Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvenik godine

Refinanciranje roll-up kredita stabiliziralo Fortenovu

Poslovni dnevnik i Večernji list dodjeljuju najprestižnije poslovne nagrade u zemlji za ovu godinu
07. studenoga 2019. u 11:37 1 komentara 876 prikaza
Fabris Peruško
Foto: Igor Soban/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Poslovni dnevnik i Večernji list i ove godine dodjeljuju najprestižnije poslovne nagrade u zemlji. Titulu Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine ponijet će najuspješniji i najjači gospodarstvenik i događaj u Hrvatskoj, čije poslovanje ili utjecaj presudno utječu na gospodarska kretanja u zemlji, a i poboljšavaju ustaljenu gospodarsku i društvenu klimu.

Zdravko Marić GOSPODARSKI DOGAĐAJ GODINE Država se prvi put zadužila uz negativnu kamatnu stopu

Refinanciranje roll-up aranžmana Fortenove, koje je zaključeno u rujnu, zbog veličine kompanije i važnosti transakcije za njen opstanak među nominiranima je za Gospodarski događaj godine.

Glasajte SMS-om

Večernji list i Poslovni dnevnik nagrađuju poslovnu izvrsnost domaćih poduzetnika, a vi odlučujete tko će ponijeti titulu!

Glasati možete i putem SMS-a na broj 66 6705 (upišite ključnu riječ GOSP te broj osobe/događaja kojoj dajete svoj glas. Npr., ako glasate za osobu pod rednim brojem 1, poruka glasi GOSP01). Cijena SMS-a iznosi 3,72 kn (uključen PDV). Glasati možete do 27. studenog 2019. do kraja dana.

GOSPODARSTVENIK 

Mate Rimac, Rimac automobili    GOSP01

Nenad Bakić, Varteks                   GOSP02

Silvio Kutić, Infobip       GOSP03

Marinko Došen, AD Plastic           GOSP04

Emil Tedeschi, Atlantic Grupa       GOSP05

GOSPODARSTVENI DOGAĐAJ

Zaduživanje države uz negativnu kamatnu stopu                                  GOSP06

Ulazak Hyundai Motor grupe u vlasničku strukturu Rimac Automobila  GOSP07

Najava IPO-a Infobipa na NYSE                                                            GOSP08

Refinanciranje roll-up kredita u Fortenovi                                              GOSP09

Rezultati turističke sezone                                                                      GOSP10

Pri nominaciji kao i pri izboru žiri se vodio prema pet osnovnih kriterija: izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh.

Ušteda na kamatama

Najveća hrvatska kompanija jedan je izrazito nepovoljan aranžman u kojem su kamate skočile na više od 14 posto, a trošak na 18 posto, zamijenila povoljnijim kreditom s kamatom od 8,3 posto. S obzirom na uvjete na tržištu riječ je i dalje o visokoj kamati, ali na uvjetima refinanciranja postiže se značajna ušteda.

Roll-up aranžman iz 2017. godine zaključen je u trenutcima najveće krize, kada je tvrtki za likvidnost i opstanak novac bio neophodan. Od prvog trenutka bilo je jasno da je riječ o nepovoljnom aranžmanu, ali bilo je to najbolje što se za posrnulu kompaniju moglo dogovoriti. Zato je za nastavak poslovanja kompanije, koja je u međuvremenu dobila i nove vlasnike, od ključne važnosti bilo refinancirati taj aranžman, jamčen s gotovo cijelom imovinom Agrokora. Nakon mjeseci pregovora s potencijalnim kreditorima u posljednjim danima uoči dana naplate roll-up aranžmana, dogovoren je kredit s američkim fondom HPS Investment Partners i ruskom VTB bankom, koja je i suvlasnik Fortenove. Izdana je obveznica teška 1,157 milijarde eura uz kamatu od 7,3 posto plus euribor uz donju granicu od jedan posto.

Fabris Peruško i Irena Weber | Autor : Robert Anić/PIXSELL Foto: Robert Anić/PIXSELL

Financiranje na naplatu stiže za četiri godine. Ruska je banka upisala 475 milijuna eura, a HPS ostali dio tranše pri čemu je moguće prepustiti takozvanim podizvođačima udio u kreditiranju. Kamatna stopa se može osjetno smanjiti, pa čak i prepoloviti tijekom otplate, ali to će ovisiti o omjeru duga i EBITDA Fortenove. On sada iznosi 6,4, a treba pasti ispod četiri. Niža kamata od one ugovorene prethodnim aranžmanom osigurava uštede od 30 milijuna eura godišnje samo na troškovima financiranja. Refinanciranje je bilo najvažniji zadatak postavljen pred tim Fortenove i na njemu su intenzivno radili i vlasnici i članovi odbora direktora uz angažman izvršne uprave.

– Zaključenjem aranžmana novog financiranja Fortenova grupa je u potpunosti refinancirala SPFA zajam i osigurala srednjoročnu stabilnost, kao i dugoročnu održivost, rast i razvoj. Fortenova grupa sada ulazi u novu fazu poslovanja u kojoj će nam fokus biti na povećanju profitabilnosti, poboljšanju učinka i stvaranju dodatne vrijednosti – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe u rujnu kada je aranžman zaključen.

Tim kreditom simbolički je zaokružen postupak sanacije Agrokora i transformacija u Fortenova grupu. Kompanija je dobila nove vlasnike, novi menadžment, sačinjen od predstavnika vlasnika u odboru direktora, a zapošljava više od 52 tisuće ljudi u regiji.

Prijenos Mercatora u procesu

Prvi čovjek kompanije Maksim Poletajev kao cilj je postavio rast operativne dobiti grupe na 500 milijuna eura godišnje te smanjenje omjera duga i EBITDA ispod 4 u manje od dvije godine.

Štrajk 'ŠEST MJESECI RADIMO ZA DRŽAVU' Poduzetnici poručuju: Država nas guši, režite javni sektor

– Ovaj je zadatak pred nama pa i uprava i upravni odbor rade sve da to omogućimo. Proizvođači Fortenove imaju golem potencijal rasta zbog izvoza proizvoda na kojima trenutačno aktivno radimo, uključujući pomoć u otvaranju ruskog tržišta preko naših ruskih partnera. Postoje i drugi pravci, ali to je poslovna tajna. Fortenova ne samo da će moći obnoviti tržišni udio Agrokora nego će ga i povećati – poručio je nedavno Poletajev, predsjednik odbora direktora Fortenove i predstavnik najvećeg pojedinačnog vlasnika kompanije Sberbanka.

Pred samom je kompanijom još puno posla do ostvarenja tog cilja. Još uvijek nije zaključen prijenos Mercatora na novu grupu, ali se i taj veliki posao ugovara pa je tako u sklopu refinanciranja duga Mercatora VTB sudjelovao s 450 milijuna eura. Tijekom krize kompanije unutar grupe izgubile su dio tržišta u Hrvatskoj i u zemljama regije. Pritom je najviše pogođeno tržište maloprodaje u Srbiji dok Konzum u Hrvatskoj ima dobre rezultate i kontinuirano podiže svoju profitabilnost.

Grupa je pokrenula proces prodaje ‘non-core’ imovine pa je nedavno najavila da će prodati turističke agencije Atlas i Kompas, kao i građevinsku tvrtku Projektgradnja te zadarsku Sojaru koja je danas lučki terminal za pretovar i skladištenje žitarica.

 

 

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • antonelić:

    najveći događaj u hrvatskoj je smanjenje javnog duga ... tako bar tvrde anemija , pinokio i min. čorić ... doduše hnb na čelu sa guvernerom šep. vujčićem tvrdi da je javni dug blago u plusu i to zbog nove nomenklature ... prikaži još! ... a istina je da je javni dug narastao na 310 milijardi kuna , a kada bi pribrojili dugove u zdravstvu , te izdana jamstva brodogradnji , petrokemiji , hž-u itd. došli bi do povijesnog rezultata od 330 milijardi kuna ... rekordno , pinokio ! ...