Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekinuto trgovanje

Mirovinci u plusu unatoč padu Agrokora

Agrokor
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/2
22.12.2017.
u 11:00

Među ulagačima jučer je bila primjetna nervoza i blagi pad vrijednosti dionica. Trgovanje zaustavljeno na vrijeme

Nakon objave prvog nacrta nagodbe u sklopu rješenja za posrnuli Agrokor Zagrebačka burza zaustavila je trgovanje dionicama tvrtki iz sastava koncerna. Učinjeno je to na vrijeme jer se već u utorak na burzi primijetila nervoza među ulagačima u Agrokor i pad vrijednosti dionica, iako tek blagi.

Nacrt nagodbe koji predviđa da su postojeći dioničari tvrtki poput Jamnice, Leda, Zvijezde i Belja zadnji u redu naplate zapravo znači da su oni izgubili svoja ulaganja, odnosno da te dionice više ništa ne vrijede. Puno se pisalo o gubicima obveznih mirovinskih fondova na ulaganjima u Agrokorove tvrtke. Tijekom “crnog petka” u studenom, kada je izbrisano 89 posto tržišne vrijednosti Agrokorovih perjanica, a nakon revizije financijskih izvještaja i umanjivanja kapitala tvrtki, pisalo se o katastrofalnim gubitcima, ali oni su i tada u kontekstu ukupne imovine koja leži u tim fondovima bili minorni.

Posljednji izvještaj o imovini i prinosima obveznih mirovinskih fondova pokazuje da je mirovinska štednja u studenome premašila 91,5 milijardi kuna. Čak i u studenom u kojem je Agrokor za sobom povukao i ostale dionice na domaćem tržištu mirovinci su imali pozitivan prinos. Naime, prosječan prinos fondova kategorije B u kojima je više od 90 posto imovine iznosio je 0,49 posto. U mirovinskim fondovima možemo čuti i da se pozorno prati situacija i da će se nastaviti štititi imovina budućih umirovljenika promišljenim ulaganjima. Od početka godine ostvareni su prinosi od 3,16 posto, a od početka djelovanja stabilizirani su na prosječnih 5,8 posto. Pad prinosa posljedica je niže zarade na državnom dugu. Naime, dosad je država plaćala visoke kamate za javni dug pa su i mirovinski fondovi koji su izdašni ulagači u državne obveznice bolje zarađivali nego sada kada se država može zadužiti i za manje od tri posto.

Investitori nisu pretjerano zainteresirani za trgovanje Agrokorovim dionicama u posljednjih nekoliko dana i prometi su uglavnom bili skromni.

Najveća vrijednost Leda od studenog bila je 1198 kuna po dionici, a u utorak prije zaustavljanja trgovanja gotovo se prepolovila, na samo 670 kuna. Cijena Jamnice pala je sa 16.000 kuna na 11.000 kuna.

Agrokor: Kronologija krize koja je obilježila 2017.:

Agrokor
1/14

Komentara 1

AN
antonelić
19:39 22.12.2017.

da li ima itko da vjeruje u ove budalaštine ... ajde šunjerga , odi doma peri suđe , ostavi se mrsomuđenja ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije