Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podravka

Mladen Bajić preko mađarskog kolege traži dokumente OTP-a

Mladen Bajić
Željko Hladika
Autori: Ivanka Toma, Gojko Drljača
12.01.2010.
u 08:00

Nakon božićnih blagdana glavni državni odvjetnik Mladen Bajić osobno je od svog mađarskog kolege, vrhovnog tužitelja Tamasa Kovacsa, tražio da pomogne u istrazi o korupciji u Podravki. Bajić je tražio da Kovacs potakne dostavu ugovora što ih je mađarska OTP banka sklopila nakon što je od Merrill Lyncha preuzela kredit dan Fimi za Podravkine dionice.

Nakon božićnih blagdana glavni državni odvjetnik Mladen Bajić osobno je od svog mađarskog kolege, vrhovnog tužitelja Tamasa Kovacsa, tražio da pomogne u istrazi o korupciji u Podravki. Bajić je tražio da Kovacs potakne dostavu ugovora što ih je mađarska OTP banka sklopila nakon što je od Merrill Lyncha preuzela kredit dan Fimi za Podravkine dionice.

Bajić uozbiljio

Bajić je naglasio važnost tih dokumenata te podsjetio da je Državno odvjetništvo žurne zahtjeve za dostavom ugovora OTP banke u Mađarsku slalo 10. studenoga i 21. prosinca prošle godine. Sporni ugovori jučer su bili tema i u samoj Podravki, koja ih od OTP banke također ne može dobiti.

Predsjednik Nadzornog odbora Podravke Ljubo Jurčić jučer je izjavio da se to pitanje mora riješiti do kraja mjeseca jer će u suprotnom Podravka tužiti OTP banku.

– Tužba je krajnje sredstvo. Identificirali smo o čemu je riječ i činjenica da nemamo ugovore nije prouzročila nikakve negativne posljedice u poslovanju – kaže Jurčić te dodaje da se mađarski bankari, najblaže rečeno, čudno ponašaju govoreći kako Podravka prema njima ima obveze, ali ne žele dostaviti dokument koji sadrži potpise kojima se te obaveze preuzimaju.

Igra skrivača

Večernji list za činjenicu da je OTP banka preuzela kredit Fima grupe na temelju kupnje dionica Podravke doznao je od samog vlasnika Fime Milana Horvata.

Već se tada moglo čuti kako postoje čudne veze na relaciji Podravka – OTP banka – Damir Polančec. Naime, OTP banka jedan je od važnih dioničara MOL-a, svojedobno je čak sudjelovala u sprečavanju preuzimanja mađarskog MOL-a od austrijskog OMV-a. Poznato je, s druge strane, da je Damir Polančec bio u dobrim odnosima s predstavnicima mađarskih vlasti i MOL-om. Stoga se otvorilo pitanje je li Polančec pomogao Fimi te tako i menadžerima Podravke da zatvore rupe nastale po margin callu na kredit Merrill Lyncha uz pomoć OTP banke.

Do sada predstavnici OTP banke nisu željeli odati tajne ugovora predstavnicima Podravke.

Ključne riječi

Komentara 6

MI
misuratakid
08:25 12.01.2010.

Mladen Bajić će se neugodno iznenaditi kada sazna da njegove kaubojske metode ne prolaze izvan hrvatskih granica. OTP banka neće dostaviti ugovore niti mađarskom tužitelju, a sumnjam da će ih on od nje uopće i tražiti. Ugovori se mogu pojaviti jedino na Sudu ukoliko Podravka ne bude ispunjavala svoje obaveze. OTP banku se savršeno ne tiče što je Podravka \"izgubila\" svoju kopiju ugovora. Razlog gubitka je unutarhrvatski problem i ugovorna strana niti je dužna niti će pri punoj pameti i svijesti odavati svoje poslovne tajne zato jer u Hrvatskoj vlada samovolja i kaos.

UK
Ugo Kajvez
10:55 12.01.2010.

misuratakid . U tom slučaju hrvatski sabor mora narediti OTP-u, Mol-u ili ih kazniti za pljačku i korupciju (podkopavanje RH) toliko da će se im više isplati prodati INU za jednu kunu .....

UK
Ugo Kajvez
10:57 12.01.2010.

Znam da sabor nema tu ovlast ali u suradnji sa vladom (iako sumnjam) ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije