnja iduće godine, preuzeti viznu politiku Unije. Ministar turizma Veljko Ostojić kaže da je problem s vizama jedna od rijetkih stvari vezanih uz ulazak u EU koje mogu biti negativne.

– Nažalost, dogodine više nećemo biti autoritarni po tom pitanju. Pad broja gostiju zbog uvođenja viza dogodio se i drugima pa bi bilo nerealno očekivati da mi to zaobiđemo. U više navrata već sam razgovarao s ministricom vanjskih i ministrom unutarnjih poslova o tome kako ubrzati i pojednostaviti izdavanje viza. I to ponajprije za goste iz Rusije i Ukrajine – kaže ministar V. Ostojić. – Bude li potrebno, ekipirat ćemo i naš konzulat u Moskvi da bi se vize izdavale lako i brzo. Složni smo da se ne smije dopustiti da vize budu razlog značajnijih odustajanja od dolaska u Hrvatsku i da se negativne posljedice moraju svesti na minimum.

Dobiju e-vaučer

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba, koji je o tome govorio i na prošlotjednom Turističkom forumu na Cipru, kaže da ti problemi Europi nisu nepoznanica.

– Budući da je izdavanje schengenske vize komplicirano, skupo i dugo, Europa, prema Svjetskoj turističkoj organizaciji, godišnje gubi 100 milijuna turista – kaže Žgomba i predlaže pristup za koji se odlučila Poljska. Turistička viza za tu zemlju dobiva se elektroničkom poštom izdavanjem e-vaučera.

Ključne riječi

Komentara 21

EU
EUfan
21:28 29.10.2012.

Koliko poznajem hrvatsku birokraciju a posebno konzulat u Kijevu neće biti samo 10% Ukrajinaca manje nego 50 %.

FE
fefellerunt
21:56 29.10.2012.

Toliko o našoj neovisnosti prilikom ulaska u EU, ne možemo ni odrediti kome izdavati vize. Da smo prava država omogućili bi Rusima i Ukrajincima i trajni boravak u hrvatskoj, posebno zbog njihovih lijepih i obrazovanih žena.

OB
-obrisani-
21:15 29.10.2012.

Posle dva ubistva u Spliti bojim se da će gubici biti mnogo veći

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije