Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultate će znati u rujnu

Ministarstvo: Zatvoren 115 milijuna kuna vrijedan poziv za poduzetnike iz Petrinje

Split: Svečano su uručeni ugovori iz Programa razvoja otoka
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
04.07.2022.
u 16:39

Na poziv su pristigle 202 prijave kojima je zatraženo 160,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Ponovljeni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Razvoj poduzetništva u gradu Petrinju – 2. faza“, vrijedan 115 milijuna kuna, zatvoren je u utorak 28. lipnja. Zaprimljene su ukupno 202 prijave kojima su poduzetnici iz Petrinje zatražili nešto više od 160,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte koje su pripremili, priopćeno je iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Novi Poziv raspisan je kako bi se sredstva iz Intervencijskog plana Grada Petrinje koja su ostala neiskorištena za javne projekte grada, a radi više sile, upotrijebila za razvoj poduzetništva u razdoblju do kraja 2023. godine. Poziv dakle nije namijenjen obnovi od potresa, već je raspisan u skladu s dugoročnim programom društvene i gospodarske revitalizacije područja i jačanju gospodarske aktivnosti.

Osim što je početna vrijednost raspoloživih sredstava podignuta s 15 na 115 milijuna kuna, petrinjski poduzetnici natječu se kvalitetom projekata bez obzira na redoslijed zaprimanja projekata, a ne brzinom podnošenja prijave kao što je to bio slučaj s prvim, poništenim pozivom koji se pretvorio u tzv. najbrži prst.

- Ocjenjivanje projekata bit će gotovo u rujnu. Nakon administrativne provjere i provjere prihvatljivosti prijavitelja, projekta i aktivnosti, slijedi ocjena kvalitete i provjera troškova. Vjerujemo da će nakon ovih koraka, koje provodi SAFU, raspoloživi iznos biti sasvim dovoljan da novac za provedbu projekata dobiju svi oni koji zadovoljavaju uvjete kvalitete. MRRFEU potom donosi odluke o financiranju, a rok za provedbu projekata bit će 12 mjeseci s olakšanim kriterijima provedbe. Znam da nije bilo ni lako ni popularno donijeti odluku o poništenju prvog poziva koji se zbog ogromnog interesa pretvorio u najbrži prst, ali jednako tako uvjerena sam da smo donijeli dobru i ispravnu odluku za petrinjske poduzetnike. Zahvaljujem im se i ovom prilikom na razumijevanju koje su pokazali, jako me veseli vidjeti visoku brojku prijavljenih projekata i iznos zatraženih sredstava jer to pokazuje da su poduzetnici motivirani i spremni. Sigurna sam da ćemo ubrzo vidjeti učinke bespovratnih sredstava ne samo na njihovo poslovanje, nego i na društveno okruženje u Petrinji – poručila je ministrica Nataša Tramišak.

Podsjetimo, u ožujku 2022. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU poništilo je 15,7 milijuna kuna vrijedan poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Razvoj poduzetništva u gradu Petrinju – 2. faza“, raspisan u modalitetu trajnog poziva, a koji se zbog velikog interesa poduzetnika pretvorio u najbrži prst pa su raspoloživa sredstva zatražena u prve dvije sekunde. Da se nastavilo s pozivom, o projektima koji će se financirati odlučivale bi milisekunde, a raspoloživo bi bilo gotovo 8 puta manje bespovratnih sredstava nego što je to sada slučaj. Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak zatražila je potom od Ministarstva financija i Vlade Republike Hrvatske povećanje alokacije u iznosu od 100 milijuna kuna, što je i odobreno na 111. sjednici Vlade, održanoj u travnju. Poništenje poziva, povećanje iznosa i promjena modaliteta poziva u privremeno otvoreni omogućili su tako da svi mali i srednji poduzetnici s područja Petrinje, koji se prijave i ispunjavaju kriterije kvalitete, imaju jednak tretman, a ne da financiranje projekata ovisi o milisekundama.

Video - Predstavljanje rezultata istraživanja “Što čini Hrvatsku (ne)poduzetničkom zemljom?”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije