Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
važan pečat suradnji

Najveće kineske kompanije formalizirat će svoj interes za ulaganjima u Hrvatsku

Andrej Plenković
Sanjin Strukic/PIXSELL
31.10.2018.
u 12:19

China State Construction Engineering Corporation, China Railway, China State Shipbuilding Corporation Limited i Fanhua Group samo su neke od divovskih kineskih kompanija koje su izrazile interes za ulaganjima u Hrvatsku

Hrvatski investicijski forum u Pekingu okupit će u subotu predstavnike najvećih kompanija iz Kine, ali i Indonezije, Australije i Novog Zelanda, a ovaj je događaj okidač za posjet vrlo jakog hrvatskog izaslanstva Kini.

Premijer Andrej Plenković u petak će se susresti s kineskim premijerom Li Keqiangom na kojem će se razmatrati sveukupni kinesko-hrvatski odnosi, s posebnim naglaskom na gospodarsku suradnju, točnije kineske investicije u Hrvatsku. U ovim je dogovorima aktivno sudjelovao i kineski veleposlanik u Hrvatskoj Hu Zhaoming, javlja SEEbiz.

Osim premijera Plenkovića, u hrvatskom će izaslanstvu biti ministri Oleg Butković i Gabrijela Žalac, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, zadarski župan Branimir Longin i mnogi drugi. 

Dan poslije, 3. studenoga premijer bi trebao nazočiti investicijskom forumu u Pekingu gdje će neke od najvećih kineskih kompanija i formalizirati svoj interes za ulaganjima u Hrvatsku. China State Construction Engineering Corporation, China Railway, China State Shipbuilding Corporation Limited i Fanhua Group samo su neke od divovskih kineskih kompanija koje su izrazile interes za ulaganjima u Hrvatsku. Bit će potpisani mnogi ugovori i pisma namjere koje bi trebale označiti novi početak u kinesko-hrvatskim ekonomskim odnosima.

Ukupno, projekti su vrijedni čak 13 milijardi eura.

Infrastrukturni projekti, među kojima je kontejnerski terminal u Luci Zadar te modernizacija Zračne luke Zadar, među najzanimljivijim su projektima. Jednako tako, tu je i poduzetnička zona Crno gdje bi mnoge kineske kompanije mogle preseliti dio svoje proizvodnje. 

Među najvažnijim temama na investicijskom forumu u Pekingu bit će i brodogradnja. Kineski interes dobra je vijest za hrvatsku brodogradnju jer među deset brodogradilišta s najvećim brojem novih narudžbi četiri ih dolaze iz Kine, a ako se gledaju isporučeni brodovi, među deset najvećih u svijetu pola ih je kineskih. 

Potencijalno jedan od najatraktivnijih projekata jest i uspostava Centra za poravnavanja u kineskoj valuti renminbi (juan). Zagreb i Hrvatska postali bi tako jedna od najvažnijih točaka novčarskog tržišta imajući u vidu rastući utjecaj kineske valute u međunarodnim financijskim okvirima. 

Valja spomenuti i suradnju na sportskom planu. Riječ je o projektu nacionalnog nogometnog stadiona u Hrvatskoj o čemu su već poodmakli razgovori s Hrvatskim nogometnim savezom. Radi se o izgradnji nacionalnog stadiona koristeći najsuvremenije tehnologije solarnih panela. Svemu je tome, naravno, dodatni zamah dao nedavni senzacionalni uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Hrvatski investicijski forum u Pekingu izazvao je i veliki medijski interes pa će ga medijski popratiti najveće kineski televizijski i tiskani te online mediji, javlja SEEbiz.

 

Komentara 1

Avatar arba_arba
arba_arba
08:23 01.11.2018.

"Infrastrukturni projekti, među kojima je kontejnerski terminal u Luci Zadar te modernizacija Zračne luke Zadar, među najzanimljivijim su projektima." sve su to projekti Koje je Hrvatska (sa raznim porezima i prirezima) financirala. Gazenica je RH kostala preko 100 mio Eurona + kamate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije