Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvenik godine

Najava IPO-a Infobipa na newyorškoj burzi

Prvi puta otkako postoji Infobip ima i glavnog financijskog direktora (Chief Financial Officera). To je Mario Baburić koji uz financijsko ima i inženjersko iskustvo.
13. studenoga 2019. u 14:02 0 komentara 311 prikaza
Infobip
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Poslovni dnevnik i Večernji list i ove godine dodjeljuju najprestižnije poslovne nagrade u zemlji. Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili utjecaj presudno utječu na gospodarska kretanja u zemlji, a i poboljšavaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

euri VELIKE RAZLIKE Prosječna bruto plaća u Njemačkoj iznosi 2950 eura, no koliko novaca se isplati na račun?

Iako tek kao oprezna naznaka, vijest da bi vodnjanski Infobip mogao izaći na newyoršku burzu bila je jedna od najvećih gospodarskih vijesti ove godine, svakako ona koja je, uz ulazak Hyundaija u Rimac Automobile, privukla najviše pozornosti.

Temeljite pripreme

Iako, sasvim je logično da Infobip napravi inicijalnu javnu ponudu dionica (Initial Public Offering) što bi ga konačno pogurnulo prema tituli prvog hrvatskoj ‘jednoroga’, novije kompanije čija vrijednost prelazi milijardu dolara. Prošlo je neko vrijeme a daleka mogućnost počela je poprimati pomalo opipljive konture.

– Odluku o IPO-u donijet ćemo za dvije godine. To treba pripremiti, a mi smo tek prije četiri mjeseca prvi put u tvrtki zaposlili šefa financija s pozadinom u investicijskom bankarstvu i korporativnim financijama. Primjerice do sada smo pratili transferne cijene i da logistički možemo proći reviziju koju za nas radi Ernst&Young, jer imamo 65 ureda u zemljama diljem svijeta. No, od ove godine smo krenuli financije koristiti i kao polugu razvoja kompanije – rekao je u nedavnom intervjuu za Poslovni dnevnik Silvio Kutić, suosnivač i direktor Infobipa.

Zdravko Marić GOSPODARSKI DOGAĐAJ GODINE Država se prvi put zadužila uz negativnu kamatnu stopu

Prvi puta otkako postoji Infobip ima i glavnog financijskog direktora (Chief Financial Officera). To je Mario Baburić koji uz financijsko ima i inženjersko iskustvo. U prvom intervjuu koji je dao stupivši na tu funkciju, bilo je to početkom rujna upravo Večernjem listu, otkrio je kako mu je osnovni zadatak osigurati čvrste temelje za Infobipov IPO.

Gospodarstvenik godine Pogledajte nominirane Glasujte za gospodarstvenika i gospodarski događaj 2019. godine!

– IPO je možda neka sljedeća faza, ali prije toga kompanije obično nađu ozbiljnog privatnog investitora koji dokapitalizacijom može steći manjinski vlasnički udio, a ta sredstva će nam pomoći u periodu od sljedeće dvije do tri godine za daljnji rast. Nama za pripremu za IPO-a treba, procjenjujemo, nekih 12 do 24 mjeseca. Pažljivim odabirom investitora s dobrom reputacijom dobit ćemo dodatni vjetar u leđa u našim budućim planovima jačeg nastupa na američkom i ostalim tržištima. Nakon toga bismo za otprilike dvije godine bili spremni za kampanju, odnosno mogli bismo odraditi priču poput IPO-a. Potreba za našim uslugama još raste pa razmišljamo i o privatnom kapitalu koji bi nam u tom smislu pomogao rast te ciljamo rješenje pronaći u idućih nekoliko mjeseci. Interno se u tom smislu sada jača financijski odjel kako bismo bili spremni za taj mogući IPO – rekao je tada Baburić.

Fabris Peruško GOSPODARSTVENI DOGAĐAJ GODINE Refinanciranje roll-up kredita stabiliziralo Fortenovu

Još je jedna visokoprofilna osoba iz poslovnog svijeta angažirana u pripremi nastupa na New York Stock Exchange. To je Boris Nemšić, nekadašnji šef Vipa, kasnije Mobilkoma a onda predsjednik Uprave konzultantske kompanije Delta Partners u Dubaiju. Sada je šef Savjetodavnog odbora Infobipa.

Spremni za vanjske ulagače

– Fokusirat ću se na širu sliku, ali i na upravljanje kompanijom kako bi, ako se za to odlučimo, bili spremni za potencijalne vanjske ulagače – rekao je Nemšić za Bloomberg, jedan od najutjecajnijih svjetskih poslovnih medija koji dosta pozorno prati aktivnosti oko vodnjanske tvrtke, što također nosi određeni značaj.

Da je sve jako ozbiljno, potvrđuje i angažiranje poslovne banke u Americi. Interesa ima od zaista brojnih i najrenomiranijih svjetskih investitora koji poznaju industriju. Kod izbora budućeg investitora gledamo, naravno, ono što je najbolje za nas, ne samo cijenu novca i valuaciju, koja je, naravno, bitna, nego kako dobiti i adekvatnog partnera koji će nam dodatno pomoći i svojim savjetima i iskustvom.

Zdravko Marić EKONOMSKE PROGNOZE EK snizio procjenu rasta hrvatskog gospodarstva s 3,1 na 2,9 posto

– Ako je takav partner u svojem portfelju možda već imao neku sličnu kompaniju te joj je pomogao izaći na newyoršku burzu, tada ima i ljude koji i nama mogu dodatno pomoći svojim iskustvom. Naši vlasnici vrlo dobro znaju kako se posao i tvrtka razvijaju, zato i govorimo tek o manjinskom udjelu jer kvalitetno vodstvo već imamo. Investicijska banka koju smo angažirali u ovom procesu je Citi – izjavio je za Večernji list početkom rujna Mario Baburić.

Sasvim je očito da će se, jednom kada dođe do inicijalne javne ponude Infobipa, raditi o jedinstvenom ali i prijelomnom događaju za hrvatsko gospodarstvo. Ono će u tom trenutku imati u najkompetitivnijem sektoru potvrđenog globalnog igrača s čvrstim korijenima na najvećem tržištu – američkom.

Glasajte SMS-om!

Večernji list i Poslovni dnevnik nagrađuju poslovnu izvrsnost domaćih poduzetnika, a vi odlučujete tko će ponijeti titulu!

Glasati možete i putem SMS-a na broj 66 6705 (upišite ključnu riječ GOSP te broj osobe/događaja kojoj dajete svoj glas. Npr., ako glasate za osobu pod rednim brojem 1, poruka glasi GOSP01). Cijena SMS-a iznosi 3,72 kn (uključen PDV). Glasati možete do 27. studenog 2019. do kraja dana.


GOSPODARSTVENIK

Mate Rimac, Rimac automobili    GOSP01
Nenad Bakić, Varteks            GOSP02
Roberto i Silvio Kutić, Infobip GOSP03
Marinko Došen, AD Plastic       GOSP04
Emil Tedeschi, Atlantic Grupa   GOSP05

GOSPODARSTVENI DOGAĐAJ

Zaduživanje države uz negativnu kamatnu stopu GOSP06
Ulazak Hyundai Motor grupe u vlasničku strukturu Rimac Automobila GOSP07
Najava IPO-a Infobipa na NYSE GOSP08
Refinanciranje roll-up kredita u Fortenovi GOSP09
Rezultati turističke sezone GOSP10

GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.