Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nude investicije

Kinezi žele uložiti 13 milijardi eura u hrvatsku brodogradnju, nacionalni stadion, željeznicu...

Brodogradilište Brodotrogir
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
16.10.2018.
u 06:39

Spominje se i suradnja kada je riječ o tehnologiji vezanoj uz uspostavu 5G mreže

UN-ova organizacija za industrijski razvoj, Međunarodni centar za prijenos i promociju solarne tehnologije (UNIDO-ISEC) početkom studenoga u Pekingu organizirat će investicijski forum kojemu je u fokusu Hrvatska. Po riječima Siniše Malusa, menadžera za komunikacije Poslovne udruge Kine i Jugoistočne Europe (CSEBA), UNIDO ISEC za taj je forum pripremio 13 milijardi eura u različitim fondovima koji su Hrvatskoj namijenjeni već dva desetljeća, ali do sada nisu bili aktivirani.

– Agencija je na neki način “otkrila” stanoviti novac koji je Hrvatska trebala povući još prije 20 godina. Radi se i o nekim fondovima koji su bili namijenjeni obnovi ratom razorenih područja. Taj novac nije povučen i sada se tu otvara prilika da praktički ni krivi ni dužni povučemo određene fondove za koje se donedavno nije ni znalo da postoje – objašnjava Malus.

U Fondu za poslijeratnu obnovu Hrvatskoj su već dva desetljeća na raspolaganju 1,2 milijarde dolara, a u realizaciji projekata iz tog fonda uz UN sudjelovali bi i Svjetska banka i Kineska razvojna banka, tvrdi Malus.

Interes za brodogradnju

Među potencijalno atraktivnim projektima je i uspostava Centra za poravnavanja u kineskoj valuti, čime bi Zagreb i Hrvatska mogli postati važna točka novčarskog tržišta s obzirom na porast utjecaja kineske valute.

Na investicijskom forumu u Pekingu razgovarat će se i o suradnji na izgradnji hrvatskog nacionalnog nogometnog stadiona, o čemu su već vođeni razgovori s Hrvatskim nogometnim savezom. Kinezi su zainteresirani za ugradnju solarnih panela na taj stadion, a interesu je svakako pridonio i uspjeh naših nogometaša na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Pod palicom UNIDO-a planira se i filmska suradnja, odnosno snimanje prvog kineskog filma u Hrvatskoj, a agencija će poticati i suradnju među produkcijskim kućama iz Hrvatske i Kine. Između ostalog, planirano je i pokretanje Hrvatskog filmskog festivala u NR Kini. Među ostalim potencijalnim investicijama spominje se i suradnja kada je riječ o tehnologiji vezanoj uz uspostavu 5G mreže, kao i uspostava stalnog konferencijskog centra za održivi razvoj u Poslovnoj zoni u Zadru.

Što će se od toga doista i realizirati, zasad je nemoguće predvidjeti, no posebno je zanimljiv dio priče kineski interes za ulaganja u hrvatsku brodogradnju, o kojemu je ovih dana govorio i ministar gospodarstva Darko Horvat. Kako se neslužbeno može čuti, razgovori o mogućem ulasku kineskih brodogradilišta u Uljanik vrlo su konkretni, a postigne li se dogovor, Kinezi su spremni reagirati vrlo brzo. Naši izvori pritom naglašavaju kako su kineska brodogradilišta u zadnjem desetljeću napravila velik iskorak te kako su se pozicionirala kao jedini ozbiljan konkurent korejskoj brodogradnji.

Jamstvo održivosti

Kad bi se u Pekingu potpisao načelni sporazum, u Hrvatsku bi, kažu, bila spremna ući neka od najvećih kineskih brodogradilišta, što bi onda značilo i svojevrsno jamstvo održivosti i mogućeg rasta hrvatske brodogradnje u budućnosti.

Organiziranjem ovog investicijskog foruma Kina, koja trenutačno vodi UNIDO, ponovo pokazuje visok interes za investiranje u Hrvatsku, a razlog zbog kojega ti fondovi i projekti ranije nisu spominjani vjerojatno treba tražiti u političkim prilikama. Naime, poznato je da u Bruxellesu poprijeko gledaju na suradnju pojedinih zemalja EU s Kinom, što je bilo vidljivo i kod izbora izvođača za Pelješki most.

Slični neslužbeni komentari iz EU prate i inicijativu “16+1”, a Malus kaže kako je kinesko vodstvo UNIDO-a i ovaj investicijski forum na neki način uklopilo u svoj megaprojekt “Jedan pojas, jedan put”. No kaže kako u ovom slučaju, za razliku od Pelješkog mosta, ne treba očekivati ni neformalne sugestije kako s Kinezima ne bi trebalo raditi s obzirom na to da se radi o agenciji UN-a, na koju Europska komisija nema utjecaj. U ime hrvatske Vlade s organizatorima investicijskog foruma razgovore je vodila ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac koja se, kažu nam u njezinu ministarstvu, osobno sprema ići u Peking 3. studenoga.

Ključne riječi

Komentara 76

DU
Deleted user
07:12 16.10.2018.

Najprije je zapad investirao u Kinu, sada Kina incestira kod nas. Kada su oni investirali u Kinu nisu nas pitali, a sada kada Kina hoće investirati kod nas onda bi kao trebali pitati njih! Jasno EU, prije svega Njemačka hoće sve kontrolirati, a kao problem je ako to bude Kina. Evo, neka bude Njemačka! Što čekaju? Ne daju novac jer im trebaju kvalitetni i jeftini radnici, a to Hrvati jesu bez obzira što mnogi mislili !

ZH
Zlatousti Hrvat
07:54 16.10.2018.

Da smo pametni, uz pametan ugovor, ovo nas može spasiti. Godinama Hrvat trkelja kako nema stranih investicija.

IM
Immanuell
06:56 16.10.2018.

Pa pustite ih u zemlju i dajte im otvorena vrata za ulaganja ako to žele. Vidite da sami nismo u stanju sazidati kokošinjac, prema tome ovo je rješenje. Ako hoće srediti željeznicu i brodogradnju, pustite ih neka rade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije