Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza prodaje

Ljubo Jurčić: Kupci škverova 
kao da nose kraj brodogradnje

\'08.04.2009., Zagreb - Okrugli stol Hrvatskog drustva ekonomista. Ljubo Jurcic, predsjednik Hrvatskog drustva ekonomista. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL\'
Žarko Bašić/PIXSELL
23.07.2012.
u 20:43

Nijedan od kupaca nije u stanju restrukturirati brodogradnju, ne ispunjava ni elementarne kriterije, tvrdi Ljubo Jurčić

Danko Končar, Tomislav Debeljak i Borislav Škegro trojica su poduzetnika kojima Vlada prodaje brodogradilišta, a njihova imena, komentira Deutsche Welle, ne bude nade u ozdravljenje. Hrvatska vlada hvali se kako počinje rješavanje problema brodogradnje, naročito sad kad predstavlja Končara kao kupca Brodotrogira, navodi komentator DW-a, pa ocjenjuje kako je brodogradnja u gubicima zbog korumpiranih i stranački namještanih uprava.

“Privatni kooperanti isisali su milijarde kuna javnog novca, a katastrofu je izbjegao jedino Uljanik, koji se othrvao. Hrvatske vlasti popustile su EU i upustile se u brzopletu privatizaciju određujući kupce za tri brodogradilišta, sva tri prilično dubiozna biznismena, a takvima su ih proglasili državni dužnosnici. Slavko Linić za Končara je bio rekao da je neozbiljan i neodgovoran partner, Radimir Čačić govorio da je moguća prodaja samo sva tri brodogradilišta u komadu, no Končar se domogao škvera koji ga je zapravo jedini zanimao i u kojem bi se gradile jahte i pokrenuo turizam, a nakon isteka obveza pitanje je što bi ostalo od proizvodnje brodova. Škegro bi se mogao uključiti u privatizaciju Uljanika iako se bavi rizičnim investicijskim bankarstvom s indicijama da je riječ o endemskom parazitizmu o javnom trošku”, navodi se u temi DW-a o hrvatskoj brodogradnji. Optužnica, pak, tereti Debeljaka da je oštetio državu za 3 milijuna kuna.

– Trojica kupaca ne ispunjavaju ni elementarne kriterije. Izgledaju kao da nagovještaju kraj naše brodogradnje – rekao je za DW Ljubo Jurčić, nekadašnji SDP-ov ministar. 

Komentara 36

DU
Deleted user
21:38 23.07.2012.

Jurčić govori gorku istinu i nadajmo se jedino da će brodograditelji prirediti vlasti pravu žestoku "igranku" na ulicama, kako vele naši susjedi. Pa da vidimo socijaldemokrate u srazu s ogorčenim metalurškim radinicima kako će ih muljati i da vidimo reprizu bračkog scenarija kad je Ranko Ostojić poslao par stotina specijalaca na otočke kamenoklesare. Za brodograditelje će im trebati divizija! Jack pot je dobio Danko Končar jer je trogirski škver bogomdana lokacija za marinu za mega jahte s pratećim 5* stambeno/hotelskim kompleksom. Na pola km od jednog od najviše sačuvanih starih gradova Sredozemlja, na par km od aerodroma ST i sva potrebna infrastruktura, od vode, trafo-stanica, molova već tamo, zahvaljujući brodogradilištu. Je, radit će se tamo i dalje brodovi, kako da ne...

Avatar Point_of_view
Point_of_view
21:51 23.07.2012.

@mikrogrizzly, i sta ti predlazes? Nisam nista cuo u tom pravcu osim kritike ovog izbora. Kako dalje po tvojoj logici razmisljanja? Natjecaji su vec nekoliko puta raspisani, nitko se osim ovih kompanija nije javio! Zelis li stecaj ili zelis da drzava i dalje pumpa novac poreznih obveznika u bacvu bez dna?

DU
Deleted user
22:43 23.07.2012.

Ne znam što se treba poduzeti oko brodogradnje jer je to vrlo zahtjevan "fah", naročito u tranzicijskoj državi kao što je RH. Međutim, u fokusu gore je privatizacija i Jurčić je debelo u pravu jer sjetimo se privatizacije prigodom Anschlußa DDR. Pa su tamo napravili kriterize za privatizirati istočnonjem. poduzeća i glavni i prvi kriterij je bio da se radi o respektabilnom "igraču iz dotične branše". Dakle, ciglanu u DDR su mogli kupiti jedino veliki građ. koncerni koji i sami imaju ciglane... Slijedom te logike, Jurčić dobro zbori da je izbor likova koji će dobiti u naručje našu brodogradnju, ionako jako bremenitu dugovima i teškoćama, vrlo bizaran. Evo da malo pomognem: jedan lik je TV konjakokradica i ne bih mu povjerio nacrtanu ovcu, a trenutno pred sudom zbog prevare investitora u njegov fond. Jedan suđen u exSFRJ zbog gospodarskog kriminala u Jugoturbini Karlovac. Treći lik je trenutno u sudskom procesu zbog aktualne udaje poreza cca 3,5 milijuna kn. Stvarno mogu staviti: Izabrao Đelo Hadžiselimović nakon gledanja Soprano s.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije