Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada odustaje od otkupa plinskog biznisa iz Ine

Odlaskom Sanadera i Polančeca mijenja se politika prema MOL-u

Ivan Šuker
Željko Hladika
04.11.2009.
u 19:44

Ini prijeti blokada računa jer joj mađarski vlasnik neće osigurati kredit za otplatu poreznog duga bez otkupa plina. Pregovori su pukli zbog cijene.

Odlaskom Damira Polančeca iz Vlade Jadranke Kosor izvršna se vlast, čini se, odlučila na dramatičan zaokret u politici prema mađarskom MOL-u, većinskom vlasniku Ine.

Neizvjesno u Ini

Tako je sve izglednije da Vlada posve odustaje od otkupa plinskog biznisa iz Ine, što je bila čvrsta odluka Sanaderove vlade.

Odlaskom premijera Sanadera, a potom i Polančeca u Vladi očito nije ostao nitko tko bi podupirao ideju o tome da se država skrbi o opskrbi plinom i drži cijenu tog energenta pod kontrolom te pritom gomila gubitke jer se plin kupuje po tržišnoj, a u RH prodaje po nižoj cijeni.

Međutim, odustajanje od otkupa plinskog biznisa otvara novi problem jer je MOL uvjetovao svoj kredit Ini, kojoj je novac prijeko potreban kako bi podmirila malo manje od dvije milijarde kuna poreznog duga, upravo otkupom tog energenta.

Državna tvrtka Plinacro, naime, još je proljetos od Ine za čak 514 milijuna kuna kupila podzemno skladište Okoli, a otkup 550 milijuna kubika plina iz tog skladišta trebala je biti završnica kupnje plinskog biznisa.

Iako je još za Polančecova mandata bilo poznato kako se dio ministara protivi tom potezu, pregovori Vlade i MOL-a prvo su zapeli na cijeni plina, a sada su, čini se, i definitivno pukli. Navodno je MOL za plin tražio tri kune po kubiku, a Vlada je nudila 1,2.

Iako su u Ini odgovorili kako nemaju informacija o tome da se odustalo od otkupa plina te da su pregovori Vlade i MOL-a u tijeku, neslužbeno doznajemo kako je danas u toj kompaniji bila poprilično neizvjesna situacija.

Upitne plaće?

Zaposlenici su, naime, zabrinuti zbog isplate plaća jer se MOL navodno već izjasnio kako Ini neće osigurati kredit ako Vlada ne otkupi plin, što znači da naftna kompanija do kraja godine neće moći platiti porezni dug državi, a to znači i blokadu računa kako bi država naplatila barem dio duga.

Ministar financija Ivan Šuker danas je pak rekao da još traju pregovori Vlade i MOL-a, ali je poručio da Ina do kraja godine mora vratiti dug državi uz 14- postotnu kamatu, a ako to ne učini, dodao je, zna se što slijedi.

Slijedi blokada računa, što je Ministarstvo financija već bilo učinilo na dva tjedna u veljači ove godine.

Čak polovica Inina duga odnosi se na dugove Hrvatskim autocestama i Hrvatskim cestama kojima je dužna po prodanoj litri benzina plaćati 60 lipa naknade za građenje i održavanje cesta.

Komentara 4

OB
-obrisani-
20:26 04.11.2009.

. ..ce biti hladno..ove zime...????..... .

Avatar marquis
marquis
20:31 04.11.2009.

Nije mi jasno.... ako je INA naša, svih građana Hrvatske, isto tako T-Com, ili teritorij naše države, koje je pravo Vlade RH, iz koje god stranke bila, da potpisuje nešto ili prodaje s nekakvim tajnim ugovorima koji se sakrivaju od javnosti, odnosno nas.... To mi je kao da moja supruga prodaje naše tanjure bez da mi kaže koliko, za koliko, kome nego eto, samo - prodala sam... Pun mi je k.... tajnih ugovora....

MI
mirkoP
16:49 07.11.2009.

Broj 1. marquis: Meni nije jasno da ti neznaš da si na biračkom mjestu dao punomoć vladi odnosno opoziciji da u ime tebe upravlja državom odnosno da osporava način tog upravljanja(opozicija). Kad bi ti dao mandat tvojoj supruzi da radi što hoće onda joj nebi mogao prigovarati ako bi prodavala vaše tanjure. Slažemo se. E sad je naravno drugo pitanje kako vlada ili opozicija rade svoj posao. Osobno smatram da kad bi vlada radila dobro svoj posao onda bi ovog trenutka blkirala račun INI i povela stečajni postupak. Uzela cijelu INU a mađari neka cvile. Jer MOL je loš gospodar za INU. To se najbolje vidi kod rekonstruiranja rafinerija. Koliko je samo hrvatska država izgubila zbog toga. Lukoil je rafineriju u Sl. Brodu počeo rakonstruirati više od godinu dana poslije nego što je MOL počeo s Rijekom. Brođani već godinu dana prodavaju derivate iz novog postrojenja a gdje je INA? Ali fućka se MOLu za rafinerije u Hrvatskoj, glavno je da njegove u Mađarskoj dobro posluju a mađarska vlada kasira poreze i druga davanja. Zato Gospon Šuker, iskoristi ovu priliku, vrati INU i bit ćeš proglašen za genija pa i heroja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije