Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠE VIJESTI

Nijemci su potrošili sve što su uštedjeli tijekom pandemije: 'Nažalost, potrošnja neće djelovati kao gospodarski motor'

Shopping in Germany always more expensive!.
Frank Hoermann/SVEN SIMON/DPA
23.08.2022.
u 13:03

Potrošnja je ponovo snažno porasla u prvim mjesecima ove godine, unatoč visokoj inflaciji, ali "od sredine godine mnogi vodeći pokazatelji otkrivaju jasan učinak prigušivanja", zaključio je.

Inflacija je izbrisala pandemijsku ušteđevinu Nijemaca, objavio je u utorak institut Ifo, što će gospodarstvo lišiti osobne potrošnje u ulozi pokretača rasta do kraja godine.

Kućanstva u Njemačkoj uštedjela su između travnja 2020. i ožujka 2021. oko 70 milijardi eura više nego u prosječnoj godini, kazao je voditelj za ekonomska istraživanja Ifo-a Timo Wollmershaeuser.

No, kako pokazuju bilance banaka, potrošači od kraja prošle godine sve više troše tu štednju. Do kraja prvog ovogodišnjeg tromjesečja višak depozita gotovo se u potpunosti istopio, rekao je Wollmershaeuser.

"U drugom tromjesečju trend se nastavio gotovo nepromijenjenim tempom", rekao je, dodajući da je njegov glavni pokretač vjerojatno inflacija.

Potrošačke cijene i dalje snažno rastu, što znači da "osobna potrošnja, nažalost, neće u ostatku godine djelovati kao gospodarski motor u Njemačkoj", procjenjuje taj ekonomist.

Potrošnja je ponovo snažno porasla u prvim mjesecima ove godine, unatoč visokoj inflaciji, ali "od sredine godine mnogi vodeći pokazatelji otkrivaju jasan učinak prigušivanja", zaključio je.

VIDEO Nevjerojatna priča s Hvara: Par se posvađao, žena otišla pa prijavila mužev nestanak, tražio ga i HGSS

Ključne riječi

Komentara 6

PI
Pilatus
14:39 23.08.2022.

Njemci imaju samo na privatnim računima štednje preko 1,5 tisuća milijardi ..

Avatar messerschmidt
messerschmidt
08:46 24.08.2022.

Sada valja uzdržavati sve one isilove izbjeglice koji neće delati, osim što štancaju djecu.

AC
acer7
14:48 23.08.2022.

nemam problema sa potrošnjom jer nemam što potrošiti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije