Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zašto je Mrak-Taritaš ženi Maksima Poletajeva 2015. pomogla da dobije hrvatsko državljanstvo

Supruga Maksima Poletajeva državljanstvo je dobila 2015. jer je to “Hrvatskoj u interesu”
14. ožujka 2019. u 06:36 110 komentara 19008 prikaza
Anka Mrak-Taritaš
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Godinu dana nakon što je ruski Sberbank plasiranjem 600 milijuna eura postao kreditor najveće hrvatske kompanije Agrokora, Elena Poletajeva, supruga Maksima Poletajeva, tada drugog čovjeka banke, a danas najizglednijeg kandidata koji će na čelu Fortenove voditi novi Agrokor – dobila je hrvatsko državljanstvo. Bilo je to 6. srpnja 2015. godine, a u rješenju Ministarstva unutarnjih poslova, kojemu je tada na čelu bio Ranko Ostojić, njezin je primitak u hrvatsko državljanstvo obrazložen zakonskom odredbom po kojoj je takva odluka od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Milijan Brkić Sabor 'Olakšavanjem stjecanja državljanstva šalje se poruka iseljenicima da su im vrata otvorena'

Požurili s izračunom

Petnaestak dana prije donošenja rješenja, u MUP je stigao dopis ondašnje ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak-Taritaš u kojem obrazlaže kako se interes Hrvatske očituje u tome da je Elena Poletajeva suvlasnica tvrtke Titan građenje d.o.o. za graditeljstvo, trgovinu i usluge, koje zajedno s ostalim trgovačkim društvima unutar Titan grupe posluje na području RH u sektorima građevinarstva, energetike i turizma, gospodarskim granama koje je RH definirala kao strateški važne. Ta je tvrtka na Trgovačkom sudu u Zagrebu registrirana 2004. godine, a ona je zatim bila osnivač još nekoliko tvrtki u kojima je, kao i u Titan građenju, osoba ovlaštena za zastupanje Oksana Dvinskykh, poslovna žena podrijetlom iz Ukrajine, a s hrvatskim državljanstvom, bliska prijateljica obitelji bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Ime Oksane Dvinskykh u domaćoj je javnosti prvi put “zazvonilo” prije nekoliko godina kada se otkrilo da je ona čelnica tvrtke Migrit energija, registrirane u Hrvatskoj, koja kao partner ruskog Rosatoma namjerava graditi nuklearku u Finskoj. Kako je u srpnju 2015. u intervjuu za Večernji list kazala Dvinskykh, prije odlaska u Finsku projekt je predstavljen u Ministarstvu gospodarstva, tadašnjem ministru Ivanu Vrdoljaku. “Objasnili smo mu izvore financiranja, vlasničku strukturu... Ministarstvo nam je dalo preporuku”, rekla je poduzetnica.

Ipak, Migrit na kraju nije dobio milijune eura vrijedan posao jer ga je zaustavio finski ministar gospodarstva i bivši povjerenik za proširenje EU Olli Rehn, objasnivši da je “postalo jasno da financijska sredstva Migrita dolaze iz Rusije”.

Iako su se uz poslovnu suradnicu Elene Poletajeve u ministarskom mandatu Anke Mrak Taritaš vezale razne priče, bivša ministrica kaže da se Poletajeve uopće ne sjeća, ali pamti tvrtku Titan građenje jer je, između ostalog, gradila i stanove u Zagrebu. Obrazlažući samu proceduru koja prethodi pozitivnom mišljenju za primitak u državljanstvo, a koja uključuje provjere poput one da tvrtka nije u dubiozama, da doista radi na području RH..., Anka Mrak-Taritaš kaže da je u svome ministarskom mandatu donijela dvije-tri preporuke da se nekome dodijeli hrvatsko državljanstvo. Dodaje i da joj ime Elene Poletajeve tada nije ništa značilo, a da danas zna za nju.

Sjednica Vlade Sjednica Vlade Hrvati izvan Hrvatske lakše će stjecati državljanstvo – evo što se mijenja

Poletajev nije tražio državljanstvo

Godinu nakon što je Poletajeva dobila državljanstvo, hrvatskim su državljanima postali i njezini sinovi Anton i Jaroslav, na što su imali zakonsko pravo jer im je majka hrvatska državljanka. Njihov otac Maksim Poletajev nije tražio naše državljanstvo. U Hrvatskoj nema ni reguliran status stranca.

U MUP-u kažu da je od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2018. godine hrvatsko državljanstvo dobio 141 za Hrvatsku zaslužni stranac te njihovih 16 bračnih partnera. 

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • dosadno:

    Ja još čekam dan kada će se roditi novinar koji će ovu iz amsterdama pitati: niste li licemjerni, a predstavljate se toliko moralnom, kada prva i najprvija jedne prozivate, a recimo nigdje vas nema kada vaš beljak viče sikter. Ili ... prikaži još! kada stazić izjavljuje što izjavljuje o Bleiburgu. Pa da čujemo tu moralnu vertikalu kako se izmotava.

  • Gomila:

    Amsterdanski lopovi pokrali brodogradiliste Gunju automobile banda lopova

  • laganela:

    Sad će Anka udariti po ustašama na Bleiburgu, vatikanskim ugovorima, gender-blenderaju, abortusu... Nema zime za antife, nek kradu al' su naši