Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Najviša boravišna pristojba sada 10, dogodine – 15 kuna

Novi iznosi primjenjivat će se od 1. 1. 2020.
16. svibnja 2019. u 19:43 3 komentara 1018 prikaza
Plaža Banje
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Od netom usvojena tri turistička zakona dva će stupiti na snagu s 1. siječnjem 2020., a Zakon o turističkoj pristojbi vrlo skoro, osam do deset dana od objave u Narodnim novinama i najranije iduće srijede 22. svibnja.

BBC Hrvatska SURADNJA BBC promovira hrvatski turizam

Jedna od novosti je da se odluka o iznosu boravišne pristojbe za svaku narednu godinu ovim Zakonom prebacuje s ministra turizma na županijske skupštine. Skorim stupanjem na snagu novog Zakobna hvata se rokove kako bi sve bilo spremno već 1. siječnja 2020. Nova procedura predviđa da ministar turizma pravilnikom samo odredi okvir, odnosno gornji i donji iznos. Pravilnik za 2020. je u izradi, a ići će na e-savjetovanje već nekoliko dana nakon što počne primjena nedavno u Saboru izglasanog Zakona o turističkoj pristojbi.

Video - Poslovi u turizmu

 

Iznos najviše i najniže boravišne pristojbe koji će ministar turizma Gari Cappelli propisati, nije još poznat, ali neslužbeno doznajemo da će se vjerojatno raditi o rasponu od 8 do 15 kuna po gostu i noćenju. Županije će odluku o konkretnom iznosu boravišne pristojbe morati donijeti najkasnije do 15. rujna, s tim da ga se prethodno mora usuglasiti sa svim turističkim zajednicima svoga područja.

REZERVACIJA ULAZNICA Mađari došli na Plitvička jezera pa ostali razočarani: 'Nećemo vidjeti Veliki slap'

Trenutno, najveću boravišnu pristojbu od deset kuna plaćaju hotelski gosti, dok se najniža od 2,5 kuna nalaćuje gostima u kampovima. Od boravišne pristojbe se lani u blagajnu Hrvatske turističke zajednice slilo 155 milijuna kuna, a svaka korekcija nailazila je na otpor. Čak i kad je rasla sa sedam na osam kuna. Taj “vrući krumpir” sad je na regionalnoj upravi za koju će to biti svojevrsni test turističke zrelosti.

Dr. Gordan Lauc
VAŽNO OTKRIĆE
Lauc: Napokon je jasno zašto se virus brzo širio
NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
 • ObrenM:

  Nestaje novca za prehranu uhljeba,ali zato cvijetaju ideje za pljacku naroda.

 • branka1958:

  Vise boravisne takse ,vise trose uhljebi u Htz

 • Avatar Olujni
  Olujni:

  Samo se pitam kad ce uvesti porez na sunceve zrake i porez na slanu vodu! Nista postiici nece, turisti ce se iduce godine manje prijavljivati, osobito domaci.