Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za Pevec

Mali dioničari istisnuli Samoborku iz NO-a Peveca

Darko Šketa
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
03.06.2016.
u 12:30

Dioničarima i radnicima Peveca jamčim rast poslovanja i ostvarivanje poslovnih rezultata, kaže novi čelnik NO-a M. Bolanča

Želimo samo da ova tvrtka i dalje nastavi istim putem kojim je krenula i da više mogućnosti svojim vjerovnicima-dioničarima umjesto da ih zbog nešto viših cijena s polica istiskuje talijanska roba – kaže predstavnik malih i srednjih dioničara Peveca Mario Božiković, vlasnik splitske tvrtke, nakon što su mali dioničari Peveca prekjučer nametnuli svoj Nadzorni odbor u Pevecu, istisnuvši “veliku” Samoborku.

Organizirali se i dobili bitku

Nije, naime, tajna kako je ta samoborska tvrtka na čelu sa Želimirom Kodrićem nedavno odlučila povećati vlasnički udio u Pevecu s 12-ak na 25%, objavivši javnu ponudu za kupnju od 105,8 kuna po dionici do 3. lipnja. Na skupštini zakazanoj 1. lipnja očekivalo se kako će Samoborka, što je podržavala i uprava, opet imati prevlast u NO-u. No svjesni kako bi tvrtka, koje su vjerovnici svojedobno u stečaju izgubili 85% svojih potraživanja – i samo 15% njih uspjeli pretvoriti u dionice – mogla pasti u ruke “samo jednog čovjeka i za male novce”, kako su upozoravali proteklih dana, 30-ak se malih dioničara na čelu s Juricom Lovrinčevićem iz osječke Dicentre te Božičevićem u roku 20-ak dana organiziralo.

Njihov prijedlog NO-a na skupštini je dobio čak 68% glasova, zahvaljujući i glasovima dioničara – branitelja i države, PBZ-a i Splitske banke. Na čelo NO-a postavljen je Matko Bolanča, nekadašnji šef uprave Plive, a za članove Marko Varga, Slaven Marinčić, Mladen Mikolčević, Markica Raić i Željko Mandić. Bolanča je jučer izjavio kako u skorijoj budućnosti te radu tvrtke svim dioničarima i radnicima Peveca d.d. jamči daljnji rast poslovanja i ostvarivanja poslovnih rezultata.

– Cilj nam je i nadalje unapređivati sveukupno poslovanje te učiniti Pevec d. d. jednom od najprosperitetnijih tvrtki na hrvatskom tržištu i šire. Potencijal i strateški plan postoje i svi preduvjeti su osigurani kako bismo ostvarili visoko zacrtane planove i očekivane rezultate koji su pred nama – istaknuo je Bolanča, čije želje dijele i Božiković i Lovrinčević.
Premalo dobavljača

– Uz profesionalno vodstvo koje će provoditi svjetske standarde okrećemo novi list u poslovanju Peveca koji će u roku od dvije godine ostvarivati i 1,5 mlrd. kuna prometa – kaže Lovrinčević. Znači li to da bi novi NO mogao smijeniti i dosadašnjeg predsjednika uprave Darka Šketa, koji je nedvojbeno jedan od ključnih ljudi što je iz najvećeg hrvatskog stečaja teškog 2,7 milijardi kuna prije četiri godine izašao novi Pevec u vlasništvu više od 600 dobavljača-vjerovnika, jučer nismo dobili odgovor.

– Bitno je samo da Pevec ne dođe u ruke jednog čovjeka – odgovara Božiković, koji i dalje očekuje Pevecov godišnji rast od najmanje 10%, rast broja centara kojih je trenutačno 20 u RH, ali i povećanje broja domaćih dobavljača, koji su se u međuvremenu osuli na 400-tinjak. Neki su bankrotirali, a neki se zbog teških uvjeta poslovanja s Pevecom povukli. Dioničari koji su Pevecu svojedobno otpisali 85% dugovanja ne bi trebali klečati pred njim, nego rasti zajedno s Pevecom, objašnjava Božković, dok do Kodrića kao bivšeg čelnika NO-a jučer nismo uspjeli doći. Kako doznajemo, i u prvom kvartalu ove godine Pevecu su rasli prihodi, a lanjsku je godinu završio s odličnih 1,1 mlrd. kuna, 28% više nego godinu ranije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije