Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZAZOVI

Moody's upozorava što bi se moglo dogoditi u slučaju nedogovorenog brexita

Brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
14.09.2018.
u 08:06

U Mood'ysu se pritom pozivaju na procjenu Međunarodnog monetarnog fonda da bi britansko gospodarstvo - ne bude li postignut dogovor o trgovini s EU-om nakon Brexita - moglo pasti četiri posto.

Agencija za kreditni rejting Moody's u četvrtak je u upozorila Veliku Britaniju i Europsku uniju da bi se mogle suočiti s „kreditnim izazovima” i drugim gospodarskim problemima u slučaju da se ne uspiju dogovoriti o spornim pitanjima vezanim za brexit.

Posljednjih mjeseci porasli su izgledi da Britanija u ožujku iduće godine izađe iz Europske unije bez dogovora o režimu trgovine, čime bi se poremetila bilateralna razmjena, uz „značajne negativne posljedice po gospodarstvo Velike Britanije i gospodarstva određenih članica EU-a”, stoji u izvješću američke agencije Moody's.

Takav bi scenarij naštetio „ekonomskoj, fiskalnoj i institucionalnoj snazi” Velike Britanije, a najviše automobilskoj, zrakoplovnoj i kemijskoj industriji i sektoru avioprijevoza, upozorava Moody's.

„Brexit bez dogovora o režimu trgovanja u značajnoj bi mjeri nepovoljno utjecao na kreditno zaduživanje brojnih sektora, zbog viših troškova trgovine i potencijalnih poremećaja u logistici i lancima nabave”, navodi se u izvješću.

U Mood'ysu se pritom pozivaju na procjenu Međunarodnog monetarnog fonda da bi britansko gospodarstvo - ne bude li postignut dogovor o trgovini s EU-om nakon Brexita - moglo pasti četiri posto.

„I dalje mislimo da će Velika Britanija i EU na kraju postići dogovor kako bi se sačuvali mnogi – ali ne svi – važeći trgovinski aranžmani, pogotovo vezano za robnu trgovinu", kazao je koautor Moody'sova izvješća Colin Ellis.

"Nemoguće je točno procijeniti utjecaj nepostizanja dogovora budući da bi Velika Britanija i EU vjerojatno brzo poduzele mjere kako bi spriječile kratkoročne poremećaje. Svakako bi to predstavljalo značajnije izazove kada je u pitanju kreditiranje nego izlaz dogovoren pregovorima" zaključio je Ellis.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije