Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvodi se veća konkurentnost

Nova pravila o roamingu: Građani Europske unije imat će bolju kvalitetu potrošačkih usluga

Smartphone
Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
18.02.2022.
u 17:15

Uz zaštitu prava potrošača i njihovu dobrobit, jedinstveno tržište jedan je od preduvjeta uspješne Europske unije

Pozive i poruke, slanje fotografija ili gledanje omiljenih serija u bilo kojem dijelu EU bez visokih naknada i ograničenja danas doživljavamo kao najnormalniju stvar, benefit digitalne transformacije i povezanog tržišta. Tu suvremenu blagodat korištenja mobilnih telefona u inozemstvu kao kod kuće, bez straha od previsokih troškova dugujemo uvođenju pravila 'Roam Like At Home', kojim je prije pet godina građanima Europske unije, Norveške, Islanda i Lichtensteina omogućeno korištenje mobilnih usluga i dijeljenje sadržaja za vrijeme boravka u inozemstvu bez bojazni od visokih računa zbog naknade za roaming. Svi smo se vrlo brzo navikli na prednosti koje su ova nova pravila EU-a donosila u naš svakodnevni život.

Međutim, trenutna pravila EU-a koja pružaju bezbrižnost telefoniranja u inozemstvu na snazi ​​su do 30. lipnja 2022. zbog čega ih je potrebno produžiti. U protivnom će potrošači opet plaćati više cijene, kao što je slučaj s građanima Ujedinjenog Kraljevstva koji više nisu dio EU-a.

U Europskom parlamentu iskoristili smo ovu priliku da napravimo značajna poboljšanja i već imamo dogovor koji pruža dovoljno fleksibilnosti da reagiramo na nova kretanja u telekomunikacijskom i tehnološkom sektoru.

S novim pravilima o roamingu građani Europske unije imat će bolju kvalitetu potrošačkih usluga. Stat ćemo na kraj komercijalnim praksama koje namjerno usporavaju brzinu prijenosa podataka u inozemstvu. Na taj način, potrošači će moći uživati ​​u jednakoj kvaliteti i jednakoj brzini podataka u inozemstvu kao i kod kuće. Neće biti više zamrznutih ekrana tijekom streaminga omiljene TV emisije ili videopoziva prijatelja!

S novim pravilima o roamingu uvodimo veću konkurentnost na tržište telekomunikacija snižavanjem maksimalnih cijena koje telekom operateri međusobno naplaćuju kada korisnici koriste druge mreže u roamingu. Razina ovih naknada, poznatih u sektoru kao veleprodajna ograničenja, bila je dovoljno visoka da spriječi manje operatere da nude usluge 'Roam Like At Home' na održiv način.

S novim pravilima o roamingu, operateri će biti obvezatni poštivati strožu 'politiku poštene upotrebe', usmjerenu na potrošače koji stalnim roamingom koriste prekomjerne prednosti jer žive u drugoj državi. Nova Uredba osigurat će da se ova politika primjenjuje samo u ovim ekstremnim okolnostima i da se bavi samo zlonamjernom ili neuobičajenom upotrebom maloprodajnih usluga roaminga.

S novim pravilima o roamingu, također moramo poduzeti novi korak kako bismo ukinuli doplatu za pozive unutar EU-a kada zovete iz svoje matične zemlje u drugu zemlju EU-a. Danas, ako živite u Njemačkoj i nazovete prijatelja u Italiji, platit ćete doplatu. Međutim, ako ste stanovnik Njemačke, putujete u Italiju i nazovete prijatelja kući u Njemačkoj, ne plaćate naknade za roaming. Ova pravila zbunjuju potrošače, zato moramo iskoristi priliku koju nam pruža Europska komisija, a to je da procijenimo situaciju prije isteka važećih odredbi 2024. godine i poduzmemo sljedeće nužne korake.

Svjesni važnosti i benefita koje inicijative poput 'Roam Like At Home' donose svim građanima, Klub EPP-a u Europskom parlamentu od prvog dana promiče ideje zaštite potrošača te se snažno zalaže da jedinstveno tržište kao i prava te standardi kvalitete koji vladaju na njemu budu zaista primijenjeni bez iznimaka. Skoro od jednake važnosti je i uvođenje jedinstvenog punjača za sve mobitel, tablete, slušalice koje će olakšati i pojeftiniti život i poslovanje građana EU te ne manje važno doprinijeti očuvanju okoliša smanjenjem zagađenja i količine elektroničkog otpada.

S tim u vezi, nastavljamo s daljnjim jačanjem jedinstvenog tržišta i ostvarivanjem njegovog punog potencijala. Uz zaštitu prava potrošača i njihovu dobrobit, jedinstveno tržište jedan je od preduvjeta uspješne Europske unije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije