Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Na vidiku novi stečaj – Uniline odustao od kupnje Generalturista

Revizorski tim pulske tvrtke zaključio je nakon uvida u poslovanje GT-a da bi sanacija i restrukturiranje bili neisplativi
02. veljače 2012. u 16:40 3 komentara 15 prikaza
\'07.07.2009., Zagreb - Izlog turisticke agencije Generalturist. Photo: Patrik Macek/Vecernji list\'
Foto: Patrik Macek/Arhiva VL

Upravni odbor Unilinea odustao je od preuzimanja jedne od najvećih hrvatskih putničkih agencija Generalturista jer je ono procijenjeno neisplativim. Revizorski tim Unilinea zaključio je nakon uvida u poslovanje da bi sanacija i restrukturiranje te tvrtke bili znatno teži nego što se očekuje.

A samo u posljednja tri dana broj zaposlenih u Generalturistu smanjen je za još dvadesetak ljudi, koji su ili dobili ili sami dali otkaz. Preostalih osamdesetak danas je na radnim mjestima samo – sjedilo.

Agencija već mjesecima grca na rubu potpunog sloma. Dugovi se kreću od priznata 43 milijuna kuna do čak, prema nekim procjenama, gotovo 100 milijuna kuna. A korijen problema, kako priopćenjem uvjeravaju zaposlenici, seže u 2003., kada je "obitelj Pećarević preuzela vlasništvo i zasjela na čelna mjesta u upravi". Tada su sadašnji vlasnici mijenjali svoj udio u Dinersu za Generalturist.

"Uprava probleme objašnjava investicijama koje nisu oplemenjene, kao što su kupnja jedrilica, nekretnina, zemljišta i katamarana Krilo te drugi poslovi koji su prouzročili dug veći od 85 milijuna kuna. Obitelj Pećarević dovela je tvrtku s oko 300 zaposlenih, više od 20 autobusa, vrijednim zemljištem i velikom zgradom te s gotovo 500 milijuna prometa godišnje do toga da nam uprava pismeno zabranjuje rad. Pećarevići su vlasnici i tvrtki Generalturist Nekretnine, Generalturist Razvoj, Generalturist Mreža, Monsun... Generalturist Nekretnine naplaćuje najam prostora poslovnicama Generalturista te potražuje više od 700.000 kuna. Nadamo se da će se time pozabaviti i DORH", piše u priopćenju.

Znači li odustajanje pulske agencije da radnike GT-a, koji žive od pola rujanske plaće i od nešto više od 2000 kuna koje su dobili u listopadu, čeka stečaj?

100 tisuća putnika u prosjeku je godi&sc

100 tisuća putnika u prosjeku je godišnje imao Generalturist, a pulska tvrtka Uniline, unatoč krizi, ima ih 300.000.

ZATVOR ZA ZLODUHE?
Otkrivena tajna 'Paklenog zdenca': Speleolozi se spustili u jamu koju od straha izbjegavaju mještani
Ljetopis na kotačima
Nezaboravno ljeto
Ljetopis na kotačima: Sve lampice svjetlile su crveno, ali riskirali su i naposljetku dobili nezaboravno iskustvo
 • babanko:

  M*** u svakom kutku našeg života.. Da se oformi jos 50 USKOKA i da rade punom parom u tri smjene nebi istjeralo ovu mafiju iz svojih rupa..

 • adgjl:

  Opaki poduzetnici ovi Pećarevići. Sisali dok je bilo, a sada se vidi inteligencija, poduzetnička kvaliteta i sposobnost. Takvu firmu upropastiti, stvarno moraš biti jak!!!

 • Avatar Rafael B
  Rafael B:

  Dok je išlo, išlo je.... Pećarevići i slični misle da je to (GT) njihova prćija bez obzira kako su je dobili! Kako dobili tako i raspili..... Tko se sjeća bahatog Vojkovića iz Adriatice.net?