Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

I Vlada i MOL mogu prodavati Inu, rafinerije se ne gase

Vlade ima četiri točke među kojima je novi sustav upravljanja i dezintegracija Ine iz MOL Grupe te razvoj rafinerija sukladno dogovorima strateških partnera.
26. kolovoza 2014. u 18:12 3 komentara 1208 prikaza
MOL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Iako je i u utorak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odbijao komentirati odluke arbitražnog suda u Ženevi oko odnosa dioničara u Ini, tijekom popodneva ministarstvo gospodarstva obratilo se javnosti priopćenjem u kojem tvrde da je čak i MOL u svojoj izjavi iznio nepotpune i netočne informacije.

Arbitražni je sud u odluci od 16. kolovoza rekao je da je Hrvatska dokazala prima facie da su sporni ugovori sklopljeni na koruptivan način i da su ništavni, izdao je privremene mjere protiv MOL-a koji ne sprečavaju, ali ograničavaju pravo MOL-a na prodaju dionica Ine, a nije izdao mjere protiv Vlade koje bi na bilo koji način ograničile raspolaganje Vladinim paketom dionica, niti je izdana bilo kakva druga mjera protiv Hrvatske – stoji u priopćenju Ministarstva.

Podsjetimo, dio medija objavio je da arbitražni sud razmatra, ili je već donio odluku o tome, zabranu trgovanja dionicama Ine do kraja postupka. MOL je jučer demantirao takve navode, ali u priopćenju je iznio tvrdnje koje se kose s tvrdnjama iz priopćenja Ministarstva.

– UNICTRAL je u odluci 16. kolovoza 2014. izričito presudio da nije spreman ograničiti trgovanje dionicama Ine. Stoga MOL i Vlada, a i svi drugi dioničari Ine, mogu slobodno prodavati svoje dionice u Ini i dok traje arbitraža – piše u priopćenju mađarske naftne kompanije. Iako je riječ o povjerljivoj informaciji, MOL je odlučio objaviti demanti zbog utjecaja na male dioničare tvrtke. Unatoč informacijama koje su se proširile i na Mađarsku, dionica MOL-a nije izgubila na vrijednosti, dapače na budimpeštanskoj je burzi u utorak u plusu za minimalnih 0,5 posto.Arbitražni postupak mogao bi trajati oko dvije godine, a Zagrebačka burza prema propisima može blokirati trgovanje pojedinom dionicom najdulje na deset dana.

Nakon nedavne izmjene propisa ni Hanfa ne može zabraniti trgovanje dionicama na neograničen rok. Pojavila se i informacija da je sud odbio spriječiti MOL da ugasi rafinerije u Hrvatskoj, ali iz redova stručnjaka koji su upoznati s praksom arbitražnih tijela doznajemo kako sud ne može donijeti nikakvu odluku koja bi bila suprotna interesima Ine. Zato sindikati u Rafineriji Sisak, koji se boje da će MOL iskoristiti nedavni požar na postrojenju da zatvore proizvodnju, mogu odahnuti jer takvi planovi zasad nisu aktualni.

>> Vrdoljak: Niti želim niti smijem komentirati arbitražni postupak

>> Zaposlenici u strahu nakon incidenta: Ovo je prilika za MOL da zatvori Rafineriju Sisak

Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
 • Avatar Piktor-
  Piktor-:

  Indolentni Vrdoljak ni sudske spise nije u stanju razumijeti.

 • Deleted user:

  rekao sam ja da ako prođemo tako da ne moramo jos nesto platiti MOL-u bit ce dobro. Jer ovi nesposobnjakovići su nevjerojatni.

 • tony_montana:

  kako me zaboli tko je vlasnik INAe. da li će naše novce uzeti mađarski ili hrvatski uhljebi i dali će se financirati naše ili mađarske auto ceste meni je svejedno iz razloga što nemam apsolutno nikakve benificije niti od preplacenih ... prikaži još! autocesta niti od preplacenog benzina ovog ili onog vlasnika. to nije naše (nas malih ljudi, hrvata, građana koji uredno placaju porez) da imamo direktnu korist.