Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Nadzorni odbor Đure Đakovića ponovno imenovao Mazala na čelo kompanije

Nadzorni odbor Đuro Đaković Holdinga je donio jednoglasnu odluku o ponovnom imenovanju Tomislava Mazala za predsjednika Uprave na vrijeme od jedne godine, odnosno do 30. travnja 2017. godine
14. travnja 2016. u 19:04 0 komentara 306 prikaza
Tomislav Mazal
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Nadzorni odbor Đuro Đaković Holdinga na sjednici u četvrtak ponovno je imenovao Tomislava Mazala za predsjednika Uprave, na vrijeme od jedne godine, izvijestili su iz te kompanije.

Nadzorni odbor Đuro Đaković Holdinga je donio jednoglasnu odluku o ponovnom imenovanju Tomislava Mazala za predsjednika Uprave na vrijeme od jedne godine, odnosno do 30. travnja 2017. godine. Temeljem navedene odluke Nadzornog odbora, Upravu društva i dalje čine predsjednik Uprave Tomislav Mazal i član Uprave Marko Bogdanović, navodi se u priopćenju koje je Đuro Đaković Holding objavio i putem Zagrebačke burze.

Prije te objave, u izjavi novinarima koji nisu znali za sjednicu Nadzornog odbora, Mazal je komentirao jučerašnju najavu ministra gospodarstva Tomislava Panenića da će uskoro biti imenovan novi Nadzorni odbor Đuro Đaković Holdinga koji će procijeniti izvršava li sadašnja Uprava dobivene smjernice te, ako ne, izbor novih članova Uprave. 

"Moje je da radim ono što sam prezentirao i u planu restrukturiranja i u planu poslovanja za 2016., a na vlasnicima je da odluče je li to dobro ili nije i može li biti bolje ili ne. Ja se isključivo bavim poslom i ovom firmom i ona uistinu zaslužuje da se isključivo bavi poslovanjem jer svaku svoju kunu zarađuje na otvorenom žestokom tržištu i mislim da zaista to tako treba i nastaviti", rekao je Mazal. 

Dodao je kako je na dioničarima da odlučuju o smjenjivanju Nadzornog odbora i Uprave. 

"Vlada je najveći pojedinačni dioničar, ona ima mogućnost ostvarivati svoja prava na organima društva. Kao društvo koje je na Zagrebačkoj burzi sve poslovno bitne informacije objavljujemo vrlo transparentno i javno", rekao je Mazal odgovarajući na novinarski upit je li današnja objava Đuro Đaković Holdinga o ugovoru o prodaji oklopnih borbenih vozila odgovor na jučerašnje izjavu ministra i je li Vlada upoznata s trenutnom politikom poslovanja holdinga.

Napomenuo je pritom kako je bio na putu izvan Hrvatske te kako se današnja objava posla poklopila s odobrenja partnera za objavu.

Ističe i kako je aktualni zajednički posao s Patriom tek početak niza novih poslova.

Iz Đuro Đaković Holdinga danas su izvijestili da je tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila s finskim naručiteljem Patria Land Systems potpisala ugovor o proizvodnji i isporuci borbenih oklopnih vozila "Patria AMV 8x8", vrijedan 26 milijuna eura. 

Proizvodnja će započeti tijekom ove godine, dok će se isporuka odvijati tijekom 2017. godine. 

Đuro Đaković Specijalna vozila tvrtka je iz sastava Đuro Đaković Holdinga, dok je finska tvrtka Patria Land Systems iz sastava Grupe Patria.

"Mi smo izrazito ponosni na ugovor potpisan s Patriom i on zaista nakon skoro 30 godina predstavlja prvi izvozni projekt u obrambenoj industriji za Đuru Đakovića, nakon izvoznog posla za Kuvajt 1989. godine", kazao je Mazal napominjući kako je ugovor za treće tržište i nema odobrenje kupca da ga imenuje.

Ta je vijest utjecala i na rast cijene dionice Đuro Đaković Holdinga za 27,63 posto, na 37,65 kuna. 

"Rast vrijednosti dionica je uvijek reakcija na pozitivne vijesti. Mi smo ih u zadnje vrijeme nanizali. To je rezultat projekta restrukturiranja koje smo proveli u 2015. godini. Započelo je s uspješno provedenom dokapitalizacijom, spajanjem određenih naših firmi", rekao je Mazal, dodajući kako su bili prisiljeni i zbrinuti određeni broj radnika jer taj broj nije pratio broj ugovora koje su u tom trenutku imali.

To je zbrinjavanje provedeno sukladno svim zakonima i kolektivnim ugovorima. Nismo imali nikakvih problema ni s radnicima niti sa sindikatima, istaknuo je Mazal.

Naglasio je i kako je Uprava usporedo radila na pospješivanju prodaje i izlasku na inozemna tržišta. "Mi smo prevelika tvrtka da bismo mogli opstati samo na hrvatskom tržištu. Izlaz na inozemna tržišta se u ovoj godini događa i u segmentu transporta u kojem isključivo teretne vagone izvozimo na tržište EU, a isto tako, što nas najviše veseli, i u dijelu obrambene industrije", rekao je Mazal.

Inače, najveći je vlasnik Đuro Đaković Holdinga država koja ima nešto više od 51 posto dionica - Državni ured za upravljanje državnom imovinom ima 40,53 posto dionica, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje 8,69 posto, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka ima 1,38 posto, a Centar za restrukturiranje i prodaju 0,70 posto dionica.

Među većim dioničarima Holdinga su i Nenad Bakić s 11,36 posto dionica te PBZ obvezni mirovinski fond koji drži 3,80 posto dionica. 

Predsjednik Nadzornog odbora Holdinga je Vjekoslav Leko, zamjenik predsjednika je Domagoj Bartek, a članovi Nadzornog odbora Vjekoslav Galzina, Igor Žonja, Miroslav Karamarković, Milan Stanić te Blaženka Luketić. 

>> Đuro Đaković dobio prvi obrambeni izvozni ugovor u 30 godina

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.