Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Između Meksika i EU ‘slobodna’ trgovina, ali ne i hrvatske robe

I četiri godine od pristupanja EU, naši su izvoznici diskiminirani.
13. prosinca 2017. u 23:30 3 komentara 357 prikaza
Feravino
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Hrvatska je s Meksikom u prvih sedam mjeseci ove godine razmijenila roba u vrijednosti 11,6 milijuna dolara, lani za ukupno 35,7 mil. dolara ili 228,5 mil. kuna.

Renato Radić Renato Radić: Jeftin i akcijski namještaj ne može dugoročno donijeti rast profita

No robna razmjena dviju zemalja, možda bi bila i veća kad bi se ugovori o slobodnoj trgovini koje je EU sklopila s Meksikom primjenjivali i na Hrvatsku, umjesto da na tamošnjem tržištu, i više od četiri godine od pristupanja EU, i dalje trgujemo po nepreferencijalnom režimu uz visoke carine.

Feravino
1 / 5
Badel 1862.

Vina u izvozu skuplja 20%

Uz strojeve za preradu gume i plastičnih masa, neke vrste cementa, tokarilice, turbomlazne motore i alatne strojeve, koji su prema ljestvici HGK hrvatski top proizvodi za meksičko tržište, Meksikancima su sve draža i vina Badela, Feravina, PP Orahovice... Badel 1862, doznajemo, u idućoj godini vinima planira i jače “napasti” to tržište te krenuti i s izvozom jakih alkoholnih pića poput pelinkovca za koje ima interesa.

Podravka Izvoz 66 posto PRIHODA Podravkini prihodi od prodaje 3 milijarde kuna u devet mjeseci 2017

– No zbog trenutačne situacije naša su vina tamo skuplja oko 20% u odnosu na ona iz drugih zemalja EU, ponajprije talijanska, španjolska i francuska – odgovaraju iz Badela, dok sličan neslužbeni odgovor dobivamo i iz Feravina iz Feričanaca. Nakon zapaženih nastupa na inozemnim sajmovima, u Meksiku je sve traženija njihova frankovka Dika jer izvrsno paše uz njihova pikantna jela.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova odgovaraju kako su upoznati s problemima pojedinih naših izvoznika te ih redovito ističu na svim sastancima i na svim razinama u okviru EU. No pregovore za sklapanje protokola kojim se uzima u obzir pristupanje Hrvatske EU, kao i postupke potrebne za njegovo stupanje na snagu, u ime RH i ostalih država članica EU vodi EK u okviru Zajedničke trgovinske politike EU.

Ilustracija vinarija CHRISTIAN THORNING Poradit ću na izvoznom potencijalu vina 
iz Hrvatske

Čeka se dopuna ugovora

Ivana Sučić, stručnjakinja za trgovinsku politiku HGK, objašnjava kako je Sporazum o gospodarskom partnerstvu i političkoj suradnji između EU i Meksika sklopljen 1997. i uključuje trgovinske odredbe koje su s vremenom dopunjene i modernizirane te predstavljaju sveobuhvatni ugovor o slobodnoj trgovini koji pokriva trgovinu robama (na snazi 2000.) i uslugama (od 2001.). No u međuvremenu je jedinstveno tržište prošlo kroz bitne promjene, među ostalim i tri kruga proširenja, a da bi nova država članica postala i stranka ugovora koji je EU sklopila s trećom zemljom ili skupinom zemalja potreban je protokol kojim nas Meksiko priznaje kao članicu EU ili pak izmjena temeljnog globalnog ugovora s EU.

– U slučaju RH, Vijeće je ovlastilo Komisiju 26. rujna 2012., gotovo godinu dana prije ulaska Hrvatske u EU, da se pokrenu postupci za izmjene više od 120 ugovora, u kojima bi se uzelo u obzir članstvo RH u EU. U tom kontekstu, neki ugovori su izmijenjeni, a u nekim slučajevima još traju pregovori jer su, primjerice, neke države iskoristile situaciju i zatražile od EK pokretanje pregovora s ciljem izmjena i nekih drugih odredaba tih ugovora – ističe I. Sučić.

Tako je, doznajemo, i u slučaju Meksika s kojim treba ispregovarati i sklopiti ugovor o izmjenama i dopunama, s time da meksička strana traži i modernizaciju ugovora. Pregovori su, objašnjava I. Sučić, pokrenuti 2016. i dosad održana četiri kruga. Meksičko zakonodavstvo ne poznaje institut privremene primjene pa se ugovor između EU i Meksika na nas još ne može primjenjivati. 

vino s dna mora Boca našeg 'morskog' plavca u Americi se prodaje za 890 dolara STATISTIČKI STANDARD Uvoz raste znatno brže od izvoza roba Piletina Potvrđeno BiH uskoro počinje izvoziti meso peradi u EU, glavno tržište Hrvatska    
Poznati Hrvati slobodni zidari
SLOBODNI ZIDARI
Počeci masonerije u Hrvatskoj: Tko su bili poznati Hrvati masoni
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
  • S.Savić:

    Moćni i mudri englezi napuštaju ovu monstruoznu kreaciju, dok gramzljivci naši preferiraju da se šuta ko loptu tvoju i moju Kroaciju. __________________ "To golo more, more tuposti, to je Mrtvo More naše gluposti. U šarmantnoj pozi moderni poganac — najmio ... prikaži još!io ga stranac, da nam metne lanac. Taj klatež, što o pravdi blebeće — on za korist tuđu laže, kleveće. Taj demagog morski, urlajuć ko vuk, malaksale časti on je naše zvuk. Ko babe kukaju, ko tikve plutaju i novac gutaju te korizme gladne, zulumćari škuri, mlakonje, mekušci, bezočni panduri, tuđem sluzi sluge, tuđe prirepine, mešetari moje — tvoje domovine!" Antun Gustav Matoš

  • Ime:

    otvoriti fiktivni ured u EU, izvoziti u Meksiko preko EU i problem rješen a roba ne bi niti vidjela stare članice EU . a račun izdan regularno.