Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RH preuzima 2020.

EU nakon Brexita bit će među prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

Ilustracija
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
13.09.2018.
u 15:23

Za troškove predsjedanja, Hrvatska bi trebala unutar državnog proračuna osigurati između 60 i 70 milijuna eura

Hrvatska će predsjedanje Vijećem EU-a preuzeti u prvoj polovici 2020. godine, a naglasak će biti na učincima Brexita, proračunu Europske unije i višegodišnjem financijskom okviru, istaknuo je u srijedu veleposlanik Gordan Markotić na predavanju u palači Dverce. 

Hrvatska će šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije preuzeti 1. siječnja 2020. godine, što će se svečano obilježiti dva tjedna kasnije, 15. siječnja. Brexit je utjecao na redoslijed zemalja pa će se Hrvatska, ranije nego što je trebala, naći u ulozi predsjedavatelja i zajedno s Rumunjskom i Finskom činiti predsjedavajući trio. 

Posljedice izlaska Velike Britanije iz Europske unije bit će među glavnim prioritetima predsjedanja, a veleposlanik Gordan Markotić je uz Brexit naveo još proračun EU-a i višegodišnji financijski okvir. Hrvatskoj će dodatni izazov predstavljati novi sastav europskih institucija nakon održavanja izbora u svibnju 2019. godine. 

Gospodarski rast i zapošljavanje, jačanje unutarnje i vanjske sigurnosti EU-a, energetska i prometna povezanost i proširenje Europske unije prioriteti su od hrvatskog interesa predsjedanja Vijećem EU-a koje je uz Europski parlament glavno tijelo koje donosi odluke. Pri tome bi se trebao staviti naglasak na nezaposlenost mladih u zemlji, pristupanje Hrvatske Schengenu, jačanje prometnih koridora i širenje Europske unije na Zapadni Balkan. 

Za troškove predsjedanja, Hrvatska bi trebala unutar državnog proračuna osigurati između 60 i 70 milijuna eura. Prije siječnja 2020. održat će se osposobljavanje za stotine osoba koje će raditi na projektu, uključujući ministre, za što je Hrvatska dobila 1,2 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda. 

Kao model predsjedanja izabran je "bruxelleski model" pa će se većina sastanaka, oko 1400, održavati u Bruxellesu, a u Hrvatskoj summit(i), neformalni sastanci Vijeća na ministarskoj razini, neformalni ekspertni sastanci i konferencije. "Predsjedanje je pothvat generacije. Sljedeći put ćemo doći na red iza 2030. godine", istaknuo je veleposlanik Markotić.

Markotić je naveo da se tijekom šest mjeseci hrvatskog predsjedanja očekuje dodatnih 35 tisuća noćenja, što može biti samo poticaj Hrvatskoj kao turističkoj zemlji i dodao da su u procesu kreiranja brojni kulturni programi s obzirom na to da je u istoj godini Rijeka izabrana za europsku prijestolnicu kulture.

Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:

Komentara 1

WW
wwwcro
16:42 13.09.2018.

Bravo. Jebes nase interese. Hah. Svaka država kad bude na čelu EU pokušava u svoju korist riješiti sporove i probleme sa ostalim članicama ili budućim članicama. Za primjer je Slovenija koja je Hrvatsku gurnula cijelo desetljeće unazad za vrijeme njihovog predsjedanja i to samo da ugrabi Piranski zaljev. Eto prilike da vratimo ono sto svojataju Slovenija, Srbija i BiH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije