Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ni s novim vlasnikom Hypo ne odlazi iz Hrvatske

Iz banke poručuju da se u Hrvatskoj za 400 tisuća klijenata Hypa ništa neće promijeniti.
19. prosinca 2011. u 10:45 14 komentara 3 prikaza
Gottwald Kranebitter
Foto: Hypo

Hypo banka sredinom 2012. počinje s prodajom svojih podružnica u zemljama jugoistočne Europe, potvrdio je Gottwald Kranebitter, generalni direktor Hypo Alpe Adria banke u austrijskom mjesečniku Trend, a prenosi agencija ots.

Banka se u sljedećih nekoliko godina mora dokapitalizirati, a kako poslovi u Austriji i Italiji nisu dostatni za skupljanje nužnih nekoliko stotina milijuna eura, promijenili su strategiju. 

– Pripremili smo prodaju svojih podružnica koja počinje sredinom iduće godine. Iako smo prvotno namjeravali pričekati s takvom odlukom, voda je došla do grla i ništa nam drugo ne preostaje – izjavio je Kranebitter za Trend.

Očekuje se da će bez posla ostati između 600 i 800 zaposlenika.

Klijenti iz Hrvatske, njih više od 400 tisuća, ne moraju strahovati jer banka ostaje na domaćem tržištu. Priopćenjem za medije objasnili su da je riječ o reprivatizaciji banke, koja je dogovorena još krajem 2009. godine tijekom nacionalizacije banke. Tada je, naime, dogovoreno da će se Hypo reprivatizirati kad banka ponovno postigne stabilnost.

Priprema procesa prodaje započet će sredinom 2012. godine, potvrdili su iz hrvatske podružnice, i dodali da će Hypo u obzir uzeti samo potencijalne kvalitetne partnere koji će omogućiti dugoročno održivo poslovanje.

– Hypo banka i pod potencijalnim novim vlasnikom nastavit će poslovati u Hrvatskoj – navodi se.

Hrvatska je jedno od ključnih tržišta Hypo Grupe s više od 10% tržišnog udjela, broj klijenata kontinuirano raste te nastavljamo razvijati svoje poslovanje i otvarati nove poslovnice, primjerice 23. prosinca otvaramo novu poslovnicu u Vukovarskoj u Zagrebu, zaključili su.

Već krajem studenog iz Austrije je stigla najava da će se obustaviti novi krediti za zemlje srednje i jugoistočne Europe, a banke kćeri u vlasništvu bankarskih grupacija iz Austrije dobile su nalog da kredite na tim tržištima vežu isključivo uz lokalnu štednju.

Dosad su banke iz Austrije masovno kreditirale svoje banke kćeri širom jugoistoka Europe, no banke u njihovu vlasništvu ubuduće će se morati orijentirati isključivo na domaću štednju, eventualno uvećanu do 10 posto. Taj potez austrijske države tumači se kao dodatni napor Austrije da sačuva prvoklasni kreditni rejting, koji bi mogao biti ugrožen zbog velike izloženosti zemljama srednje i jugoistočne Europe.

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik
  • Medici:

    Moš misliti kako odlaze..upravo zato otvaraju novu velebnu poslovnicu u VMD zgradi u Ulici grada Vukovara u ZG. Novinari vole \"skakati pred rudo\"..

  • propalica:

    nekaj tu gadno smrdi....OMV, sad Hypo..

  • -obrisani-:

    Sad kad su opljackali Hrvatsku sad se povlace. To treba zaustaviti i ne dozvoliti im da odu s nasom lovom.