Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Država se prvi put zadužila uz negativnu kamatnu stopu

Poslovni dnevnik i Večernji list 
dodjeljuju najprestižne poslovne nagrade u zemlji za ovu godinu
06. studenoga 2019. u 21:04 5 komentara 1293 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Poslovni dnevnik i Večernji list i ove godine dodjeljuju najprestižnije poslovne nagrade u zemlji. Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili utjecaj presudno utječu na gospodarska kretanja u zemlji, a i poboljšavaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

Zdravko Marić MARIĆ ZAKLJUČIO Mladi će porezno rasterećenje ipak osjetiti godišnjim obračunom

Izdavanje trezorskih zapisa Ministarstva financija iz kolovoza kad se država prvi put zadužila uz negativnu kamatnu stopu među nominiranima je za Gospodarski događaj godine.

Vlada računa da će državni izdaci za kamate nagodinu biti oko milijardu kuna niži nego što su ove godine te će se spustiti na 8 milijardi kuna. Bude li sve po planu taj će trošak 2021. godine pasti za dodatnih 600 milijuna kuna na oko sedam milijardi. U odnosu na 2016. godinu, kada su kamate pojele 11,3 milijarde proračunskih kuna, iduće bi godine izdaci za kamate trebali biti niži za oko tri milijarde kuna.

Značajna ušteda

Ogromna je to ušteda za javnu potrošnju budući da je Hrvatska bila u ozbiljnoj opasnosti da je poklopi “gruda snijega”, odnosno da troškovi za kamate nastave rasti tom brzinom da ih nikakav rast BDP-a ne može sustići.

Zdravko Marić | Autor : Davorin Visnjic/PIXSELL Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Stezanje dužničke spirale nad Europom zaustavile su mjere koje su pokrenule europske monetarne vlasti, prije svega Europska središnja banka (ECB), a njezini blagotvorni učinci stigli su i do Hrvatske koja je na tom valu popravila kreditni rejting i znatno smanjila troškove zaduživanja! 
Ovo se ljeto Hrvatska priključila grupi zemalja koje se zadužuju uz negativne kamatne stope, istina ostale države ostvaruju negativne prinose na višegodišnje državne dugove, obveznice izdane na pet ili deset godina, a Hrvatska na kratkoročni eurski dug do godine dana putem trezorskih zapisa.

Kod nas je, međutim, dug na kraći rok bio uvijek skuplji od dugoročnog duga, pa se ušteda za državni proračun može postići i kroz smanjenje kamata na trezorske zapise. Kratkoročni dug putem trezorskih zapisa nije zanemariv i trenutno se kreće oko 18 milijardi kuna u kunama i oko 109 milijuna eura.

Plenković u Saboru LJUBICA GATARIĆ Državna potrošnja ne dijeli sudbinu ekonomije

Negativna kamata na trezorce prvi put je ostvarena na eursko izdanje u kolovozu ove godine od minus 0,05, te je potvrđena i u listopadu kad je država posudila 58 milijuna eura uz negativnih 0,05 posto.

Kamate na kunske trezorske zapise također su na povijesnom minimumu od svega 0,06 posto te bi i one tijekom ove ili iduće godine mogle skliznuti u negativnu zonu, s obzirom na visoku likvidnost domaćeg financijskog sustava. Višak u bankarskom sustavu kreće se oko 35 milijardi kuna, a i deficit središnjeg proračuna ne bi trebao biti veći od 0,5 posto.

Povoljno refinanciranje

Hrvatska je razdoblje jeftinog kapitala iskoristila i za povoljno refinanciranje dugoročnog duga te bi nam odgovaralo da beskamatno razdoblje potraje barem do 2023. godine kada na naplatu stiže većina obveznica na koje se godišnje plaća više od 6 posto prinosa. Posljednja hrvatska eurska obveznica izdana ove godine spustila je prinos na svega 1,125 posto, pa ministar financija Zdravko Marić može planirati spuštanje godišnjih izdataka na kamate u narednim godinama prema 7 milijardi kuna.

Jugoslavenska zastava 'BRATSKE' ZEMLJE 'Zemlje bivše SFRJ gospodarski ne mogu jedna bez druge'

– Samo na toj transakciji država će na kamatama uštedjeti više od 500 milijuna kuna godišnje. Odradili smo dobar posao, čekali smo pravi trenutak i ugovorili povoljne uvjete. Investitori su honorirali napredak u fiskalnoj konsolidaciji i gospodarstvu, kao i činjenicu da smo vratili kreditni rejting na investicijsku razinu. Ovo je potvrda moje najave da kamate mogu padati i da možemo na njima još uštedjeti – kazao je tada za Večernji list ministar financija Zdravko Marić.

I dalje je to, međutim, velik teret za državu jer se ove godine izdaci za kamate kreću visokih dva posto godišnjeg BDP-a!

Prinosi na obveznice eurozone padaju i zbog straha od moguće recesije, što se odražava i na štednju gdje su kamate također simbolične.

Udio oročene štednje ove je godine prvi put pao ispod polovine ukupne vrijednosti štednje, na 48,4%. Kamatna stopa za devizne oročene depozite nalazi se ispod jedan posto od sredine 2016. godine, a ispod 0,5% od početka 2017. godine.

Trenutno (podatak za srpanj) iznosi tek 0,19%, a za najduža oročenja (više od dvije godine) tek 0,27%. Snažan pad zabilježen je i kod kamatnih stopa na kunske oročene depozite koja je sada na razini od 0,33%, neznatno više od kamatne stope na devizne oročene depozite. Kako je godišnja inflacija nešto viša kamatne stope zapravo su uglavnom realno negativne.

 

Glasujte putem SMS-a

Večernji list i Poslovni dnevnik nagrađuju poslovnu izvrsnost domaćih poduzetnika, a vi odlučujete tko će ponijeti titulu!

Glasati možete i putem SMS-a na broj 66 6705 (upišite ključnu riječ GOSP te broj osobe/događaja kojoj dajete svoj glas. Npr., ako glasate za osobu pod rednim brojem 1, poruka glasi GOSP01). Cijena SMS-a iznosi 3,72 kn (uključen PDV). Glasati možete do 27. studenog 2019. do kraja dana.

GOSPODARSTVENIK 

Mate Rimac, Rimac automobili    GOSP01

Nenad Bakić, Varteks                   GOSP02

Roberto i Silvio Kutić, Infobip       GOSP03

Marinko Došen, AD Plastic           GOSP04

Emil Tedeschi, Atlantic Grupa       GOSP05

GOSPODARSTVENI DOGAĐAJ

Zaduživanje države uz negativnu kamatnu stopu                                  GOSP06

Ulazak Hyundai Motor grupe u vlasničku strukturu Rimac Automobila  GOSP07

Najava IPO-a Infobipa na NYSE                                                            GOSP08

Refinanciranje roll-up kredita u Fortenovi                                              GOSP09

Rezultati turističke sezone                                                                      GOSP10

četvrto dijete
Sreći nema kraja! Goran Vlaović očekuje prinovu s 17 godina mlađom Ivanom Mišurom
Jabuke
PROMO
Enna Fruit pokreće akciju „Mjesec domaće jabuke“ s ciljem poticanja prodaje domaćih sorti
  • Ivan grozni:

    Marić ! Jedina “faca” naše političke scene !

  • rimac444:

    Svaka čast Plenkovićevoj vladi koji su spasili Hratsku od bankrota i pustoši koju je stvorila kukulele pošast sa slučajnim na čelu

  • Vagabundo:

    Sve pohvale za ministra koji besprijekorno radi svoj posao