Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dužnička kriza

MMF upozorio bogate zemlje na visok dug

mmf
AFP
02.09.2010.
u 17:55

Australija, Danska, Južna Koreja, Novi Zeland i Norveška imaju najviše fiskalnog prostora za uspješnu obranu od moguće nove krize.

Međunarodni je monetarni fond u srijedu upozorio da je u mnogim bogatim zemljama podcijenjen rizik od visine duga, prenosi Wall Street Journal.

Reakcija tržišta

MMF je upozorio da se mnoge bogate zemlje približavaju razinama dugova – krajnjim točkama, koje bi mogle izazvati reakciju tržišta, odnosno tržišta bi mogla povećati kamatne stope na nova zaduženja. Ipak, u MMF-u ističu kako zemlje koje su se približile gornjim granicama proračunskih manjkova nisu automatski izazvale negativnu reakciju tržišta. Kažu i da tržišta znatno preuveličavaju rizike kako bi neke od tih zemalja mogle biti prisiljene restrukturirati dugove. S druge strane, neki ekonomisti fonda smatraju da su pretjerani strahovi da će vlade zbog visoke zaduženosti doći u situaciju da ne mogu podmirivati obveze.

Analizirajući u tri izvješća 23 bogate zemlje, MMF je ocijenio da su Grčka, Island, Italija, Portugal i Japan u neposrednoj blizini točke koja bi mogla izazvati lošu reakciju tržišta, a Irska, SAD, Velika Britanija i Španjolska kreću se u "opasnom teritoriju".

Nesložna eurozona

S druge strane, među zemljama s najviše fiskalnog prostora za uspjelo nošenje s potencijalnim novim prijetnjama globalnom gospodarstvu izdvojene su Australija, Danska, Južna Koreja, Novi Zeland i Norveška. U fondu kažu kako je eskaliranje duga u skupini sedam industrijskih zemalja posljedica rasta socijalne države, odnosno veće potrošnje za zdravstvo. Potvrđuju da je recesija produbila problem duga, a da je ključ njegova dovođenja na prihvatljive razine samo kontrola zdravstvene zaštite i mirovinske potrošnje te gospodarski rast. Svoje protivljenje pomoći zemljama koje su se našle u dužničkim problemima ponovila je jučer slovačka premijerka Iveta Radičova tvrdeći da bi takve zemlje trebalo pustiti da bankrotiraju. Istaknula je i da će Europski fond za stabilizaciju stvoriti više problema nego što će ih riješiti. Vladama je potreban sustav vrijednosti temeljen na odgovornosti kako bi se osigurao opstanak eura – rekla je.

Ključne riječi

Komentara 47

OB
-obrisani-
00:55 03.09.2010.

Ovo neka zajeb****** ? :):)

RI
riise
21:31 02.09.2010.

Ugo Kajvez Prema MMF-u, zemlje će morati prilagoditi svoje izdatke i prihode sljedećih godina, a kako će to učiniti ovisi o situaciji u svakoj pojedinoj zemlji...koliko imaju \"fiskalnog prostora\"...sigurno je da će doći do \"smanjenja\" socijalne države...

UK
Ugo Kajvez
20:27 02.09.2010.

02.09.2010. u 19:47h riise . Znam da hrvatske (ovakva) neće preživjeti do 2015g, ...... čista hladno krvna povijesna statistika .... svakih cca 20g u hrvatskoj dođe do društvenih potresa ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije