Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unajmljeni automobili

Najisplativiji je dugoročni rent a car

Fleet rent a car
Foto: Promo
21.11.2017.
u 15:55

Za tvrtke koje ne žele kreditne ili leasing obveze i žele zamijeniti ili vratiti vozilo bilo kada bez dodatnih troškova, najbolje rješenje je dugoročni rent a car

Unajmljeni automobili, za koje se češće upotrebljava općeprihvaćeni engleski izraz 'rent a car', uobičajeni su postav voznih parkova mnogih hrvatskih tvrtki. Mnogo je razloga za to, a najvažniji su štednja, praktičnost, fleksibilnost itd. Iako se pod pojmom 'rent a car' još uvijek podrazumijeva najam automobila na kraće vrijeme, tvrtkama je sve zanimljiviji dugoročni rent a car.

Najisplativije rješenje
Danas više od stotinu hrvatskih tvrtki koristi dugoročni najam automobila preko tvrtke Fleet rent a car. Riječ je o najmu vozila na više od mjesec dana, ali ugovor je moguće sklopiti i na nekoliko godina, ovisno o potrebi klijenta i vrsti posla kojom se tvrtka bavi. Isplativije je unajmiti automobil prema potrebi nego ga imati u vlasništvu i održavati, a samo povremeno upotrebljavati.
Primjerice, posao je nekih tvrtki sezonski, što povećava potrebu za većim brojem automobila u određenim mjesecima. Neke tvrtke su pak projektno organizirane i unajmljuju vozila na određeno vrijeme shodno trajanju projekta.

Dio tvrtki na prvo mjesto stavlja fleksibilnost koju nudi dugoročni rent a car. Ne želi imati dugoročne obveze i troškove povezane s posjedovanjem automobila. Takve tvrtke trebaju vozilo na mjesec dana do nekoliko godina, žele ga mijenjati prema potrebi i financijskim mogućnostima. Ne odgovara im da imaju kreditnu ili leasing obvezu, a neke od njih i nemaju uvjete za leasing ili kredit te nisu sigurne u prihode u idućih tri do pet godina. Pored toga, mnoge tvrtke žele izbjeći moguće gubitke i neugodnosti te moći vratiti ili zamijeniti automobil u bilo kojem trenutku bez financijskog tereta, tj. podržavaju trend ‘rent don’t own’. Za takve je tvrtke dugoročni najam vozila najisplativije rješenje.

Velike prednosti
Dugoročni rent a car ima velike prednosti u odnosu na operativni leasing i na neki mu je način konkurencija. Kad je riječ o dugoročnom rent a caru, posebno treba istaknuti kao prednost preuzimanje svih financijskih rizika i izrazitu fleksibilnost koju nudi ta vrsta najma. Primjerice, u Fleet rent a caru može se unajmiti vozilo na bilo koje razdoblje, a kao jamstvo plaćanja potrebna je samo rezerviracija sredstava na kreditnoj kartici u iznosu jednog ili dva mjesečna najma.

U slučaju dugoročnog rent a cara vozilo se može vratiti prije isteka dogovorenog roka ili zamijeniti za veće ili manje bez ikakvih financijskih obveza. Ugovor o najmu može se sklopiti u jednom danu i nije potrebna dokumentacija kakva se traži za odobrenje leasinga, npr. nema procjene boniteta, predujma, troška obrade kredita, zadužnica, mjenica...

Fleet rent a car dugoročni najam uključuje: nova vozila, usluge registracije i tehničkog pregleda, osnovno i kasko osiguranje, redovito servisiranje, izvanredno održavanje, zamjensko vozilo u slučaju kvara, zamjenu zimskih i ljetnih guma, dostavu i preuzimanje na željenoj adresi itd., sve ono što leasing ne uključuje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije