Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNB

Međunarodne pričuve u studenome iznosile 81,95 mlrd. kn

hnb
Marko Lukunić/Pixell
21.12.2010.
u 11:00

Minimalne promjene potraživanja od banaka na kretanje ukupne aktive posljedica su činjenice da je likvidnost u sustavu i dalje razmjerno visoka te ne postoji potreba za dodatnim otpuštanjem likvidnosti putem obratnih repo aukcija

Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, ukupna aktiva središnje banke na kraju studenog iznosila je 81,97 milijardi kuna i zabilježila je mjesečni rast nakon pada u dva prethodna mjeseca.

U odnosu na kraj listopada aktiva HNB-a bila je viša za 655 milijuna kuna ili 0,8 posto. Ujedno je u usporedbi s istim mjesecom prošle godine zabilježila rast za 10,4 posto.

- Uobičajeno, godišnji rast ukupne aktive središnje banke ostvaren je isključivo povećanjem inozemne aktive koja čini 99,98 posto ukupne aktive HNB-a, donosi dnevni izvještaj Raiffeisen Consultinga.

Inozemna aktiva, odnosno međunarodne pričuve, koje se drže prvenstveno u obliku plasmana u vrijednosne papire u devizama te oročenih depozita u stranim bankama, krajem studenog iznosila je 81,95 milijardi kuna.

Potraživanja od banaka i ostalih domaćih sektora bilježila su blagi pad na godišnjoj razini. Ukupna su potraživanja od banaka tako smanjena za 0,5 milijuna kuna ili 4 posto godišnje na 13 milijuna kuna.

- Minimalne promjene i gotovo zanemariv utjecaj potraživanja od banaka na kretanje ukupne aktive posljedica je činjenice da je likvidnost u sustavu i dalje razmjerno visoka te ne postoji potreba za dodatnim otpuštanjem likvidnosti putem obratnih repo aukcija - navode u Raiffeisen Consultingu.

Primarni novac, kao najvažnija sastavnica ukupne pasive, krajem studenog je iznosio 54,7 milijardi kuna što je za 2,7 posto niže nego prethodnog mjeseca. Istodobno je u usporedbi s krajem studenog 2009. ostvario rast za 1,9 posto. Inozemna pasiva HNB-a u proteklih godinu dana porasla je za milijun kuna ili 12,7 posto te tako krajem studenog iznosila 8,8 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 1

AS
as55
06:38 21.01.2011.

Da banke se bogate kao i bankari a narod se koprca u bijedi i neimaštini pa gdje to ima u zapadnim zemljama gdje plače i mirovine prate porast cijena a ne kao kod nas daj meni a tebi ako šta ostane onda češ dobiti ali poslje kada rukovodeča elita podjeli međusobno narodu ne ostane ništa,zato opet glasajte za nji da mogu što više pljačkati i kazati pa narod nas je biro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije