Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skup Hypo banke

Neil MacKinnon: Naučite lekciju od Cipra i Grčke

'26.03.2013., Zagreb - U Hypo centru odrzan Macroeconomic outlook, godisnja publikacija Hypo banke. Hrvoje Stojic, Neil Mackinnon, Markus Ferstl.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
27.03.2013.
u 08:29

Globalni makrostrateg Neil MacKinnon uvjeren je da je SAD prva zemlja koja će izići iz krize. Gospodarski rast u eurozoni stručnjaci predviđaju sredinom godine

Razduživanje privatnog sektora, smanjenje zaposlenosti i potrošnje te novi potresi u okruženju zabetonirali su prognozu pada BDP-a za ovu godinu. Ipak, očekivani minus od 2%, koliko direktor ekonomskih istraživanja Hypo banke Hrvoje Stojić smatra da ćemo se srozati u 2013., nije dodatno revidiran na niže u posljednjih pola godine, a oporavak sa 0,3 posto rasta najavljuje 2014.

Hvale monetarnu politiku

– Na ekonomske izglede utječe još mnogo negativnih faktora; hrvatska konkurentnost ostaje problem, kao i neizvjesni ishodi u predstečajnim nagodbama. Povećavaju se potrebe za rezervacijama za loše plasmane, a i dalje imamo iznimno visok kratkoročni dug koji iznosi trećinu BDP-a – istaknuo je Stojić na 13. konferenciji Hypo banke Macroeconomic Outlook, pojasnivši da je jeftino i lako dostupno financiranje u mnogim zemljama, pa i u Hrvatskoj, usporilo tempo fiskalne konsolidacije.

Neizvjesno je, kaže, kao će se pristupanje EU kratkoročno odraziti na gospodarstvo. Zasigurno će djelovati stabilizacijski na javne financije koje će biti pod jačim nadzorom Europske komisije, na izgradnju institucija i povjerenje investitora. U prvoj godini ne očekuje veće efekte korištenja fondova EU, a izlazak iz CEFTA-e donosi nam kratkoročni negativni učinak od minus 0,4 do 0,5 posto BDP-a.

– Kad je posrijedi inflacija, nema puno razloga za brigu, maksimum je bio na početku godine iznad pet posto, a nakon smanjenja cijena prehrambenih sirovina, mogla bi pasti blizu dva posto do kraja godine.

Analitičar hvali monetarnu politiku koja je, smatra, iznimno stabilizacijski djelovala kroz dugo razdoblje i nastavit će biti osigurač stabilnosti, prije nego pokretač rasta. Najgorim rizikom smatra prepuštanje; imperativ je vraćanje investicijskog rejtinga, daljnja fiskalna konsolidacija i privlačenje investitora. Dobar dio lošeg utjecaja dolazi i iz problema eurozone, neizvjesnih izbornih rezultata u Italiji i ciparske krize, dok su očekivanja za američko gospodarstvo revidirana na bolje.

– To veseli, jer SAD čini trećinu svjetske ekonomije, može dati zamah i svim ostalim ekonomijama u svijetu. Oporavak eurozone očekuje se sredinom godine.

Nastavite reforme

No, dok Stojić hvali pozitivan trend pada inflacije, Neil MacKinnon, globalni makrostrateg ruskog VTB Capitala, upozorava upravo na opasnosti od deflacije u eurozoni. Nakon priključenja EU očekuju nas, kaže, dobrobiti u trgovinskoj razmjeni, no trebamo biti vrlo oprezni u procesu fiskalne prilagodbe i naučiti lekciju na lošem primjeru eurozone čiji je ključni problem pad osobne potrošnje.

– Nijedna zemlja nije smanjila deficit fiskalnim rezovima, bez gospodarskog rasta. Sjetite se što se dogodilo Grčkoj, Cipru, Italiji... i nastavite strukturne reforme. SAD je pak prva zemlja koja će izaći iz krize, iako ima duboke fiskalne probleme – zaključuje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije