Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Maksim Poletajev, bankar iz Sberbanka, bit će šef odbora direktora Fortenova grupe

Sberbankovi Poletajev i Volk tijekom posljednje dvije godine dobro su upoznali poslovanje koncerna, njegove dobavljače i vlasnike i šefove većih hrvatskih tvrtki
15. ožujka 2019. u 14:21 2 komentara 611 prikaza
Maksim Poletajev
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Sberbankov Maksim Poletajev bit će šef odbora direktora Fortenova grupe, odlučili su vlasnici koncerna na sastanku u Londonu. Neslužbena je to informacija koja bi trebala biti potvrđena krajem ožujka, kada će se nove funkcije zabilježiti u Sudskom registru trgovačkih društava. Naime, prvog dana travnja s radom počinje Fortenova grupa koju će voditi odbor direktora koji ima devet članova i izvršni odbor direktora koji ima tri člana. Već su prije iz koncerna poručili da u izvršno tijelo ulaze Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Maksim Poletajev, Jullian Michael Simmons, Sergej Volk i Fabris Peruško.

Agrokor Poslovanje koncerna Agrokor počeo godinu sa zarađenih 34 milijuna kuna

Maksim Poletajev, donedavni drugi čovjek Sberbanka, bit će na čelu tog tijela koje će donositi sve strateške odluke o kompanijama. To tijelo odlučuje o prodaji ili akviziciji dijela poslovanja, imenovanjima te većim ugovorima. Uz Poletajeva kao predstavnik najvećeg dioničara Sberbanka koji ima 39,2 posto udjela u novoj vlasničkoj strukturi ulazi i Sergej Volk, koji je kao član privremenog vjerovničkog vijeća prisutan u Agrokoru od samog početka procesa izvanredne uprave. Oba bankara dobro su upoznata s prilikama u Agrokoru, tijekom posljednje dvije godine dobro su upoznali i naše dobavljače i vlasnike većih hrvatskih tvrtki.

Poletajev je u intervjuu Večernjem listu najavio da će u koncern, koji će ubuduće poslovati pod imenom Fortenova, dovesti jaka menadžerska imena. Za sada su svi direktori operativnih kompanija zadržali svoje pozicije i u zrcalnim tvrtkama, a jaka imena ulaze u odbor direktora. Miodrag Borojević svakako je jedno od njih. Trenutačno vodi O’KEY Grupu, jedan od vodećih lanaca maloprodaje u Rusiji, ali ima bogatu karijeru u sektoru. Vodio je REWE Italija koji je u svom mandatu spasio, a u Kauflandu je vodio poslovanje u Rumunjskoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj.

Anka Mrak-Taritaš MINISTARSKA PREPORUKA Zašto je Mrak-Taritaš ženi Maksima Poletajeva 2015. pomogla da dobije hrvatsko državljanstvo

Foley ima dugogodišnje iskustvo u velikim maloprodajnom lancima pa je u karijeri i vodio veliki lanac Aldi, a sada je u upravi Magnita, ruskog lanca u kojem je VTB banka, koja ima oko sedam posto Fortenove, kupila i prodala udjel od veljače do svibnja 2018. godine. U odbor direktora ulazi i jedan predstavnik radnika čije ime još nije poznato. Izvršni odbor direktora koji će operativno voditi koncern imat će tri člana, Peruška, Irenu Webber i člana zaduženog za financije čije ime za sada nije poznato. 


>>Zagreb: Novi Agrokor od 1. travnja počinje poslovati pod imenom Fortenova grupa

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • moškov:

    Evo pocet ce raspodjela plijena nekadasnjeg koncerna agrokor.. perusanje je pocelo......

  • info_punkt:

    bankari su gnjide, nevezano za temu