Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ilirika

Od jeseni mogućnost ulaganja u zlato kroz fond Ilirika Gold

burza, NY
Pixell
12.07.2010.
u 12:49

U vrijeme kada vrijednost najvažnijih valuta pada, s većom količinom novca može se dobiti ista količina zlata. Nadalje, u vrijeme kada su tržišta negativna, zlato je sigurno utočište za ulagače.

Ilirika Investments od jeseni kreće s novim fondom Ilirika Gold, jedinstvenim na domaćem tržištu, jer će biti orijentiran na ulaganje u zlato. Trenutačno se za početak rada čeka još odobrenje Hanfe.

U vrijeme kada vrijednost najvažnijih valuta pada, s većom količinom novca može se dobiti ista količina zlata. Nadalje, u vrijeme kada su tržišta negativna, zlato je sigurno utočište za ulagače – komentirao je Igor Erker, član uprave Ilirike na susretu s novinarima. No i dodao da fond neće isključivo ulagati u zlato, nego će se portfelj diversificirati pa će se novac rasporediti i na dionice, gotovinu, obveznice...

Kada se govori o ulaganju u zlato, riječ je u stvari o ulaganju u fondove koje prate cijenu zlata te rudnike zlata.

Isti fond Ilirika ima u Sloveniji gdje je među ulagačima, uključujući i one male, vrlo dobro prihvaćen. Tim više što mu je prinos u posljednjih šest godina između 20 do 30 posto. Prošle godine, primjerice, prinos je bio 30 do 40 posto.

Erker i tvrdi da su trenutačno sigurniji od obvezničkih jer smatra da je tržište državnih obveznica napuhano. Kamate su niske, a cijena kapitala viša. Smatra kako bi se do kraja godine tržišta trebala stabilizirati, a s obzirom na to da je vidljiv izlazak iz recesije.

- Novac je jeftin, kao i nafta, što je pozitivno za tržište – kaže. Dodaje kako je na domaćem tržištu likvidnost mala, regija ima potencijal zbog još jeftinih vrijednosnica, no trend se neće lako promijeniti.

Početkom godine Ilirika je pokrenula fond BRIC koji je u pola godine prikupio oko 15 milijuna kuna imovine, a prinos je oko sedam posto. Fond Ilirika Jugoistočna Europa premašio je vrijednost od 100 milijuna kuna – rekao je predsjednik uprave Ilirike Investments Ivan Ivin.

Ilirika, inače slovenska investicijska kuća, osim u Hrvatskoj proširila je poslovanje i na regiju. U BiH je nedavno počeo raditi fond Ilirika Emarging Europe Islamic, a pokrenut je u suradnji s katarskim partnerom Tathmeerom. Riječ je o prvom fondu takve vrste u regiji, a zasnovan je na principima Šerijata, što znači da su ulaganja ograničena, odnosno ne smije se izlagati ulaganju u primjerice filmsku industriju, financijsku, mesnu, igre na sreću...

Za sada o pokretanju takvog fonda u Hrvatskoj ne razmišljaju.

Komentara 3

GA
gabrijelakunstler
20:53 31.07.2010.

NE ULAZITE - CIST KUPLERAJ OD BIVSIH LOPOVA DIREKTORA

GA
gabrijelakunstler
20:57 31.07.2010.

Vodite racuna kada citate novine, danasnji novinari su sluge zapadnih vlasnika i ne pisu za dobrobit svog naroda vec da prime svoje plate od zapadnih gazdi. Na primjer u paragrafu: \"Kada se govori o ulaganju u zlato, riječ je u stvari o ulaganju u fondove koje prate cijenu zlata te rudnike zlata.\" Sto ovo zapravo znaci - znaci RADI SE O FONDOVIMA MANIPULATORA KOJI VASIM NOVCEM INVESTIRAJU U RAZNORAZNE DEAL-OVE a koji navodon prate cijenu zlata. Ili jos jasnije, vi im date novac po danasnjoj cjeni zlata a oni ga obrcu i obrcu na raznim marketima pa kada vi zelite da ga dignete oni vam isplate po cjeni zlata na dan kada hocete da dignete svoj novac. Pri tome, oni su ti koji malverziraju ili friziraju cjene zlata. Ding-Dong!

IS
Istrijan
02:21 13.08.2010.

Zlato nikad nije bilo tako skupo pa vas upuculu da kupite zlato. Cim se ekonomske prilike stabiliziraju u svijetu, zlato ce ponovo imati slobodan pad. Zapamtite da sve sto ide gore, pogotovo ovako brzo, dodje i dole isto tako strmoglavo. Podsjetiomo da je zlato pred dvadesetak godina bilo preko 800 dolara pa se strmoglavilo na 270 dolara. Naravno za zadnjih nekoliko godina zlato se penje i penje radi nestabilnih ekonomskih uvijeta, ali ni to nece za uvijek trajati. Ulagati treba kad su cijene nerazuno niske a ne nerazumno visoke. Naravno, market makers zarade dali cijena zlata ili dionica ide dolje ili gore, naranvo igrajuci tvojim tesko stecenim novac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije