Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tečaj najviši u 2014.

Listopadsko slabljenje kune diglo rate kredita i u švicarcu i u euru

švicarski franak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
23.10.2014.
u 06:50

Tečaj kune prema euru pod utjecajem je domaćih prilika i čuva ga HNB

Listopadsko slabljenje kune u odnosu na franak, ali i euro poskupjelo je rate kredita od 500 CKF ili EUR za približno 20 kuna u odnosu na prosječni tečaj u rujnu. Srednji tečaj franka poskočio je na današnjoj tečajnoj listi HNB-a na 6,349 kuna za CHF, što je njegova najveća vrijednost u ovoj godini. U odnosu na ljetni period neznatno je skočio i euro, čija je današnja srednja vrijednost 7,656 kuna.

Kako je tri četvrtine kredita građana oslonjeno na valutnu klauzulu, tako i svaki pomak u tečaju ima utjecaja na kreditne obveze. Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke, kaže da dužnici u švicarskim francima nemaju razloga za dodatnu zabrinutost jer će Švicarska braniti tečaj probije li franak granicu od 1,20 za euro. Jučer je bio na 1,206 – nadomak vrijednosti koju tamošnja središnja banka brani arsenalom mjera iz svoje domene. Pritisak na jačanje franka u pravilu kreće kad se eurozona nađe u nekom turbulentnom razdoblju, a najnovije usporavanje rasta vezano je uz zbivanja u Ukrajini i deflaciju. Franak je u odnosu na kunu ove godine bio najjeftiniji u siječnju – oko 6,16 kuna, a najskuplji na današnjoj tečajnoj listi.

Tečaj kune prema euru više je određen domaćim okolnostima te je bio najniži u lipnju – 7,56 – i kreće se očekivanim i uobičajenim intervalima. Šantić ne očekuje dodatne devizne intervencije Hrvatske narodne banke, a analitičari RBA navode da se i na deviznom tržištu tečaj eura prema kuni kretao u relativno uskom rasponu i uz blago povećan volumen trgovanja korporativnih klijenata. Novca ima, a guverner HNB-a Boris Vujčić ponovio je i ovih dana da je zbog visokog stupnja euroizacije “stabilnost tečaja temelj financijske stabilnosti u zemlji” te će tome prilagoditi monetarnu politiku.

>>Ministarstvo financija izdaje domoljubnice?!

>>Nema straha od divljanja 'švicarca' bar još 2 godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije