Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika Britanija

Finale razvoda s EU: Brexit ih vodi u kolaps?

Britanska premijerka Theresa May nije ni slutila da će razdruživanje s Unijom ići tako teško
Foto: Reuters/PIXSELL
04.08.2018.
u 09:27

Svaki Britanac izgubit će od 500 do 800 funti godišnje zbog Brexita, upozorava Nacionalni institut za ekonomska istraživanja

Prije točno godinu i pol počeli su pregovori Londona i Bruxellesa o Brexitu, a čini se da dvije strane nisu odmakle ni korak. Jučer je britanska premijerka Theresa May posjetila francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, novog neformalnog vođu EU, kako bi ga pridobila za svoj plan izlaska, no glavni pregovarač EU za pitanja Brexita Michel Barnier kaže kako je i dalje otvoreno najvažnije pitanje – ono o irskoj granici.

Farmeri u strahu

Rezultati referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu o Brexitu, koji je održan prije više od dvije godine, prikazali su podijeljenu zemlju u kojoj je samo tri i pol postotna poena razlike odlučilo tako golemo pitanje. Zbog tog nedostatka uvjerljivosti i konsenzusa, mnogi Britanci svoj žal zbog smjera u kojem će se kretati Britanija ne skrivaju. A datum Brexita, 29. ožujka 2019., kuca na vrata.

Centristički Britanci, koji su na referendumu glasali za ostanak u Uniji, kao da nisu prijetnju izlaska shvaćali zaista ozbiljno. Zbog toga su tek nakon što je većina odlučila da zemlja “mora vratiti suverenost”, krenuli u ozbiljnu analizu što će to značiti za Ujedinjeno Kraljevstvo. I nisu sretni.

Britanski su se farmeri nedavno pobunili jer će, kažu, zbog Brexita ostati bez radne snage. Kako je posao berača voća fizički iscrpljujući, Britanci ga ne žele raditi te je rezerviran za istočne Europljane. Od 60 tisuća sezonskih radnika u poljoprivredi, jedva jedan posto su Britanci, piše Washington Post, a većina su Bugari i Rumunji. Zato, unatoč tomu što Britanci izlaze iz Unije prije svega da bi se obračunali sa štetnim posljedicama slobode kretanja u EU, već postoje prijedlozi da se i za te poslove, koje tamošnji građani ne žele raditi jer ih smatraju “prljavima”, uvedu neke vrste kvota.

Helen Wahtely iz Konzervativne stranke rekla je da se farmeri ionako suočavaju s nestašicom radne snage, a da će Brexit to dodatno otežati. Zato se zalaže za plan koji bi mogao uključiti sezonske radnike iz zemalja izvan Unije i koji bi dopustio beračima da dođu raditi određeno vrijeme u godini.

Brekstremisti

Uz taj problem, britanski su ekonomisti u Nacionalnom institutu za ekonomska i socijalna istraživanja izračunali da će izlazni plan premijerke Therese May po stanovniku zemlju koštati 500 funti, dok bi izlazak bez ikakvog dogovora s Unijom koštao 800 funti godišnje po stanovniku.

– Zbog ovih brojki svima je jasno da će ljudima biti teško ako UK napusti EU. Nitko nije glasao za manje novca u svom džepu – rekao je Vince Cable, šef Liberalnih demokrata. Sve su glasniji pozivi na novi referendum o izlasku zemlje iz Unije, ovoga puta o dogovoru koji će biti sklopljen s tom organizacijom zemalja iz koje Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi. Tako su utjecajne novine Independent pokrenule peticiju upravo za ovaj scenarij. Potpisalo ju je već više od 400 tisuća ljudi.

Nedavno su dvojica ministara, šef diplomacije Boris Johnson i za Brexit zaduženi David Davis dali ostavke jer plan Therese May ne smatraju dovoljno radikalnim. Za zagovornike tvrdog Brexita koji bi s Unijom raskinuo gotovo sve veze, u Britaniji je smišljen novi nadimak: brekstremisti.

Ključni datumi do izlaska iz Europske unije

1. EU Summit: 18. 10. 2018.

Ključni EU summit. Obje strane nadaju se dogovoriti obrise budućih odnosa kako bi bilo vremena za ratifikaciju

2. EU summit: 13. 12. 2018.

EU summit. Ako se dogovor ne postigne do listopada, ovo je alternativna mogućnost da se dvije strane dogovore

Glasanje: ?

Donji i Gornji dom parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva glasaju o ugovoru o izlasku iz EU

Implementacija: ?

Parlament Ujedinjenog Kraljevstva također mora usvojiti zakon o implementaciji prije dana Brexita

Dan Brexita: 29. 3. 2018.

Kako stvari stoje, s dogovorom ili bez njega, Brexit će se dogoditi u 23 sata po britanskom vremenu

Tranzicija: 31. 12. 2020.

Ako sve prođe kako je planirano, tranzicijski period trajat će do tog datuma u ponoć, a nakon njega EU je prošlost

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Britanska premijerka Theresa May nije ni slutila da će razdruživanje s Unijom ići tako teško
1/12
Ključne riječi

Komentara 49

MA
malala
10:50 04.08.2018.

Kakav drugi referendum. Jednom su odlucili EU je pristao i to je to. Sta bi sad svako malo vec prema snovima cimali ostajemo ne ostajemo. Papa nestanite i odahnuli smo od vas koji ste se stalno na nesto bunili tee ovo bi al ono ne bi.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
11:42 04.08.2018.

Opet plaćeni pamflet iz proračuna eu-a

DU
Deleted user
10:48 04.08.2018.

Jesenti milu bigulicu, ako su Britanci ostali bez ministra na Brexit, predlažem im da si uzmu našega vrhunskog stručnjaka, seoskoturističkog doktora Hajdaš udanoga Dončić Sinkea. Ili pak Grbin Pećka ili Maras Gogu. U obzir dolaze i Sinčić Ivek, Pernar Ivek i Bulj Mirek. Sve su to dečki vrijedni toliko da ih nije moguće ni zlatom paltiti. Ali oni su humanisti i altruisti pa bi se zadovoljili i funtama. Ah , ah, skoro sam zaboravio preporučiti im nesvakidašnju čeljad u liku i djelu Mrak Taritaš Ančice ili lažnog plemića Beus von Richembergh Goge. A tek Vrdoljak Iveka i Štromar Peđu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije