Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Njivice su ogledalo ambicioznih investicija u krčkim lukama

Goran Lajnert, ravnatelj Županijske lučke uprave Krk ističe kako s “općinarima” surađuju i na izmjeni i izradi 'papirologije'
27. kolovoza 2018. u 00:11 1 komentara 652 prikaza
Njivice
Foto: ŽLU Krk
Pogledajte galeriju 1/5

Županijska lučka uprava Krk, najveća u Primorsko-goranskoj županiji, upravlja s 23 luke na otoku i ostvaruje najviše prihoda. Ulaganja u luku Njivice prvi su, i zasad uvjerljivo najvidljiviji, dio ambicioznog plana investicijskog ciklusa kojim bi se trebao osuvremeniti najveće i najfrekventnije krčke luke.

Podvodno otkriće Rimski brod kraj Paga postat će nova turistička atrakcija

Rekonstrukcija njivičke luke stajala je 20,5 milijuna kuna, a financijski su je poduprli općina Omišalj, ŽLU Krk, županija i nadležno ministarstvo što je najbolji dokaz da se objedinjavanjem sredstava mogu isfinancirati i veliki projekti. 
Goran Lajnert, ravnatelj Županijske lučke uprave Krk ističe kako su svi isplanirani radovi dogovoreni s lokalnom samoupravom, a s “općinarima” surađuju i kroz inicijative izmjena prostorno planske ili na izradi projektne dokumentacije.

Luka Krk | Autor : ŽLU Krk Foto: ŽLU Krk U krčkoj luci nakon sezone u planu je sanacija cijelog istočnog obalnog zida, najavljuje ravnatelj Lajnert

Računaju na fondove EU

– Naravno, u nastojanjima da brzo i kvalitetno realiziramo zacrtane projekte moramo voditi računa i o osiguravanju izvora financiranja, bilo da je riječ o sredstvima lokalnih jedinica, županije, ministarstava ili fondova EU na koje također u značajnoj mjeri računamo – pojašnjava ravnatelj Lajnert.

Prvi posao nakon sezone nastavak je sanacije Ribarskog gata u krčkoj luci. Lučka se uprava prijavila i na natječaj Ministarstva poljoprivrede za izgradnju ribarske luke u Krku – projekta vrijednog 50-ak milijuna kuna. Gradsko vijeće Krka je ŽLU Krk oslobodilo obveze plaćanja više od pola milijuna kuna komunalnog doprinosa za taj objekt.

Vrbnik | Autor : ŽLU Krk Foto: ŽLU Krk U Vrbniku se planiraju ulaganja u luku i šetnicu za sigurnije odvijanje izletničkog prometa

– Time smo napravili važan korak u zaključenju kandidacijskog postupka o ishodu kojeg ovisi i realizacija projekta koji je nam je svima vrlo važan – kaže Lajnert i ističe izvrsnu suradnju s krčkim gradonačelnikom Darijom Vasilićem.

Za krčku luku ŽLU dobila je početkom nautičke sezone odobrenje sidrenja pontonskog gata. Očekuje se dobivanje lokacijske dozvole, a upis u Hrvatski registar brodova omogućit će da se objekt legalizira te da ga, kao i plovila koja se uz njega vezuju, osigura od mogućih šteta. 
U luku Krk proljetos su stigli prvi i, nažalost, zadnji ovogodišnji gosti s kruzera.

U Punat | Autor : ŽLU Krk Foto: ŽLU Krk U Punat (zona Punćala) slijedi sanacija oi proširenje bale te gradnja gata – radovi vrijedni više milijuna kuna

Na itinereru kruzera

– U pozicioniranju luke Krk kao luke ticanja kruzera ima prostora za napredak što bi donijelo višestruku korist promociji krčke luke i otoka kao privlačne destinacije za manje i srednje kruzere. Ovih su nas dana predstavnici kruzerske tvrtke iz Monaca. U razgovoru i razgledanju operativnih mogućnosti krčke luke pokazali su interes za uvrštavanje luke Krk u itinerar kompanije kao jedne od odredišnih destinacija 2020. godine – ističe ravnatelj Lajnert i najavljuje velike radove od Punta do Baške, Malinske i Vrbnika.

Turistička patrola: Krk

Njivice
1 / 5
Turistička patrola: Krk
Uplift akademija
Iskoristite digitalizaciju na najbolji mogući način
Kata nije imala pretjerane ambicije biti poduzetnicom, no korona kriza natjerala ju je da promijeni stav
Amélie
Financijske potpore
Slastičarnica Amélie uspješno prevladala sve prepreke uz pomoć HAMAG-BICRO-a
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • TTjac:

    Krk je ZAKON!