Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ljerka Puljić, potpredsjednica Agrokora za strateška planiranja

puljic-txt.jpg
import
21.07.2008.
u 20:47

Ime Ljerke Puljić već se godinama veže za Agrokor, no niša čudno, jer je već 14 godina u tom koncernu na vodećim pozicijama. Četiri godine bila je u Ledu, zatim u Agrokoru na mjestu direktorice marketinga, a posljednjih je osam godina na poziciji potpredsjednice koncerna, zadužena za strateška planiranja. Mijenjanje poslova unutar Koncerna, ali i početak rada na jednostavnijim poslovima u Ledu omogućili su joj pravilan put u izgradnji karijere.

– Jer, svladavanjem logičnih stuba uspijevate ovladati i istovremeno rasti sa sustavom, odnosno upoznati ga do najsitnijih detalja i shvatiti njegovo funkcioniranje.

Kaže da nikada nije pomišljala na odlazak iz Agrokora, zbog uspjeha, vizije i energije vlasnika koja ju motivira.

– U karijeri sigurno svatko dođe do točke kada razmišlja o količini posla koji može obavljati i mogućoj promjeni, no odluka će ovisiti o motivaciji. Jer, promjenom kompanije ili posla unutar nje, zbog njezina rasta, morate mijenjati i sebe. Osobine ličnosti najteže se mijenjaju, no lakše ćete se prilagoditi ako imate socijalnu inteligenciju, a istodobno i onu emotivnu. Jer, te su karateristike važne u komunikaciji unutar timova i ključne za uspjeh, posebno u velikim sustavima. Komunikacija mora biti takva da svoje suradnike motivirate ili usmjerite. Također, morate razumjeti da nećete uvijek naići na otvorenost u komunikaciji, pa se u tom procesu upravljanja morate prilagođavati kako biste imali što manje konflikata. Mislim da sam sebe uspijevala prilagođavati i mijenjati onako kako se i kompanija mijenjala, od male do velike internacionalne kompanije. Jer, ne može se jednako funkcionirati u maloj i velikoj kompaniji.

– Način na koji vodite posao i upravljate ljudima važni su za dobru strategiju, a time se vode i oni, pa im širina djelatnosti nije problem. Važnost daju ključni i neovisni, te organizirani ljudski potencijali za upravljanje, koje smatrate važnima i koje ćete podupirati – tvrdi Puljić.

Ljerka Puljić jedna je od rijetkih žena na višoj poziciji u kompaniji. O svom pogledu na žene u biznisu Puljić kaže da većina njih radi u sjeni svojih muških kolega.

– Iako se i osobno volim osloniti na kolegice jer su pouzdane i vrijedne, ipak, u završnom koraku mi žene ne uspijevamo kao muškarci. Mislim da je za završni korak važna odlučnost, koju žene nemaju u dovoljnoj mjeri, odnosno žene većinom teško prihvaćaju rizike. Nježnije smo, pa nam možda zato i više odgovara druga pozicija, zaključuje Puljić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije