Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju: Balázs Békeffy

Neka druge banke samo idu, vrijeme je za naše akvizicije

bekeffy
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
19.02.2014.
u 15:00

Najveća i najintenzivnija zadaća ove godine bit će nam integracija Bance Popolare Croatia

Mađarska OTP banka odustala je od privatizacije HPB-a, no hrvatski je OTP kupio Bancu Popolare Croatia čije je dubinsko snimanje počelo još prije iskazivanja interesa za HPB. Još u trenutku ulaska na naše tržište kupnjom Nove banke najavili su širenje, a nakon ekskluzivnog intervjua o planovima banke s predsjednikom uprave OTP-a Balázsom Békeffyjem, očigledno je da će uskoro biti i novih preuzimanja...

Prva je akvizicija nakon OTP-ova ulaska na hrvatsko tržište gotova. Što je sljedeće?

Jedna vrlo zanimljiva godina. Najveća i najintenzivnija zadaća ove godine bit će integracija Bance Popolare Croatia, što u najvećem dijelu želimo završiti ove godine. Također, i dalje pratimo tržište i tražimo nove prilike za širenje akvizicijama.

Moguće mete i u – Aziji

Idealan odgovor bio bi da mi sad nabrojite potencijalne mete za koje ste zainteresirani...

Na žalost, banke se ne mogu kupovati kao mandarine...

Imate li neki ciljani “deadline“ do kojeg kanite postići željenih 10-ak posto tržišta?

Nemamo stroge ciljeve u tom smislu. Već smo dugo spremni za akvizicije, a sad je počelo pravo vrijeme da ih i ostvarujemo. Gledamo što se događa na tržištu, procjenjujemo što bi nam moglo biti poželjno i vrijedno i što se uklapa u našu strategiju i onda odlučujemo ako su uvjeti povoljni.

Priča se da su apetiti i veći? Kruže glasine o tome da je mađarska matična banka zainteresirana za PBZ, pa i sa samu Intesu...

Mađarska OTP banka slijedi strategiju širenja i pažljivo promatra događanja na europskom bankarskom tržištu, ali i na udaljenijim, primjerice azijskim tržištima, što njezini čelnici već neko vrijeme naglašavaju u svojim istupima. Situacija u Europi je zanimljiva zbog utjecaja krize i pokušaja rješavanja poteškoća unutar eurozone pa me ne čudi da su se pojavile takve glasine. Koliko je meni poznato, zasad nema čvrsto određenih interesa za bilo koju zapadnoeuropsku bankarsku grupu.

Što vam Banco Popolare donosi u vašem portfelju? Kako stoje s lošim kreditima?

Bilanca banke fokusirana je na stanovništvo i srednja i mala poduzeća i to nam se poklapa u strategiji. Portfelj kredita puno im je bolji od tržišta, upravo zato što ne kreditiraju velike kompanije.

Znači, ne donose vam kukavičja jaja...

To ćemo potpuno vidjeti kad dobijemo sve suglasnosti HNB-a. Ali već sad možemo znati da je 1000 loših kredita u retailu bolje nego jedan korporativni. Prosječni su iznosi kredita građanima dvije do tri tisuće eura, njih tisuću ukupno je oko dva do tri milijuna eura, dok jedan korporativni iznosi između 10 i 20 milijuna eura.

Integracija poslovnica

Hoćete li morati zatvarati poslovnice BPC-a koje vam se lokacijski “preklapaju“? Procjenjujete li da će biti velikog viška zaposlenika BPC-a nakon integracije?

Sigurno ćemo uz obalu racionalizirati poslovnice, dok ćemo za Zagreb i Slavoniju tek vidjeti. Ne vjerujem da je integracija za zaposlenike BPC-a samo prijetnja, nego i mogućnost da pokažu koliko su dobri. Radit ćemo procjenu znanja, iskustva i predanosti zaposlenika BPC-a i OTP-a; neka ostanu oni koji su bolji...

U kojim segmentima kanite rasti?

Segment građanstva nam je u fokusu poslovanja i u to unazad dvije do tri godine ulažemo značajne napore za povećanje tržišnog udjela. Nakon akvizicije, srednja smo banka na tržištu u tom dijelu poslovanja. Zbog veličine nismo usmjereni na velike projekte.

Kad očekujete znakove “života“ u kreditiranju, oživljavanje investicija?

Ne mogu reći ništa što vjerojatno već niste čuli od drugih: presudne će biti strukturne reforme, promjena investicijske klime, dakle aktivnosti Vlade koje će omogućiti postupni oporavak gospodarstva. Ovih dana vidimo da se predstavlja nova industrijska strategija koja nosi neki novi smisao i nadamo se da će uskoro biti dobro primijenjena. Povećanje dinamike može ovisiti i o tome koliko ćemo kao nova članica uspjeti kapitalizirati članstvo u EU i iskoristiti sredstva iz fondova EU. Najvjerojatnije ćemo osnovati EU desk unutar banke. Vjerujem da je ovo još jedna godina gospodarske stagnacije, nakon čega ipak očekujem blagi oporavak.

Opterećuju li vas prošla zbivanja vezana uz Podravku, MOL...?

Uopće ne mislim na to, dok me, evo – kao vi sada – ne podsjeti neki novinar.

Dok neke banke smanjuju aktivnosti na našem tržištu, spominju migriranje kapitala na propulzivna tržišta, poput turskog i ruskog, vi pojačavate prisutnost u Hrvatskoj. Ne smeta vam smanjenje povrata na imovinu?

Neka idu, neka samo presele kapital! OTP banka je vrlo posvećena razvoju na hrvatskom tržištu što je pokazala i ovom akvizicijom. Optimistični smo i imamo naviku gledati unaprijed – u budućnost, a da se pritom dobro snalazimo u okolnostima koje imamo. Rastemo brže od tržišta u mnogim segmentima i time smo zadovoljni. Ostajemo i analiziramo svaku mogućnost.

>> Potvrđeno: OTP kupuje Bancu Popolare Croatia

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije