Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muraplast ulaže 200 milijuna kn

Međimurci postaju referenca za proizvodnju ambalaže u EU

Poslovni dnevnik
22.08.2021.
u 12:53

Tvrtka uz 325 radnika kani zaposliti još 134 nova, a nove hale bit će gotove 2024. godine

Međimurska tvrtka Muraplast iz Kotoribe, društvo za preradu plastike i papira koje je među vodećima u Hrvatskoj, s 325 zaposlenika te ukupnim prihodima koji su lani iznosili oko 365 milijuna kuna, pokrenula je investicijski ciklus u vrijednosti oko 200 milijuna kuna u vrlo važno širenje proizvodnih kapaciteta. U oba sektora, kako plastične tako i papirne ambalaže, u tijeku je započeta investicija u izgradnju tri proizvodne hale za ekstrudiranje, tiskanje, preradu i recikliranje.

Organski rast, kupci i u Rusiji

Novi kapaciteti bit će ukupno oko 50 posto veći, a obuhvaćaju još 30.000 tona u plastici i 17.500 tona u sektoru papira, dok se novo zapošljavanje predviđa za još oko 134 osobe. Što se njihovih kupaca tiče, glavne će koristi ostvariti od novih poboljšanih karakteristika proizvoda te, među ostalim, brže isporuke. U realizaciji investicije, prema direktoru Muraplasta Davoru Ujlakiju, sve se odvija prema planu te on očekuje da će nove hale i pogoni biti spremni za puni pogon u 2024. godini.

– Već smo dobrano u investicijskom ciklusu započetom prošle godine našim narudžbama potrebnih strojeva, a koje za nas proizvođači uvelike već izrađuju pa prve isporuke strojeva očekujemo 2022. godine. Većina ih se izrađuje u Njemačkoj, no jednim dijelom i u Italiji i Japanu – navodi Ujlaki, koji poslovanje tvrtke vodi s direktorom Anđelkom Trojkom.

S odličnim kolektivom koji su organizirali osnivači tvrtke, ujedno i postojeći vlasnici društva, upravo Ujlaki i Trojko, uz konstantan organski rast kompanije te upotrebu najmodernijih tehnologija, međimurska kompanija otvoreno najavljuje kako cilja postati referenca za proizvodnju ambalaže u Europi. Na tom su planu već znakovite njihove objave iz zadnjega godišnjeg izvješća, dodatno višestruko ukorijenjene i u aktualnim aktivnostima na širenju proizvodnih kapaciteta, ali i realizaciji ovogodišnjeg plana ukupnih prihoda na razinama od oko pola milijarde kuna, u čije je ostvarenje uvjerena uprava Muraplasta.

Prema Ujlakiju, da danas imaju 20 do 30 posto veće proizvodne kapacitete, u uvjetima brzorastuće tržišne potražnje, naime, na gladnom tržištu sve bi – prodali. Kako raste broj stanovnika, tako npr. puta tri raste potražnja za fleksibilnom ambalažom, jednim od njihovih glavnih proizvoda u sektoru plastike. S orijentacijom na industriju u sklopu proizvoda za automatsko pakiranje, tvrtka naglašene izvozne orijentacije operira na nizu tržišta, od kojih se ističu Njemačka, Nizozemska, Francuska, Italija, Velika Britanija, Austrija i Mađarska. Imaju kupce i u Rusiji, s obzirom na to da je radijus područja na kojem transportni troškovi njihovih proizvoda još jamče konkurentnost između 1000 i 1500 kilometara te je u novije vrijeme suradnja započela i s kupcima iz Izraela.

Kao veliki prerađivač polimera, no i kao tvrtka koja je izuzetno fleksibilna te akceptira regulativu iz područja zaštite okoliša i gospodarenja otpadom, prije nekoliko godina u branši nije nikoga iznenadila kad je diverzificirala poslovanje prema asortimanu iz područja papirnate ambalaže, vodeći pritom računa o zelenoj ekonomiji.

Prepoznatljivi su i kao veliki zagovaratelj inicijative da se na ambalažu stavi oznaka o postotku reciklata u sam proizvod, odnosno koliko je sekundarne sirovine ugrađeno u primarni proizvod, za što se procjenjuje da će postati obveza. Trenutačno se o tome razgovora na razini Europske unije. Muraplast je dobitnik nagrade za društveno odgovorno poslovanje u 2020., za odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem, uz vođenje brige o tome da njihov utjecaj na okoliš bude minimalan.

Briga za okoliš

Direktor Davor Ujlaki uime našeg komorskog udruženja član je Circular Plastics Alliance (CPA), koju je osnovala Europska komisija kako bi spojila sve dionike lanca i zatvorila krug koji čini kružno gospodarstvo. CPA okuplja 245 javnih i privatnih aktera koji pokrivaju lance plastike, s ciljem da se sve dizajnira tako da se plastika može reciklirati i ponovno vratiti u kružno gospodarstvo, što su uzusi koje traži i europska strategija za plastiku te naš novi Zakon o gospodarenju otpadom.

“Zasad je papir ekološki gledano ‘svetinja’ – iz perspektive korisnika zelena opcija (80% se reciklira) te će tako ostati sve dok se postotak recikliranja plastike koji je sad na 30% ne podigne na bitno više razine”, poručuje Ujlaki.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Stopa inflacije u srpnju 2,8 posto, najviša od travnja 2013.

Ključne riječi

Komentara 1

RA
R.adioT.elevizijaL.jestve
09:05 23.08.2021.

Jel to onih 200 obitelji , a nije?, pa i oni i njihovi roditelji bili su clanovi partije i direktori jos u komunizmu , kako to , a nas ucili drugacije o pretvorbi i privatizaciji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije