Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK S MINISTRICOM

Meggle definitivno odlazi iz Hrvatske, moguća prodaja tvornice i nastavak proizvodnje pod drugom upravom?

Marija Vučković o odlasku Megglea iz Hrvatske i očuvanju radnih mjesta
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/4
21.07.2020.
u 13:19

Predsjednik Uprave Megglea Marijan Vučak ponovio je kako je njihova poslovna odluka donesena zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, preko krize Agrokora do najnovije koronakrize

Meggle definitivno prestaje s preradom mlijeka u Hrvatskoj, potvrđeno je na današnjoj konferenciji za novinare nakon što je ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala sastanak s predsjednikom uprave Megglea Marijanom Vučkom i ostatkom mliječne industrije.

– Slijedom najave o napuštanju Hrvatske i restrukturiranju, Meggle je donio svoju poslovnu odluku i ta odluka nije promijenjena – rekla je ministrica te poručila kako kooperanti, a riječ je o 270 farmera koji isporučuju mlijeko Meggleu, nisu ugroženi. Na sastanku su dobivena jamstva mljekarske industrije da će se otkup nastaviti ako dođe do realizacije planiranog scenarija. No Meggle će, kako su već izjavili iz te tvrtke, surađivati s njima sve do 31. prosinca.

– Otkup mlijeka iz Osječko-baranjske županije težak oko 25 do 26 milijuna kilograma mlijeka nije ničim ugrožen – istaknula je, a što se tiče dalje proizvodnje i prerade mlijeka u toj županiji, kao i održavanja tradicije osječke mljekare duge više od 70 godine, učinit će se sve da se ona nastavi i da taj koncept bude tržišno održiv.

– Ne možemo danas dati točan odgovor kako će se nastaviti ova proizvodnja. Međutim, predstavnici industrije, regionalna samouprava i Vlada učinit će sve da se ona održi i svih 160 radnih mjesta sačuva, a da proizvodnju u budućem vremenu učinimo konkurentnijom – naglasila je Vučković.

Na raspolaganju su nam zato i neka nova sredstva EU kao i određeni zakonodavni mehanizmi, koji će se upotrijebiti, dodala je.

Predsjednik Uprave Megglea Marijan Vučak ponovio je kako je njihova poslovna odluka donesena zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, preko krize Agrokora do najnovije koronakrize. U procesu restrukturiranja postupat će odgovorno i socijalno osjetljivo te osigurati kvalitetne otpremnine i uvjete raskida ugovora o radu uz socijalni dijalog sa zaposlenicima i svim relevantnim tijelima, poručio je, te da će, kao i do sada, pokušati biti socijalno odgovoran i dobar poslodavac do kraja.

Spremni su i na razgovore o prodaji tvornice "i do 31. prosinca imamo vremena na tome raditi", kazao je.

Na upit ima li zainteresiranih, osječko-baranjski župan Ivan Anušić kazao je kako je još prerano govoriti o tome.

– Vode se dalji razgovori oko problema koji se nadvio nad Meggleom, u čemu ima i podršku premijera, a to je da se stvar riješi na najbolji mogući način, nastavi prerada mlijeka i spasi 160 radnih mjesta te otkup od kooperanata – rekao je Anušić.

Ključne riječi

Komentara 22

TH
than
14:42 21.07.2020.

Plenkiju su usta puna projekta "Slavonija", a u praksi imamo uskoro gašenje virovitičke šećerane, pa gašenje mljekare... Doduše i rovinjskom TDRu se nešto ne piše najbolje, jer se govori i o njegovom zatvaranju. Nama izgleda nikakva proizvodnja ne treba. Živjeti ćemo od žicanja para i od političkih obećanja o boljem životu dok nas i ta Bugarska ne prestigne pa ćemo konačno osvojiti to zadnje mjesto.

AN
Antonio1952
14:50 21.07.2020.

Zar u Hrvatskoj nema nikoga sposobnog da otkupi mlijeko i zapakuje u kartonske kutije i isporuci na trziste, pa to moraju za nas radit Nijemci koji nisu ludi da posluju s gubitkom. Isti je problem s INOM koju ste prodali Madjarima i sad cekate da drze rafinerije koje posluju s gubitkom i drze zaposlenost. Izadjite konacno iz samoupravnog socijalizma gdje se nije znalo tko pije a tko placa, pa se sve prebijalo inflacijom i zaduzivanjem. Pravi vlasnik ako nema dobiti zatvara firmu, to je zakon trzista. Zasto sve hrvatsko mora biti toliko skupo da se nista ne isplati prizvoditi. Poljacima koji u socijalizmu nisu imali sta jesti sad se isplati sve proizvesti i izvesti u EU i biti konkurentni i jos zaradit.

LI
lighthouse
13:58 21.07.2020.

Kupujmo Hrvatsko!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije