Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Moćni bankar pao zbog imidža?

30.10.2006.
u 13:13

Hypo Alpe-Adria-Bank odlučila je promijeniti imidž i stoga je spremna platiti svaku cijenu koja je za to potrebna. Tako otprilike upućeni tumače prošlotjednu smjenu Heinza Truskallera s čela HAAB o čemu je vijest prvo prostrujila bečkim poslovnim krugovima. Veliko je to iznenađenje jer je do smjene došlo samo desetak dana pošto je Truskaller dobio suglasnost HNB-a za još jedan mandat.

U deset godina, koliko je u Zagrebu, Truskaller je izgradio imidž najmoćnijega stranog menadžera, a banka koju je počeo osnivati kao 26-godišnji pripravnik, probila se među vodeće. No, ta se banka u stručnim krugovima više doživljava kao fond nekretnina, što je uz gubitke i špekulativne poslove koji su se dogodili u Austriji, navodno potaknulo njezine vlasnike da porade na promjeni javne percepcije. Prema tom tumačenju, struja koja je preuzela kormilo banke u Klagenfurtu želi kadrovskim osvježenjem u Hrvatskoj pokazati da HAAB postaje stabilna i čvrsta banka s višim etičkim i moralnim standardima, te će ubuduće tražiti i takve komitente.

Hypo banka među prvima je došla na hrvatsko tržište koje je bilo gladno bankarskih kredita što ih je svojoj kćerinskoj tvrtki osiguravala centrala iz Klagenfurta bez suvišnih pitanja. Do kredita u Hipici mogla je svaka tvrtka ili lokalna zajednica s ponudom nekretnina ili udjelom u poduzeću kao osiguranjem, a procjena boniteta bila je u drugom planu.

Neki kažu da je davala kredite s namjerom da se oni ne vrate kako bi se domogli nekretnina na Jadranu i velikim gradskim središtima. Agresivan nastup i rizici koje drugi nisu željeli preuzimati doveli su HAAB među pet najvećih banaka u Hrvatskoj ali i vodeću banku Hypo Grupe u kojoj hrvatska podružnica čini 30 posto. Pošto su preuzeli brojne nekretnine te se uključili u poslove leasinga, fondova itd., banka navodno mijenja strategiju te se namjerava orijentirati na poslove s građanima. Zašto bi im Truskaller u tome smetao drugo je pitanje.

Riječ je o čovjeku koji je stvorio široke društvene kontakte, postao utjecajan u sportskim i javnim krugovima, koji mnogo zna. Sam je često govorio da želi ostati u Hrvatskoj, naučio je jezik i razmišlja o hrvatskom državljanstvu, pa je posve izvjesno da će, čak i ako ode iz HAAB, i u budućnosti imati važnu ulogu u hrvatskom biznisu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije